Nemaš moralnih problema kada su velike kompanije u pitanju. A kakav ti je stav kada su u pitanju "male neprofitne organizacije"?
Da ne bih pričao u rebusima da pojasnim moj slučaj. Poslednje dve godine sam aktivan na jednom forumu koji se bavi crtanim filmovima. Obzirom da je u pitanju projekat grupe entuzijasta, glavni cilj nije bila finansijska korist nego želja da se crtaći sa starom sinhronizacijom rašire širokim narodnim masama i to potpuno besplatno. U cilju promocije foruma, pokrenuo sam kanal na youtube-u i preko njega sam stupio u kontakt sa mnogim ljudima koji su pozdravili sve što radimo i koji su ponudili pomoć. Obzirom da smo sav materijal za download kačili na rapidshare, u to vreme je bilo prilično cimanje skidati bez premiuma (captcha kodovi) pa je jedan subscriber sa youtube-a (vrlo moguće i član bench foruma) ponudio download hosting rešenje i to potpuno besplatno. U pitanju je bilo 250GB storage prostora i 3TB mesečnog protoka sa direktnim http/ftp pristupom fajlovima. To je bilo ostvarenje svih naših snova. Namerno smo insistirali na tome da bude potpuno oslobođeno bilo kakvog komplikovanog web interfejsa i registracije jer bi time zakomplikovali download do te mere da bi onda bilo jednostavnije nastaviti sa rapidom.
Cela ta priča je trajala ~ mesec dana. Toliko je trebalo ljudima koji dele stav kao ti da skontaju o čemu se radi i da masovno počnu da šire linkove po svojim forumima ne bi li podigli posećenost jer je, iskreno rečeno, materijal bio dosta ekskluzivan jer su te stvari prilično davno poslednji put emitovane a RTS je tvrdio da je sve to stradalo prilikom bombardovanja...
Dok je sve to radilo u administrativnom panelu sam u svakom trenutku mogao da pratim koliko ljudi je nakačeno, koji fajlovi se skidaju i kojom brzinom. Prvih par dana su to bili ljudi koji su skidali od kuće, da bi se posle masovno ljudi kačili sa akademskih mreža i skidali brzinama i od po nekoliko MB/s (megabajta po sekundi) i za relativno kratko vreme su došli glave serveru koje je bio neki stari P3 i koji je bio stacioniran u Americi tako da nije bilo šanse da se osposobi i vrati u funkciju.
Ja dinar jedan nisam uložio u taj hosting ali me je jako bolelo što se cela priča tako neslavno završila. Mogu da mislim kako je onima koji plaćaju iz svog džepa pa isto ovako prolaze. Moj stav je da se svim silama treba boriti protiv deep linkinga i na sve moguće raspoložive načine otežavati zlonamernim ljudima da iskoriste nešto na šta ne polažu apsolutno nikakva prava.