Šta je novo?

Dan slobode softvera u Srbiji

ZDroid

Cenjen
Učlanjen(a)
09.09.2012
Poena
154
Dan slobode softvera (engl. Software Freedom Day - SFD) je godišnja proslava slobodnog softvera širom sveta. Osmišljen da upozna javnost sa slobodnom softverom.

Povodom obeležavanja Dana slobode softvera širom sveta 15. Septembra, u galeriji "Ozon" sa početkom u 13 časova biće održan događaj kojem će prisustvovati zajednice koje se bave slobodnim softverom u Srbiji.

Pored uvoda u slobodan i softver otvorenog koda (engl. Free/Libre and Open Source Software - FLOSS), pričaće se o upotrebi slobodnog softvera u svakodnevnom životu i preduzećima.

Posetioci će moći da saznaju koji su to popularni besplatni i slobodni programi, da saznaju više o zajednicama u Srbiji i kako dobiti pomoć od njih.

Planirani program će trajati od 13 do 17 časova, dok će nakon toga biti međusobno druženje posetilaca i članova zajednica.

Zajednice koje će prisustvovati ovom događaju su Mozilla Srbija, Ubuntu Srbija, Linux Mint Srbija, LibreOffice Srbija, LiBRE! tim, LUGoNS, Slackware Srbija i OWASP Srbija.

Svoju podršku na tom događaju daće i Piratska partija, SrboDroid tim i neformalna grupa SUNCE.

Pridružite nam se!

Jel' to softver dobio status persone pa je sada slobodan da razmislja sam? :D
Valjda je besplatan, ne slobodan softver :) (mada i engleski "software freedom" se nisu nesto potrudili da bude logicno)

Jel' to softver dobio status persone pa je sada slobodan da razmislja sam? :D
Valjda je besplatan, ne slobodan softver :) (mada i engleski "software freedom" se nisu nesto potrudili da bude logicno)

Šinko, ovaj, šinko, mnogo se varaš.

Besplatan softver nije ujedno i slobodan softver ali slobodan softver, iako ne mora da bude, u većini slučajeva jeste besplatan.

Sloboda softvera se ogleda u tvojoj slobodi da radiš sa tim softverom šta god hoćeš.

Ovih dana sam (prvi put) pogledao koju epizodu ST VOyagera gde se insinuira sloboda holograma :) Pa sam nekako pod utiskom, i ovo mi zvuci toliko smesno :)

Gledam ovaj link ali opet "Software freedom" (a jos vise "sloboda softvera") mi zvuci kao da softver ima prava i nista drugo.

Ovo pokazuje stanje stvari doduse... kad neko iz IT branse takav pojam mesa.

Dan slobode softvera se održava od 2004. širom sveta. Kod nas se već održava po peti put (umalo da bude za redom, ali 2011. je prekinula niz koji je počeo 2007.). Nadam se da ste me sada malo bolje razumeli. Jedan sam jedan od glavnih članova SFDSrbija tima, tako da sam u ovo upućen u potpunosti. ;)

Poslednja izmena:
Razumem ja tebe, i namenu, ali red reci mi ne ide nikako :)

Pa kad stoji "Software Freedom" zvuci kao da je u pitanju sloboda softvera kao nekog zivog bica, a ne sloboda koriscenja softvera.

Malo rogobatno zvuci "slobodan softver", ali ako ulaz moze biti slobodan, moze i softver. Ja bih radije preveo sa "softver za slobodnu upotrebu", iako je duze i opisno.
Ispemovasmo coveku temu, ali bolje ce privuci paznju kad ima vise postova ;)

Poslednja izmena:
Malo rogobatno zvuci "slobodan softver", ali ako ulaz moze biti slobodan, moze i softver. Ja bih radije preveo sa "softver za slobodnu upotrebu", iako je duze i opisno.
Ispemovasmo coveku temu, ali bolje ce privuci paznju kad ima vise postova ;)

Nema veze za postove. Ali jedini prevod od Software Freedom Day je Dan slobode softvera. Tako smo se i dogovorili.

Pa kad stoji "Software Freedom" zvuci kao da je u pitanju sloboda softvera kao nekog zivog bica, a ne sloboda koriscenja softvera.
Ti bre alfa kad se uhvatiš nečega kao pijan plota, guraš to do besomučnosti.
Svima je jasno da je u pitanju kolokvijalan govor, isto kao što je i "most na Adi", a ne most preko Ade (kako je pravilno).
I svi razumemo o čemu je reč - softver čija je upotreba potpuno slobodna.

Nema veze za postove. Ali jedini prevod od Software Freedom Day je Dan slobode softvera. Tako smo se i dogovorili.

Tu je prevod sasvim korektan, drugacije tesko da bi i moglo.

Napisi jos koju rec o programu, hoce li biti neke prezentacije, i sto je najvaznije za veliku posecnost, dzabe koktela? :d

Poslednja izmena:
Vidimo se tamo :)

Imaš događaj na G+, FB i tweetvite. Sve piše u pad-u. Hvala na podršci.

Vrh Dno