Šta je novo?

DD2 ili DD3 pomoć

sprinterface

Cenjen
Učlanjen(a)
12.08.2009
Poena
151
Šta kupiti, ddr2 ili ddr3 ?
Možda je glupo pitanje jer je ddr3 novija tehnologija ali skuplja.
šta je bolje ddr2 4 GB ili ddr3 2 gb ?

e sad isto pitanje se pojavljuje i kod grafičke ddr2 1024 mb ili ddr3 512 mb ?

ako kupim ploču koja nije ddr3 onda nema nikakve svrhe kupovati neku komponentu koja je ddr3 , jel ?

s obzirom da kupujem računara za nekih 500-600 e ( bez monitora ) da li se bazirati da mi sve bude ddr2 ili ddr3, baš sam u dilemi jer je ddr3 novije ali opet ispada da ddr2 ima veće performanse, jel tako ili sam u krivu :) ?

Ako može malo objašnjenje oko ovog DDR-a jer me je već glava zabolela !!! :wall:

Hvala :type:

Poslednja izmena:
Danas ima smisla uzeti konfiguraciju sa DDR2 samo u slucaju da se kupuje nesto u rangu ~200-250e, sa integrisanom grafickom. Za sumu novca koju ti planiras da izdvojis DDr3 platforma je jedini logican izbor, oko toga uopste ne bi trebalo da razmisljas. DDR2 tehnologija je na kraju svog puta, polako odlazi u penziju, a DDR3 ce veoma brzo postati standard, brze nego sto su mnogi mislili.

Iako trenutno nema neke vece razlike u performansama izmedju DDR2 i DDR3, u buducnosti ce se to promeniti, jer DDR3 ima veci memorijski protok i kad-tad ce to doci do izrazaja. Ako sada uzmes komp sa DDR2, uzeo si nesto sto ce uskoro biti prevazidjeno, pri cemu ce vremenom DDR2 moduli biti sve skuplji, a DDR3 ce postati jeftiniji (kao sada DDR1 vs. DDR2), AM3 ploce (ako se odlucis za AMD) ce svakako imati bolju podrsku za nove procesore od AM2+ ploca (kao sto AM2+ ploce danas imaju bolju podrsku od AM2 ploca) itd.
Vreme za prelazak je doslo, nemoj da se zbog male razlike u ceni zeznes i uzmes masinu sa DDR2.

Sto se grafickih tice, memorija na grafi nema nikakve veze sa onom na ploci, znaci opusteno mozes da imas grafu sa DDR3 (sto je najnormalnije danas, samo najslabije karte jos uvek imaju DDR2) i plocu sa DDR2. Mozes da imas i grafu sa DDR5 (recimo ATi 4870/4890) i DDR2 plocu.
Uostalom, velika vecina danasnjih kompjutera (iole pristojnih) je takva.

Znaci, obavezno kupi masinu baziranu na DDR3 platformi, ako zafale pare, bolje je uzeti 2GB DDR3 sada, pa kasnije dodati jos 2GB nego se zarobiti sa DDR2. Takodje, nemoj da kupujes sada neke skuplje graficke, uzmi samo nesto sto ce ti zavrsavati posao do izlaska nove generacije DX11 karti. ATi bi trebalo da ih izbaci vec sledeceg meseca, nVidia nesto kasnije, ali valjda do kraja godine.

Poslednja izmena:
Nece nista bitno (sada je skoro dz :d), mada ja mislim da je jos daleko smrt ddr2 platforme ;)
Ko je onomad kupio q6600 i kloknuo ga na 3.6, do danas nije imao potrebe da ga menja a nece ni u skorijoj buducnosti, cak ni u cf/sli setup-ima.
Ako uzimas ddr3 1333 cl9 nema nikakvog smisla ;) jer ce dodatni protok biti ubijen latencijama.

Nece nista bitno (sada je skoro dz :d), mada ja mislim da je jos daleko smrt ddr2 platforme ;)
Ko je onomad kupio q6600 i kloknuo ga na 3.6, do danas nije imao potrebe da ga menja a nece ni u skorijoj buducnosti, cak ni u cf/sli setup-ima.
Ako uzimas ddr3 1333 cl9 nema nikakvog smisla ;) jer ce dodatni protok biti ubijen latencijama.

AMEN!

Nije pitanje da li se isplati nekome ko ima zesce klokovan Quad sa DDR2 da prelazi na to isto sa DDR3 (naravno da ne), vec sta da uzme onaj ko sada kupuje novu masinu.

Kapiram da ce decko da se pruzi za 1600MHz CL7/8. ;)

Poslednja izmena:
Za 500e cisto sumnjam ;)
I opet, bolje mu je 4gb ddr2 nego 2g 1600 cl7.
Za te pare, ja ne bih razmisljao o ddr3 jer dok dodje vreme da mu se isplati taj ddr3, morace da kupi novu mashinu...
Ili posto si vec iznio misljenje, navedi argumente koji ce opravdati investiciju u ddr3. Prica sa ddr1-ddr2 se nece ponoviti na isti nacin (odnosno hoce ali sa varijacijama) i ako se kupuje masina za igranje, najbitnija stavka je graficka karta. Procesor i memorija, manje-vise. Razvoj hardvera je uveliko nadmasio razvoj softvera i tek kada to bude drugacije, bice potrebno razmisljati o buducnosti ovih komponenata na takav nacin. A cinjenica je da se svi 'uredski' poslovi odlicno odradjuju i na dosta slabijim masinama. Ostaje samo gaming i pro upotreba.

Za 600e hoce. ;)

Bolje da ide na novu platformu nego da da 150e na neku trenutno aktuelnu grafu, koja ce za par meseci biti zgazena od osetno jacih DX11 grafi sa tom cenom.

Ali dobro, sada moze sam da odluci sta ce uzeti, ima izlozeno za i protiv. :)

Za 500e cisto sumnjam ;)
I opet, bolje mu je 4gb ddr2 nego 2g 1600 cl7.
Za te pare, ja ne bih razmisljao o ddr3 jer dok dodje vreme da mu se isplati taj ddr3, morace da kupi novu mashinu...
Ili posto si vec iznio misljenje, navedi argumente koji ce opravdati investiciju u ddr3. Prica sa ddr1-ddr2 se nece ponoviti na isti nacin (odnosno hoce ali sa varijacijama) i ako se kupuje masina za igranje, najbitnija stavka je graficka karta. Procesor i memorija, manje-vise. Razvoj hardvera je uveliko nadmasio razvoj softvera i tek kada to bude drugacije, bice potrebno razmisljati o buducnosti ovih komponenata na takav nacin. A cinjenica je da se svi 'uredski' poslovi odlicno odradjuju i na dosta slabijim masinama. Ostaje samo gaming i pro upotreba.

Jel ti hoces da kazes, da se nece desiti to , da ce stare komponente biti skuplje od novih.
Jesi na to mislio pod onim ddr vs. ddr2
Ja se slazem sa dosta napisanog, Samo jedino sto treba voditi racuna je da se upgrade masine napravi prije nego sto neko komponente postanu antika.
Pa tako onaj ko ima ddr2 vec sad moze da razmislja o jos jednom stapicu memorije, i isto tako da se isprati kada prestaje prodaja novih procesora, koji su najjaci koje nasa ploca podrzava.
A grafa sa pci-e standardom ce se jos dugo zadrzati.

Za 600e hoce. ;)

Bolje da ide na novu platformu nego da da 150e na neku trenutno aktuelnu grafu, koja ce za par meseci biti zgazena od osetno jacih DX11 grafi sa tom cenom.

Ali dobro, sada moze sam da odluci sta ce uzeti, ima izlozeno za i protiv. :)

Cekaj malo, ti ddr3 nazivas novom platformom? Sada treba da kupi p45 i ddr3? Sto se tice intela, ddr3 je zaboravljen dok ne dodje p55. Sto se tice amd-a procesori rade i sa ddr2 i ddr2. O tome pricam ;)
Kada se budu proizvodile samo ddr3 ploce, za svoju ddr2 ce moci kupiti novu ddr3 (ili minimum polovnu ali istu kolicinu, sigurno ne gubi).

Ja bih tih 100e dodao na bolju plocu i procesor. Kada se vec prica o novoj platformi, to ponajvise vazi za graficke kartice. Treba sacekati jos 2-3m jer ce se za prilicno manje para dobiti graficka u rangu sa 4870 i gtx260. Ali opet, ako neko danas kupuje, i hoce novo, mora nesto da kupi :d Iako je najbolja solucija uzeti 'futureproof' proc poput quada i polovnu recimo 8800gt.

