Šta je novo?

Dekodiranje Samsung i7500 galaxy

slatkisi

Slavan
Učlanjen(a)
09.12.2008
Poena
320
Gde u BG i po kojoj ceni je moguce najjeftinije dekodirati ovaj telefon tako da radi na svim mrezama? Da li time prestaje da vazi garancija?

Ne znam gde moze u BG-u, ali time garancija prestaje.

Telefon trazi unlock kod kada ubacim ne telenor karticu. Serviseri koliko sam razumeo prikace telefon u fles modu na neki uredjaj koji pronadje taj kod i onda ga unesu. Znaci ne dolazi do zamene softverea, i sve telenorove oznake ostaju.

Zbog cega onda garancija prestaje da vazi? Kako oni uopste mogu da vide kada ja odnesem telefon na servis da je otkljucan za druge mreze osim da ga isprobaju sa drugim karticama?

Retko kod kog modela je takav proces kakvim ga ti predstavljas. Konkretno kod tog modela nije tako. Oznake ostaju, ali se telefon otkljucava izmenom u softveru. Automatski, gubi se garancija jer si radio "zabranjenu radnju". A oni cim prime telefon u njihov servis znaju da li je otkljucan za sve mreze, to nije raketna nauka.

Nije pitanje bilo da li mogu, nego kako mogu. Na koji nacin oni mogu da vide da li je telefon otkljucan "cim ga prime u njihov servis"? NArocito ako je telefon neispravan (jer u suprotnom ne bi ni isao u servis).

btw, nekoliko servsera mi je samo napomenulo da garancije ostaje jer rade "preko boxa". Da li su me svi oni slagali jer kazes da nije moguce to uraditi na ovom modelu? Naravno, i cene su za tu uslugu bile vece nego da gubim garanciju.

a mislis da operateri nemaju bazu podataka prodatih uredjaja :)

Ko ti rekao da to mislim? Zapravo, o toj bazi ni ne mislim nista. Ok, odnesem na servis telefon, on ukuca imei u bazu i woila eto ga u bazi znaci kupljen od telenora, koriscen na telenoru (u pocetku) i sta sad sa tim?

kupljen od telenora, zakljucan na telenor, odkljucan (sve se to pamti) (pa ne rade samo lepe ribe u Telenor-u ima tu i programera administrartora...) Svaki proizvod ima svoju spec koja se pamti u bazi i veruj mi da znaju koji je zakljucan, a koji ne... U svakom slucaju-prvo ti otkljucaj, a posle srecno i da sve bude u redu da uopste ne budes u situaciji da ga nosis u servis

a u kom trenutku i ko, ti mislis da unosi da je telefon otkljucan!? Kada ja kupim telefon, i posle nekog vremena otkljucam telefon Telenor to nikako ne moze da vidi jer ja pri tome ne menjam IMEI broj sto je jedino sto telenor moze da vidi o telefonu (naravno i info o telefonu koje se na osnovu IMEI broja mogu dobiti a u koje ne spada i info da li je ili nije telefon otkljucan).

Hvala na lepim zeljama. Ja svakako moram da ga otkljucam jer sam na MTS mrezi. Ali zelim pouzdano da znam da li ostajem bez garancije tada ili ne.

Ja koliko znam, otkljuchavanje telefona nije nikakva zabranjena radnja, jedino ako specifichno u ugovoru pishe da se on ne sme koristiti na drugim mrezama shto ne verujem..

Ja koliko znam, otkljuchavanje telefona nije nikakva zabranjena radnja, jedino ako specifichno u ugovoru pishe da se on ne sme koristiti na drugim mrezama shto ne verujem..

Ma ako ga otkljuca, gubi garanciju. Osim ako mu iz Telenora ne daju kod za otkljucavanje, on gubi garanciju jer to spada pod "menjanjem softvera" sto stoji u garanciji da se ne sme raditi.

Nema veze da li je dekodiran sa ili bez boxa. U svakom slucaju, oni ce videti da je petljano oko telefona.

A zasto je uopste bitno kako oni proveravaju da li ti je telefon otkljucan ili zakljucan? Cim ga prime u servis, prikljuce ga, vide kompletne informacije o telefonu, ujedno i da je otkljucan, provere u bazi da li je taj telefon prodat sa ili bez SIM lock-a. Vide da je otisao sa, a vratio se bez. Samo ti ga vrate i kazu da je garancija ponistena jer je korisnik radio nedozvoljene radnje telefonu i time ponistio garanciju.

