Šta je novo?

Data potrosnja pri prelascima izmedju WiFi i 3G?

max9998

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2002
Poena
620
Primetio sam da moj iPhone gasi WiFi i predje na 3G kada ode u sleep mode (malo posle zakljucavanja), pa onda ponovo aktivira WiFi kada ga upalim. Koliko vidim po forumima, ovo je ocekivano ponasanje.

Sad, vidim da mi pri svakom od tih prelaza WiFi->3G potrosi po par kB na 3G. Posto MTS zaokruzuje data saobracaj na 100 kB, da li ovo znaci da svaki put kada zakljucam-otkljucam telefon potrosim po min 100 kB, makar telefon nista ne vukao preko 3G dok spava? Tacnije, da li se 3G data konekcija raskida svaki put kada predje na WiFi, ili ostaje aktivna?

Da li ovo zaokruzivanje znaci da ce mi skinuti po 100 kB svaki put kada se uspostavi 3G konekcija i iPhone potrosi par kB (za ko zna sta)? Ako je tako, moze li se nekako forsirati da 3G data konekcija ostane ziva u pozadini cak i kada sam na WiFi?

kako forsirati da ne gasi wifi? i zasto gasi wifi? ja sam lepo na desire izabrao u opcijama da je wifi uvek alive.
sad vidim takodje da mi se povecava potrosnja kada sam recimo kuci na wifi

Pa moze li se promijeniti wifi sleep policy kod iPhone-a?

ako moze, ne znam gde :)

Neće ti zaokruživati svako otključavanje na 100kb pošto se saobraćaj spaja po sesijama koje mogu trajati i nekoliko sati. Opusti se.

Ovo bi trebalo proveriti da li je zaista tako.

Neće ti zaokruživati svako otključavanje na 100kb pošto se saobraćaj spaja po sesijama koje mogu trajati i nekoliko sati. Opusti se.

To pokusavam da saznam, da li se Data sesija prekida kada se zakacim na Wifi, ili ostaje aktivna u pozadini. Nisam uspeo da nadjem ni jedan alat ili log gde se vidi trajanje trenutne Data sesije; postoji li takav alat?

Ti kad se zakacis na predefinisani wifi, automatski se prekida data konekcija.

99% posto sam siguran da ti zaokruzuje po sesiji, a sesija je vreme od konektovanja do diskonektovanja. Ako je kao sto si opisao (kad otkljucas predje na wifi, kad zakljucas na 3g), onda da, svaki put ce ti tarifirati 100kb.

PS.
Otkad MTS zaokruzuje na 100kb? Ja sam mislio da to samo Vip radi?

Poslednja izmena:
MTS za Biznet korisnike zaokruzuje na 100k...

Elem, u SBSettings popupu vidim data (edge/3g) IP adresu cak i kada sam na Wifi, vec jedan dan stoji ista adresa, tako da izgleda da telefon ne prekida data konekciju kada ode na Wifi. Al ne nadjoh ni jedan alat koji pokazuje uptime konekcije...

Utvrdio sam neke stvari:
- Edge i losije konekcije se prekidaju kada dodje poziv
- 3G data konekcija ostaje ziva i kada dodje poziv
- i na 3G povremeno dolazi do promene IP adrese; moguce da sesija ostaje ziva, samo je DHCP lease istekao, a moguce i da je sesija rekonektovana...

Poslednja izmena od urednika:
resenje, pre nego sto predjes na wifi iskljuci mobile data. kad telefon ode u sleep ne gasi wifi (ali se baterija brze trosi)

resenje, pre nego sto predjes na wifi iskljuci mobile data. kad telefon ode u sleep ne gasi wifi (ali se baterija brze trosi)
Bas tako!On ti ne moze sam prelaziti na data ako ti nije ukljuceno.A I stalno ukljuceno 3g trosi dosta brze bateriju.Kad nisi kuci I treba ti net,upali data I gotovo.

Paljenje/gasenje Data saobracaja po potrebi je mozda i najprakticnije, najvise zbog baterije (bez data i 3G mi baterija na iPhone 4 izdrzi oko 60h, sa data i 3G oko 36h).

Elem, stigao je listing za prosli mesec, i vidim da sam dnevno imao 5-10 konektovanja na data (iako mi je svo vreme to bilo ukljuceno na telefonu). Ovo je verovatno zbog automatskog prelaska sa 3G na Edge (ili losiji) i obrnuto, posto MTS i u centru BG ima los 3G signal na mnogo mesta... U prevodu, bar u mom slucaju, na ove konekcije se gubi ~30 MB mesecno, sto je zanemarljivo u odnosu na paket (1 GB). Nije strasno, brinuo sam se da ovo moze biti za red velicine vise :)

I da, zaokruzuju na 100k; pola konekcija mi ima toliku potrosnju.

Poslednja izmena od urednika:
Znam da sam veoma zakasnio sa ovima ali zar nije bolje da stalno ti je aktivan wifi i u sleep modu? Tu genijalnu opciju da sam cuva bateriju i gasi wifi su implementirali od ios 6 mislim ipak mozes to da zaobidjes tako sto u podesavanjima postavis automatsko zakljucavanje na off ili never. Posle toga uradis reset sa power+home i imaces uvek ukljucenu konekciju na wifi cak i kad je u slipu samo ces morati sam da stiskas dugme za zakljucavanje ekrana.

Nazad
Vrh Dno