@kefalo

Desice se nesto slicno ali ne identicno. Druga su vremena bila i danas dosta vise ljudi ima racunar. Taj trend ne moze rasti beskonacno jer ce uskoro imati svi koji mogu imati ili kome treba. A ogromna vecina tih ljudi taj isti racunar ce koristiti za facebook, chat, word i printanje. DDR1 je skup zato sto ga nema, a koliko se meni cini ddr2 ima na pretek :D (ponajvise u masinama) Cak ima i viska odredjen broj (recimo moduli od 512 pa cak i 1gb) jer se tek 'nedavno' prelazilo na 2x2gb zbog pojeftinjenja. Memorijski zahtevi su minimalno porasli i nikakva razlika se ne primeti. Jedina bitna stavka glede nezahtevnih korisnika je omasovljenje ssd-a i to ce jedino da donese oku primetno ubrzanje. Za igrace ostaje najbitnija stavka grafika a za profesionalce u zavisnosti od posla...

Nisam pominjao P45 i DDR3, govorio sam o AMD-u. Ako hoce Intela, jedini izbor je da saceka P55.
Quad, bilo Intel ili AMD se ne dovodi u pitanje (za 600e). :)

Poslednja izmena:
Cekaj malo, ti ddr3 nazivas novom platformom? Sada treba da kupi p45 i ddr3? Sto se tice intela, ddr3 je zaboravljen dok ne dodje p55. Sto se tice amd-a procesori rade i sa ddr2 i ddr2. O tome pricam ;)
Kada se budu proizvodile samo ddr3 ploce, za svoju ddr2 ce moci kupiti novu ddr3 (ili minimum polovnu ali istu kolicinu, sigurno ne gubi).

Ja bih tih 100e dodao na bolju plocu i procesor. Kada se vec prica o novoj platformi, to ponajvise vazi za graficke kartice. Treba sacekati jos 2-3m jer ce se za prilicno manje para dobiti graficka u rangu sa 4870 i gtx260. Ali opet, ako neko danas kupuje, i hoce novo, mora nesto da kupi :d Iako je najbolja solucija uzeti 'futureproof' proc poput quada i polovnu recimo 8800gt.

@kefalo

Desice se nesto slicno ali ne identicno. Druga su vremena bila i danas dosta vise ljudi ima racunar. Taj trend ne moze rasti beskonacno jer ce uskoro imati svi koji mogu imati ili kome treba. A ogromna vecina tih ljudi taj isti racunar ce koristiti za facebook, chat, word i printanje. DDR1 je skup zato sto ga nema, a koliko se meni cini ddr2 ima na pretek :D (ponajvise u masinama) Cak ima i viska odredjen broj (recimo moduli od 512 pa cak i 1gb) jer se tek 'nedavno' prelazilo na 2x2gb zbog pojeftinjenja. Memorijski zahtevi su minimalno porasli i nikakva razlika se ne primeti. Jedina bitna stavka glede nezahtevnih korisnika je omasovljenje ssd-a i to ce jedino da donese oku primetno ubrzanje. Za igrace ostaje najbitnija stavka grafika a za profesionalce u zavisnosti od posla...

Vidim da si upucen.
Znaci ja ne bih treba sutra da skoknem do microsystemsa i da pazarim 3850 za 4600 ako ga imaju.
Radi se o modelu od 512mb.
Ja sam primjetio, barem koliko pratim ovu materiju, da skoro pa da ne postoji savrseno vrijeme za kupovinu racunara jer stalno izlazi nesto novo.
Jer za tu istu 3850 su pricali , nemoj sada, cekaj da izadje 4770, a sada cekamo nesto trece da bi na kraju docekali da ih vise nema u radnjama, tj. da ih ima nekolicina, ali po nabanim cijenama od ko zna kad.

Da li cu napraviti gresku ako kupim tu grafu ovih dana.
Ili da jurim polovnu od 256mb za 40 evra.

Svojevremeno su se javilie 4850 gainward grafe za smjesne pare.
Sada je u oglasima postavljena 3850 istog proizvodjaca ali je nema.
Ima li sanse da se ista prica sa gainward ponovi i na 3850 grafi.

Poslednja izmena:
Znaci ja ne bih treba sutra da skoknem do microsystemsa i da pazarim 3850 za 4600 ako ga imaju.

Nikako!
Za nešto više para imaš polovan 8800GT a on je dosta bolji od R3870 koji je opet bolji od R3850. (imao sam sve)
Kupi nV grafiku te generacije, ATI zaobiđi.

pejo, kad se ostvari tvoje "proročanstvo" iz trećeg posta onda ći u ja preći na DDR3.

