Šta je novo?

Deljenje jednog lana, na iris i internet: ?

vandrf

Cenjen
Učlanjen(a)
09.02.2011
Poena
155
u dnevnoj sobi je mts box nokia ruter G-2425G-B( kablovi iz lana su u utičnice u zidu ukljucene i u decijoj sobi imam izlaz za utp kabal i kod klinca je iris tv, Posto klinac ima Sony, interesuje me da li mogu da razdvojim uz pomoć nekog rutera, iris tv i internet kako bi i sony bio priključen direktno kablom na net.?? Ili neko uputstvo kako to da uradim??:)))

u dnevnoj sobi je mts box nokia ruter G-2425G-B( kablovi iz lana su u utičnice u zidu ukljucene i u decijoj sobi imam izlaz za utp kabal i kod klinca je iris tv, Posto klinac ima Sony, interesuje me da li mogu da razdvojim uz pomoć nekog rutera, iris tv i internet kako bi i sony bio priključen direktno kablom na net.?? Ili neko uputstvo kako to da uradim??:)))
Jeftino rešenje i budževina je splitovanje kabla. 4 žice za IPTV, 4 žice za net. Jedini nedostatak je ograničenje neta na 100Mbps.

Elegantnije rešenje bez ograničenja brzine neta je nabavka 2 managed switch-a koji podržavaju 802.1Q standard.

Još elegantije rešenje bi bilo nabavka samo jednog switch-a, ali da se pre toga provajderov router podesi tako da enkapsulira VLAN za net i IPTV. Ovo zahteva pun pristup modemu, a to nije moguće na svakom uređaju.

Koliko ja znam kod mts iz rutera ide ili net port ili tv port - ne moze oba kroz jednu zicu pa da se u sobi prebaci na switch/ruter. Navodno kod Nokia mts rutera ne moze ni da se podesi drugacije.

Koliko ja znam kod mts iz rutera ide ili net port ili tv port - ne moze oba kroz jednu zicu pa da se u sobi prebaci na switch/ruter.
Nisi razumeo. Postojeći LAN kabal koji mu ide kod klinaca se splituje na 2 x 100Mbps. I na jednom i na drugom kraju imaš po po 2 RJ45 konektora. Jedan se bocne u IPTV port a drugi u internet port, a u sobi jedan ide u PlayStation a drugi u IRIS box. I to sve ide kroz jedan postojeći LAN kabal koji je tehnički pretvoren u 2. Odatle i dolazi ograničenje od 100Mbps.

I IPTV i Internet su unutar samog MTS modema segmentirani u VLAN-ove. Sa punim pristupom modemu, može se podesiti da oba VLAN-a idu preko jednog porta. A onda se na taj port zakači managed switch koji razume VLAN-ove i mapiraju se portovi (PVID) tako da jedan port bude VLAN za IPTV a drugi za internet. Ja koristim takav sistem kod mene u kući i imam IPTV preko wireless-a.
Navodno kod Nokia mts rutera ne moze ni da se podesi drugacije.
Kao što rekoh, kod nekih uređaja (Stariji Huawei) je to moguće. Kod uređaja gde takvo podešavanje nije moguće, ide ili splitovanje postojećeg kabla ili nabvaka 2 managed switch-a. Stim da je ova varijanta sa 2 switch-a po meni neisplativa. Jeftinije bi bilo provići još jedan LAN kabal u slučaju da ni splitovanje postojećeg nije opcija.

@alex303 Razumeo sam deo sa splitovanjem kabla, a razumeo i nedostatake.
Ima na netu sifra za pun pristup Nokia mts modemu ali mislim da ne moze oba kroz jedan kabl, vec kao sto si rekao da se premapira na wifi.
Meni je bilo lakse da ostavim kako jeste...kroz kabl iptv, a konzola na wifi, nego da mapiram ili splitujem kabl.

Može i ovako nešto da se nabavi, 2 komada

1735755120660.png

@alex303 Razumeo sam deo sa splitovanjem kabla, a razumeo i nedostatake.
Ok.
Ima na netu sifra za pun pristup Nokia mts modemu ali mislim da ne moze oba kroz jedan kabl,
To je ograničenje uređaja. Kao što svaki switch ne može da radi VLAN, isto tako ne može i svaki router da formira VLAN trunk.
vec kao sto si rekao da se premapira na wifi.
Nisam na to mislio. Kod mene i internet i IPTV idu u pfSense. U pfSense-u se remapira VLAN za Internet i IPTV, a onda se to sve prosleđuje internom parent interfejsu na koji je zakačen managed switch a na njemu access pointovi koji bacaju iOT, home internet i IPTV SSID-ove.
Meni je bilo lakse da ostavim kako jeste...kroz kabl iptv, a konzola na wifi, nego da mapiram ili splitujem kabl.
Svako radi šta mu odgovara.
Može i ovako nešto da se nabavi, 2 komada

Pogledajte prilog 474226
Ovo ladno postoji. Cccc.

Nazad
Vrh Dno