Šta je novo?

Debian 5.10, USB Audio DAC i ALSA

pera451

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2008
Poena
319
Odgovor na pitanje koje postavljam trazio sam po mnogim sajtovima, ali moram da priznam da su odgovori bili vise zbunjujuci nego korisni.

Zato bih pokusao da popunim neke rupe u informacijama, pa i da dodjem do resenja.

Sustina je sledeca. Zeleo bih da racunar koji radi pod Debian-om 5.10 povezem na audio sistem preko S/PDIF konvertera i DAC-a.

Debian prepoznaje S/PDIF konverter kao "USB Audio DAC" i ja mogu u System -> Preferences -> Sound da ga postavio kao audio device (prolazi test).

Medjutim, kada pustim film iz Kaffeine-a ili VLC player-a zvuka nema. Player-i i ne nude ovaj uredjaj kao opciju, vec samo ALSA ili OSS.

Konfiguracija ALSA-e mi bas i ne ide od ruke.

alsa-conf ne vidi ovaj uredjaj.

Ja mogu da ga vidim na druge nacine - lspci, lsusb itd.

Saveti koje sam nasao na Net-u uglavnom se odnose na manipulaciju fajlom alsa-base.conf. Medjutim u /etc/modprobe.d njega nema. Nije mi jasno koji fajl uopste pravi alsa-conf - da li je to alsa-base, alsa ili nesto drugo i gde je on smesten.

Veliki problem sa upitima na temu Debian i ALSA je sto ljudi daju odgovore vezane za Ubuntu, a to nije bas isto.

Zato bih hteo da krenem nekim redom, pa da vidim gde je resenje.

Zato, za pocetak - koji su ALSA konfiguracioni fajlovi na 5.10 i gde se nalaze? Postoji li nacin da ne koristim ALSA-u, a da player-i vide ovaj device?

Hvala!

Poslednja izmena:
Hm, koliko razumem ja imam Lenny (5.xx), dok je Squeeze (6.xx)

Wheezy bi trebalo da nasledi Squeeze.

Probacu onda da instaliram Squeeze (korak dalje od ovoga gde sam), pa da vidimo... Hvala!

Instalirao 6.06 (Squeeze).

Sve proradilo iz prve - ubija ;).

Hvala!

Vrh Dno