Iako trenutno nema neke vece razlike u performansama izmedju DDR2 i DDR3, u buducnosti ce se to promeniti, jer DDR3 ima veci memorijski protok i kad-tad ce to doci do izrazaja. Ako sada uzmes komp sa DDR2, uzeo si nesto sto ce uskoro biti prevazidjeno, pri cemu ce vremenom DDR2 moduli biti sve skuplji, a DDR3 ce postati jeftiniji (kao sada DDR1 vs. DDR2), AM3 ploce (ako se odlucis za AMD) ce svakako imati bolju podrsku za nove procesore od AM2+ ploca (kao sto AM2+ ploce danas imaju bolju podrsku od AM2 ploca) itd.
Vreme za prelazak je doslo, nemoj da se zbog male razlike u ceni zeznes i uzmes masinu sa DDR2.

Do tada, dok 2Gb DDR3 ne bude 10€, dok tvoja priča ne počne da "pije vodu", vidimo se sa DDR2 platforme. ;)
:wave:

Poslednja izmena:
ja bi da sada kupujem comp pre uzeo am3 sa 2gb ddr3 nego am2+ i sa ddr2...ja sam transcend od 1333 kupio za 2700dinara (2gb) i sada ta memorija radi kod burazera na 1600mhz sa latencijama 8 8 8 24 ili na 6 6 6 18 na 1333mhz...

Poslednja izmena:

Ne bih baš rekao, osim ako neće da kupi neku ploču od 150e pa kad je bude prodavao da dobije 60 i da uzme ddr3.

@ topik: Slažem se da je ddr2 jeftiniji, ali za budući upgrade je po meni bolje da uzmeš neku AM3 ploču + DDR3 (recimo ASUS M4A78T-E, odlična ploča), na nju staviš 3x1GB OCZ na 1333mhz (čini mi se da je to oko 5000din, što i nije preterano skuplje od ddr2), neki Phenom (recimo da ti je dovoljno x3 za sad) i staviš jaču grafiku i miran si neko vreme. + mnogo ti je lakše posle za upgrade, nećeš morati sve da prodaješ.
Eto, moje neko mišljenje.

A što se rasprave tiče, ne postoji dobro vreme za kupovinu računara. Kupiš danas recimo, za 2 meseca je već nešto izašlo - i onda, ajmo Jovo nanovo. Tako da je jedini način pratiti i prodavati komponente na svaka 2-3 meseca.

Ma naveo sam 3x1GB jer sam video cenu, koja nije ne znam ni ja šta sad skuplja od ddr2. A ova Asusova ploča je možda najbolja varijanta pošto je AM3 i proverena je, odlično radi. (a čovek ima skroz dovoljno para, za 500e može da kupi skroz finu mašinicu) :)

Ne bih baš rekao, osim ako neće da kupi neku ploču od 150e pa kad je bude prodavao da dobije 60 i da uzme ddr3.

@ topik: Slažem se da je ddr2 jeftiniji, ali za budući upgrade je po meni bolje da uzmeš neku AM3 ploču + DDR3 (recimo ASUS M4A78T-E, odlična ploča), na nju staviš 3x1GB OCZ na 1333mhz (čini mi se da je to oko 5000din, što i nije preterano skuplje od ddr2), neki Phenom (recimo da ti je dovoljno x3 za sad) i staviš jaču grafiku i miran si neko vreme. + mnogo ti je lakše posle za upgrade, nećeš morati sve da prodaješ.
Eto, moje neko mišljenje.

A što se rasprave tiče, ne postoji dobro vreme za kupovinu računara. Kupiš danas recimo, za 2 meseca je već nešto izašlo - i onda, ajmo Jovo nanovo. Tako da je jedini način pratiti i prodavati komponente na svaka 2-3 meseca.

Kada si me vec citirao, mogao si da procitas sta pise u tom citatu.
Gde si video da se ploce kupuju na kolicinu? Ocigledno sam pricao o memoriji.