Ako ti je toliko bitno da otkljucas telefon, uradi to i nadaj se da ti nikada nece zatrebati garancija. I uvek uzimaj sa rezervom da je pod garancijom, i to je to. Nema potrebe da vise komplikujemo stvari koje ne razumes.

Poslednja izmena:
Ovako pokusacu na primeru Vodafon-a da objasnim. Samsung ima svoj servis (naravno mrezni, citaj baza podataka) na kome se pamte sve informacije o uredjaju (imei, karakteristike, trziste, da li je za operatera ili ne, datum prodaje, da li je zakljucan (i sifra za unlock ako jeste), istorija telefona). Naravno ovlasceni servisi imaju pristup ovom sistemu, ali takodje pristup ovom sistemu (ili bar pojedinim delovima sistema) imaju i operateri (odeljak za uredjaje, naravno operateri imaju i svoje interne sisteme) koji imaju potpisan ugovor sa Samsungom (inace ne bi ni imali u ponudi Samsung ili bilo koje druge telefone). pojedini operateri nakon isteka ugovora posalju kodove za unlock korisnicima ili korisnici imaju mogucnost da kupe te kodove ako su jos vezani ugovorom(sigurno se i pamti da li je unlock kod izdat), tako da kada na legalan nacin (citaj dobijes od operatera) dodjes do unlock koda-to nije zabranjena radnja, u protivnom ako se sluzis raznim hacking alatima to jeste nedozvoljena radnja i ne uvazava ti se garancija... Ovo je u najkracim crtama (bar su nam to pricali prosle godine, kada sam bio u Londonu na nekim njihovim seminarima (vodafone)...kao neka ekskurzija) e sad koliko se pridrzavaju toga kod nas pojma nemam. Najbolje bi bilo kada bi nam neko ko zna iz prve ruke reko :) mozda i gresim (popili smo malo pre nego sto smo otisli u posetu vodafon-u :D )

I nakon toga ce izgubiti garanciju, kod nije izdao operater. Mada je to sad opipljiva zona, zavisi od samog Telenora da li ce priznati garanciju.

A kako će da provale ako je otključao kodom? :) Ništa nije promenjeno u telefonu, i ako se nešto, ne daj Bože, desi telefonu, baš će da gledaju da li je otključan.

Proverice u bazi da li mu je izdat kod. A "u telefonu" je skinut SIM lock, sto je dovoljno da izazove sumnju. A ako se desi nesto telefonu, PRVO sto ce da urade je da provere da li nesto nije chachkano i prepravljano, da utvrde da li garancija vazi, pa tek onda da pristupe resavanju problema.

Poslednja izmena:
Telefon trazi unlock kod kada ubacim ne telenor karticu. Serviseri koliko sam razumeo prikace telefon u fles modu na neki uredjaj koji pronadje taj kod i onda ga unesu. Znaci ne dolazi do zamene softverea, i sve telenorove oznake ostaju.

Zbog cega onda garancija prestaje da vazi? Kako oni uopste mogu da vide kada ja odnesem telefon na servis da je otkljucan za druge mreze osim da ga isprobaju sa drugim karticama?

Ovako mogu da vide ukucaju *#7465625# i ako ti stoji mislim pod stavkom jedan ono network on,zaci da je zakljucan i to je to.ako ne...znaci da si ga odkljucavao_Otkljucavnje u Bg rade svi servisi,skoro svi.Samo treba paziti kod koga se ide.

Na sajtu www.unlocking.com je ranije bila ponuda za i7500 kodove po 13€, ali je pre neki dan kad sam gledao nisam našao. Zapravo, i7500 se ne pominje na onih nekoliko stranica.

Ono što me brine kod dekodiranja preko boxa ili bilo kako osim unošenja koda je da se ne jave problemi kao kod nekih drugih modela...konkretno, na ovom forumu, za i7500 je neko pomenuo da su mu posle dekodiranja i7500 zamenjeni tasteri volume up i down. To je zanemarljiv problem šta bi moglo da se desi.

Za moj prethodni telefon sam pokušao od Telenora da uzmem kod, ali službenici korisničkog servisa pojma nisu imali o čemu pričam.

Nazad
Vrh Dno