Šta je novo?

Defragmentiranje da/ne?

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
865
Ima li i koliko smisla raditi ovo i koliko cesto?

Negde sam procitao da vecina novih diskova nema velike dobiti i mnogo je bolje podeliti disk na particije (sto uvek i radim min 5 particija po disku).

:eye: :sceptic:

Najvishe ima smisla defragment. particiju na kojoj je OS, ostalo je manje vazno

Pa s obzirom da je hard usko grlo itekako je vazno da se povremeno odradi defragmentacija, ali je isto tako bitno cime se radi i kako, jer se nekima desavalo da im masina posle samo uspori, mada mi nikako nije jasno kako su to uspeli s obzirom da su svi programi te vrste krajnje debilni i uz maximalnu automatizaciju sto znaci da i ne postoji mnogo podesavanja :)

Koristite PerfectDisk
Najbolje razradjen program... Ima neke jedinstvene opcije pogotovo pogodne za velike hardove...

Fino je cuti da particije pomazu.

Imam ukupno 10 particija 8 na masteru i 2-ije na slave. ;)

Prva particija na slave HD-u je 2GB i sluzi samo za swap file (W98 + W2k server).

Defragmantacija je dovoljna jednom u mjeces dana. Ja dafragam samo iz W98 se ako se ta rabota radi iz W2k servera treba mu puuuuuuuuuuuuuno vremena.......moze komotno da ti brada naraste dok zavrsi sa defragmantacijom.

A1200 je napisao(la):
Prva particija na slave HD-u je 2GB i sluzi samo za swap file (W98 + W2k server).
Odlicno resenje koje retko ko primenjuje ! Mada je 2GB za swap malo mnogo...

Inace ja praktikujem defragmentaciju particije na kojoj je OS jednom nedeljno, prethodno obavezno isprazniti Recycle Bin i ocistiti sve temp i ostale skartove nekim dobrim cleaner-om da ne bi morao da "sredjuje" i te nepotrebne fajlove...

drapin je napisao(la):

512MB RAM * 1.5 = 768MB. Znaci w2k ima fixni swap file od 768MB. Win98 gotovo da uopste ne upotrebljava swap file posto sam podesio:
ConservativeSwapFileUsage = 1.

Inace u pravu si da je 2GB malo previse ali kao sto nash narod veli: Od vishka glava ne boli.(D)

drapin je napisao(la):
Odlicno resenje koje retko ko primenjuje !

Stvarno ne vidim svrhu pravljenja swap particije na istom HD na kome se nalaze OS-i. Probaj da ubacis drugi hd na drugi IDE kontroler pa vidi sta znaci imati swap na posebnom HD-u...

cheers

@Batica:

Batice, Batice jel ti slushash sta ja zborim ? 2 HD na jednoj IDE grani. Jedan master jedan slave. Na masteru samo operativni sistemi i programi itd. Na DRUGOM HD swap file particija i jos jedna particija za back up. Vazno je da swap file bude na prvoj particiji drugog HD.

I gdje ti tu sad vidish swap file i OS na istom HD-u ?

Re:

drapin je napisao(la):

Inace ja praktikujem defragmentaciju particije na kojoj je OS jednom nedeljno, prethodno obavezno isprazniti Recycle Bin i ocistiti sve temp i ostale skartove nekim dobrim cleaner-om da ne bi morao da "sredjuje" i te nepotrebne fajlove...

Za one sa jeftinijim ulaznicama, koji nemaju 2 HD-a, pored gore
navedenog, nije loše i isključiti virtual memory, restartovati kompjuter,
i onda uraditi defrag. Provereno! ;)

Moja IZVINJOTINA!!!

A1200 je napisao(la):
@Batica:

Batice, Batice jel ti slushash sta ja zborim ? 2 HD na jednoj IDE grani. Jedan master jedan slave. Na masteru samo operativni sistemi i programi itd. Na DRUGOM HD swap file particija i jos jedna particija za back up. Vazno je da swap file bude na prvoj particiji drugog HD.

I gdje ti tu sad vidish swap file i OS na istom HD-u ?

Eto tako vam je to kad hocu sto pre da type; neko da lepo procitam sta drugi 'oce da kazu...

My mistake, sorry!!!

cheers

U cemu je razlika izmedju slucaja kada kreiras posebni logicki disk za swap particiju i slucaja kada mu fixiras velicinu na recimo 2GB i kazes defragment programu da ga stavi kao prvi fajl na tom postojecem logickom disku ?

Sam licno ne volim da imam 348929 logickih diskova po masini - i ovako ih ima previse; te od win98, te od win2k/xp, te jedna za podatke.

silverglider je napisao(la):
U cemu je razlika izmedju slucaja kada kreiras posebni logicki disk za swap particiju i slucaja kada mu fixiras velicinu na recimo 2GB i kazes defragment programu da ga stavi kao prvi fajl na tom postojecem logickom disku ?

Sam licno ne volim da imam 348929 logickih diskova po masini - i ovako ih ima previse; te od win98, te od win2k/xp, te jedna za podatke.
Pa s obzirom da se swap fajl fizicki nalazi na istom mestu nema nikakve, osim sto imas jos jedno logicko slovo u My Computer-u :D
Preporucljivo je staviti swap na sam pocetak najbrzeg diska (znaci, na prvu particiju) i fixirati ga na duzinu koju nikad ne prelazi u uobicajenom radu. Na taj nacin se izbegava da bude rasut svuda po disku sto ima za posledicu drasticno usporavanje. Kad se radi defragmentiranje defragmentira se i swap i to je to... Cak postoji i varijanta da se swap defragmentira pri svakom paljenju/gasenju racunara, ali mislim da je to nepotrebno.

Crni je napisao(la):
Cak postoji i varijanta da se swap defragmentira pri svakom paljenju/gasenju racunara, ali mislim da je to nepotrebno.

Da, negde sam video - mislim da je u XP Anti spy-u - Clear pagefile at shutdown...

Crni je napisao(la):
Pa s obzirom da se swap fajl fizicki nalazi na istom mestu nema nikakve, osim sto imas jos jedno logicko slovo u My Computer-u :D

Ma znam ja u cemu je razlika, to je bilo vise filozofsko pitanje za ove momke koji vole da podele disk na 27 particija (kao, bolje je tako).

silverglider je napisao(la):
Ma znam ja u cemu je razlika, to je bilo vise filozofsko pitanje za ove momke koji vole da podele disk na 27 particija (kao, bolje je tako).
Naslutio sam ja aluziju na glupost, ali reko' mozda momci nisu toliko vidoviti :D

Ja uvek stavim tri particije.

Prva najmanja - oko 5gb (OS i svi programi koji su mi stalno instalirani).
Druga - Razne instalacije, igre, mp3 muzika itd.
Treca - Ghost, drajveri i instalacije.

Kada je tako podesen hard, c particija je postedjena stalnog pisanja i brisanja fajlova, te tako i ne dolazi do fragmatacije istih. Mada opet, defragmantacija iste moze da se izvrsi jednom mesecno reda radi.

Ja nikada nisam osetio efekat fagmentacije u nekoj meri zbog koje bi pozeleo da to radim redovno

Defrag treba raditi jednom u 2 nedelje. Kada se redovno radi, manje traje. :)

Preporuka za Win9x/ME defragmanter (npr. Nortona ne mogu da poteram, uvek brljavi nesto).

Imam 4 particije, i sve ih redovno defragmentujem, mada sam se u zadnje vreme ulenjio do bola pa ni systemska odavno nije defragmentovana.. :(

Nazad
Vrh Dno