Šta je novo?

Debian squeeze i Ubuntu repozitorij

Kritika

Slavan
Učlanjen(a)
26.02.2010
Poena
320
Ako bi na testnog debiana dodao ubuntu repozitorij koji bi trebalo da odaberem? Nemislim na zemlju ili jezik već na verziju Ubuntu

Ubuntu više nije binarno kompatibilan sa Debianom, ne zovu se svi paketi isto i nemoj dodavati Ubuntu repo na Debiana, možeš da napraviš njesra.

Od kada nisu kompatibilni? I to bi značilo da neki programčić koji je se može pronaći za ubuntu ne može na debiana?

Ne mora da znači. Dobar deo programa spakovanih za Ubuntu će raditi na Debianu i obratno, ali ne svi. Problem je što mnogi paketi više nisu kompatibilni između ova dva distroa, ne možeš da dodaješ tuđe repoe tek tako. Recimo meta-paket kojim se instalira Gnome okruženje se kod Debiana zove "gnome", dok je u *buntu svetu to "ubuntu-desktop".

Nisam baš siguran da je čak i da je tako to dovoljan razlog za nekompatibilnost.

Imaš li neki lik ka nekom pojašnjenju za to što kažeš?

Ja ga krstim, a on prdi. Proguglaj ako te interesuje, zašto ja to treba da radim za tebe.

Ono što će se najverovatnije desiti je da će pri prvom apdejtu sistema neka od ključnih biblioteka biti pregažena novijom iz Ubuntu repoa i napravićeš pičvajz. Teorijski je moguće ručnim čačkanjem održati red u međuzavisnostima, ali to je nepotrebno mučenje. Ako hoćeš Debian, koristi Debian repoe.

Ja ga krstim, a on prdi. Proguglaj ako te interesuje, zašto ja to treba da radim za tebe.

Ono što će se najverovatnije desiti je da će pri prvom apdejtu sistema neka od ključnih biblioteka biti pregažena novijom iz Ubuntu repoa i napravićeš pičvajz. Teorijski je moguće ručnim čačkanjem održati red u međuzavisnostima, ali to je nepotrebno mučenje. Ako hoćeš Debian, koristi Debian repoe.

Ovo je forum ako izneseš pitanje onda bi odgovor trebao da bude ili iz ličnog iskustva ili d ase prenese izvor odakle je odgovor.
Tipa može da bude ali ne mora da znači baš i nije kontruktivan (na stanu sad prostački komentar kojim si počeo odgovor)
A preporuka pogledaj šta google kaže nezaslužuje neko posebno pojašnjenje

:laugh::laugh::laugh:
Baš si se pronašao u delu koji sam stavio u zagradu

Pa izvini, ali prvo pravila Linux-a je "do it yourself". Da si samo pogledao na Google odmah si mogao da dobiješ odgovor koji sam ti ja dao. Umesto toga, zatražio si tuđu pomoć i ja sam ti odmah odgovorio da to ne radiš i zašto da to ne radiš. I onda mi ti kažeš ne verujem da je tako, daj mi link, ono što si mogao odmah da dobiješ da si guglao. Ne želim da te provociram, ali molim nemoj zloupotrebljavati tuđe vreme i dobru volju.

Prva stvar koju sam uradio je "konsultovao" google. Odogovori koje sam našao sadržavali su uglavnom kako dodati repo i slično a ne koju verziju a pogotovu ne ono o čemu si ti govorio.

Zato sam i postavio pitanje na forumu. Ako smatraš da je gubljenje vremena pomoći nekome ok onda nemoj da odgovaraš ili nemoj uopšte da budeš na forumu i rešen problem.

A ako izneseš tvrdnju da Ubuntu paketi nisu kompatibilni sa Debianom (za šta prvi put čujem) a nepotkrepiš je ni jednim linkom onda je taj odgovor u rangu onog "ma znam ja da debian nije stabilan". Bez ljutnje ali je tako.

A ako već hoćeš da pomogneš a ne možeš, namaš vremena i slično da napišeš pun odgovr postavi link a ne prazne priče

Da citiram Boru Todorovića iz filma "Nacionalna klasa": "Taj koji ti je rekao da može, taj neka ti i uglavi."

Što neki ljudi vole da eksperimentišu i imaju viška slobodnog vremena da isprobavaju razne egzibicije, ne znači da to treba raditi. Mejntejneri repoa imaju pune ruke posla i ovako, mnogo bi bilo od njih očekivati da održavaju kompatibilnost i sa tuđim distroima. Paketi dva distroa nisu zvanično kompatibilni, osim ako je drugačije naglašeno, recimo Mint može da koristi Ubuntu repoe zato što se mejntejneri trude da održe kompatibilnost. Razlike između testing Debiana i Ubuntua su već povelike i postaju sve veće, mešanje paketa je siguran recept za probleme. Ti slobodno nemoj da mi veruješ i uradi kako si zamislio.

Edit: I evo ti šta Mark Shuttleworth kaže na temu distro interkompatibilnosti, link koji sam sada na licu mesta izguglao za 10 sekundi, što je tebi očito bio problem.
https://wiki.ubuntu.com/MarkShuttleworth#What about binary compatibility between distributions?

Poslednja izmena:
Kritika, bez uvrede ali smaras i to sto je najgore - oko totalno irelevantnih stvari jer je malo koga briga za medjusobnu kompatibilnost Debiana i Ubuntu-a
Ako se koriste unstable i testing grane za Debian, tu ima prakticno sve sto coveku moze pasti na pamet, a i sto nema zbog Debianove FLOSS politike ima u Debian Multimedia repou ;)
Sve u svemu - poslednje sto coveku treba je da koristi pakete od Ubuntua na Debianu i vice versa :S:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno