Zašto dajete čoveku paušalne odgovore?
Fajlovi se nalaze na disku onako kako je disk fajl sistem to odredio, i jako je retko da se fajl veličine 1 mb, upisuje u sektorima koji su u nizu svih 1mb. Vrlo često se upisuju u paketima i vrlo često su razbacani fizički po celom hard disku (pod uslovom da nemaš particije, onda se to svodi na particiju, može biti bilo gde u segmentima u okviru jedne particije). Otud i potreba za defragmentacijom i otud i potreba da se skenira ceo hard disk odnosno particija hard diska. Ono što je tebi "samo folder na desktopu", na hard disku je možda upisano na 3 različite lokacije... a sve to zarad bolje efikasnosti
Za sve obrisane fajlove koji nisu u Korpi za otpatke na desktopu koja ima opciju restore, radi se "undelete". Kako bi ih drugačije vratio? Inače, brisanjem fajla brišeš samo pointer koji govori gde se fajl nalazi na disku, fizički se tom akcijom sam sadržaj fajla ne dira.
Slažem se sa delom u vezi sa vremenom proteklim i obrnuto srazmernim šansama da se nešto posle pronađe. Obrisao si nešto bitno?. Gasi sve, skidaj disk i kači ga eksterno na mašinu sa koje ćeš raditi recovery. I to recovery na drugu particiju, a ne na onu sa koje oporavljaš podatke jer se može desiti da u tom procesu prepišeš oporavljeni fajl preko nečega što tek treba da dođe na red za reparaciju...
Što se foldera na desktopu tiče, objasnio sam gore. Ili je jednostavno shortcut do nekog foldera na disku. U prevodu ne znači ništa...
A što se tiče opaske "dugo i bespotrebno" skeniranje diska u potrazi za obrisanim fajlovima... Prvo, tako funkcionišu iz gore navedenih razloga. Otud skeniranje celog diska, odnosno particije gde planiraš da tražiš. A drugo, "koliko ti je bitno to što si obrisao?", jer ako ti je bitno, onda ti neće biti problem da ga sačekaš da završi svoj posao. Nisam siguran da ćeš naći i jedan smisleni file recovery koji će ti to omogućiti. Možeš da definišeš koji segment hard diska želiš da skeniraš, ali to nećeš, jer jednostavno ne znaš, ali da definišeš u kom folderu da ti traži mislim da neće dati neke pozitivne rezultate.
Ja sam koristio R-Tools i završavao mi je posao u većini slučajeva. Ali kao što si već rekao ima tema na forumu pa vidi kakve su pohvale/kritike za programe koji su ljudi već koristili..