Sto se tice ostalog, to sve inekako ako ce da uzima amd. Ako mu se amd ne svidja, moze da zaboravi ddr3. A sto se tice amd-a, isto tako moze da zaboravi jer nema potrebe za tim. Procesori su tek predstavljeni tako da uskoro nece izlaziti novi a posto ova arhitektura podrzava i ddr2 i ddr3, stvarno ne vidim zasto je pod moranje uzeti ddr3 i sta ce to biti kasnije bolje za upgrade? To sto bi sa phenoma 920 presao na 955? :d:d Ako samo pogledas koliko dugo se vuce am2 platforma, najvece sanse su da ce iduca generacija amd-a biti na potpuno novom socketu (ako planiraju ekvivalent i7).
Dobro vreme za kupovinu racunara je nikad i uvek. Ali postoje stvari, koje ako se prate, mogu pomoci da se izbegnu ogromne zavale. Posto smo videli sta se desava sa procesorima, danas je skoro svejedno sta ce se uzeti jer ce to moci nahraniti graficku. DDR3 naspram DDR2 ne donosi nikakvo primetno ubrzanje tako da je i to nebitno. Za onoga ko ce da se igra, graficka karta je najvaznija.
Sto se tice pitanja za 3850, to sve zavisi od tvojih potreba. Ako ce ta karta zadovoljiti sve sto ocekujes, a ne uzima ti se polovno, ti uzmi, nemas sta cekati. Kada si spomenuo 4770, ona je zaista bila dobra kupovina, ali niko nije mogao predvideti da ih nece biti dovoljno.
Za 500-600e:
napajanje 90e
kuciste 60e
ploca 80-100e
quad procesor 130e
disk 60e
graficka 200e (ako su igre najbitnije)
za memoriju cak nije ni ostalo, nego se covek nalazi u minusu ;) (cooler? mis? zvucnici? optika?)

Sad ce neki reci, sto ne uzeti napajanje od 60e, kuciste od 40, plocu od 60, graficku od 100... E pa ja nista od toga ne bih zrtvovao da uzmem ddr3.

Poslednja izmena:
ZA STA TEBI TREBA KOMP?!

.....je pitanje koje je kljuc svega, iskreno igranje na PCu smatram velikim luxuzom, ako si luxuzan, kupi lepo taj DDR3 i jackiraj se kupovinim "buducnosti", ako si realan kupis lepo DDR2/775 makinu koja moze da ti traje jos 10 godina u cakum pakum stanju i da radi sve sto treba da radi.
Upagrade?
Pa to ne postoji jos od 370/ 462 socketa, svako koje razmisljao tako debelo se zayabao...kakv crni upgrade, jedino kod AMDa mozda to ne pratim tamo kaze da moze inace kod intela nema sanse.
I da sto bi ti nekog kreditirao sa svojim parama koupovinom DDR3 jer "ce jednog dana da to bude dobra odluka"?!?!
Pa ne kupujes plac pored auto-puta neg onajobicniji PC, kupi ti lepo sine dobre periferije da ti bude udobno a batali ovu pricu o DDR3ci...

ZA STA TEBI TREBA KOMP?!

.....je pitanje koje je kljuc svega, iskreno igranje na PCu smatram velikim luxuzom, ako si luxuzan, kupi lepo taj DDR3 i jackiraj se kupovinim "buducnosti", ako si realan kupis lepo DDR2/775 makinu koja moze da ti traje jos 10 godina u cakum pakum stanju i da radi sve sto treba da radi.
Upagrade?
Pa to ne postoji jos od 370/ 462 socketa, svako koje razmisljao tako debelo se zayabao...kakv crni upgrade, jedino kod AMDa mozda to ne pratim tamo kaze da moze inace kod intela nema sanse.
I da sto bi ti nekog kreditirao sa svojim parama koupovinom DDR3 jer "ce jednog dana da to bude dobra odluka"?!?!
Pa ne kupujes plac pored auto-puta neg onajobicniji PC, kupi ti lepo sine dobre periferije da ti bude udobno a batali ovu pricu o DDR3ci...

Ima tu puno istine.

ZA STA TEBI TREBA KOMP?!

Upagrade?

Pa upravo zbog toga i treba da kupi DDR3. Razlika sada nije toliko velika, mada bi lično sačekao da se malo 'upristoje' cene matičnih ploča.

Upravo zbog cega? Ako kazes razlika nije velika uporedjujuci ddr2 1066 cl5 i 1333 cl9, onda je razlika ogromna jer je ova poslednja - sporija memorija.

Poslednja izmena:
ako cemo gledati dobru am2+ plocu i dobru am3 plocu cena im je identicna znaci tu je vec jedan plus za am3...ako gledamo ddr2 1066 cl5 ili ddr3 1333 cl6 (transcend radi na 6 6 6 18 i to sam licno proverio) platio sam ih 2700din (2gb) tako da ni ovde ne vidim neku bitnu razliku ni u ceni ni u preformansama ali je moguce u buducnosti nadogradjivati tu am3 plocu sa npr ddr3 na 1600...

Nazad
Vrh Dno