Šta je novo?

Data recovery slika iz jednog foldera

chelios

Cenjen
Učlanjen(a)
14.09.2012
Poena
170
S kojim alatom mogu uraditi undelete/recovery slika iz samo jednog foldera koji se nalazi na desktopu? Znaci ne treba mi skeniranje kompletnog diska nego samo da izaberem folder i recimo format fajla (.jpg) i da uradim recovery obrisanih slika iz tog foldera. Da ne filozofiram puno sta je bilo uglavnom slike koje su bile u folderu nema ih a trebaju mi. Citao sam par tema na forumu, probao par nekih aplikacija ali svaka skenira samo kompletan disk (sto je meni dugo i bespotrebno). Imate li neku preporuku s cim bih ovo mogao brzo i bezbolno da resim.

Ја сам користио неки UndeleteOnClick коме се нормално задаје где да тражи. За обрисане фајлове углавном нема потребе да се користи програм за враћање уништеног садржаја, то се ради после форматирања или брисања партиције а за обична брисања обичан програм. Ако после тога ниси нешто радио на тој партицији, можда нађе. Ако јеси, а скорио сигурно да јеси ако је фолдер баш на Десктопу, где му и није место, онда је могуће да не нађеш ништа. На крају, ако нема овако, мораћеш да пустиш и да прође цео диск ако ти је потребно да вратиш слике.

Pa cini mi se da to radi Recuva

Zašto dajete čoveku paušalne odgovore?

Fajlovi se nalaze na disku onako kako je disk fajl sistem to odredio, i jako je retko da se fajl veličine 1 mb, upisuje u sektorima koji su u nizu svih 1mb. Vrlo često se upisuju u paketima i vrlo često su razbacani fizički po celom hard disku (pod uslovom da nemaš particije, onda se to svodi na particiju, može biti bilo gde u segmentima u okviru jedne particije). Otud i potreba za defragmentacijom i otud i potreba da se skenira ceo hard disk odnosno particija hard diska. Ono što je tebi "samo folder na desktopu", na hard disku je možda upisano na 3 različite lokacije... a sve to zarad bolje efikasnosti

Za sve obrisane fajlove koji nisu u Korpi za otpatke na desktopu koja ima opciju restore, radi se "undelete". Kako bi ih drugačije vratio? Inače, brisanjem fajla brišeš samo pointer koji govori gde se fajl nalazi na disku, fizički se tom akcijom sam sadržaj fajla ne dira.
Slažem se sa delom u vezi sa vremenom proteklim i obrnuto srazmernim šansama da se nešto posle pronađe. Obrisao si nešto bitno?. Gasi sve, skidaj disk i kači ga eksterno na mašinu sa koje ćeš raditi recovery. I to recovery na drugu particiju, a ne na onu sa koje oporavljaš podatke jer se može desiti da u tom procesu prepišeš oporavljeni fajl preko nečega što tek treba da dođe na red za reparaciju...

Što se foldera na desktopu tiče, objasnio sam gore. Ili je jednostavno shortcut do nekog foldera na disku. U prevodu ne znači ništa...

A što se tiče opaske "dugo i bespotrebno" skeniranje diska u potrazi za obrisanim fajlovima... Prvo, tako funkcionišu iz gore navedenih razloga. Otud skeniranje celog diska, odnosno particije gde planiraš da tražiš. A drugo, "koliko ti je bitno to što si obrisao?", jer ako ti je bitno, onda ti neće biti problem da ga sačekaš da završi svoj posao. Nisam siguran da ćeš naći i jedan smisleni file recovery koji će ti to omogućiti. Možeš da definišeš koji segment hard diska želiš da skeniraš, ali to nećeš, jer jednostavno ne znaš, ali da definišeš u kom folderu da ti traži mislim da neće dati neke pozitivne rezultate.

Ja sam koristio R-Tools i završavao mi je posao u većini slučajeva. Ali kao što si već rekao ima tema na forumu pa vidi kakve su pohvale/kritike za programe koji su ljudi već koristili..

Hvala na detaljnom objasnjenju, danas sam nesto novo naucio. Nisam se zanimao ovom temom dok mi nije zatrebalo, sad svasta nesto novo znam. Hvala jos jednom.

Не знам шта је у одговорима паушално, предложио сам један undelete програм који ће да потражи да ли има неких трагова обрисаних слика у фолдеру за који зна где је (био) и шта је било у њему. Ако то не помогне, то значи да су највероватније фајлови већ оштећени и онда следи скенирање целе партиције. Наравно, небитно је да ли су фајлови фрагментисани или не, undelete програм ће да провери инфо и да "потражи" све делове а успут процени колико ће то да буде успешно.
Нисам скоро радио неко враћање података али ми се чини да и програми који то раде имају опцију да претражују логичке делове па можда може да се зада и фолдер. Већ сам запамтио колико не ваља кад се кликне на опасно дугме па то одавно не радим. ;)

Vrh Dno