Šta je novo?

dali neko ima iskustvo sa SAtA HDD

vanyadds

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2003
Poena
619
Sve je u naslovu splati li se njihova kupovina

ako nemas guzvu na ide kanalima, ne. ja sam uzeo sata i bacio dodatni ide kontroler u fioku :) inace, ne vidim nekakavu razliku, osim sto bi trebalo da su pravi hot-swap diskovi, mada ko ce uzima takav disk za skladistenje podataka :)

Imam ja (trenutno samo jedan, ali uskoro jos jedan za Raid0) sATA disk. Isto ****** samo drugo pakovanje. Najvise se oseti tih 8 MB kesa, tako da mozes da uzmes i obican ATA disak sa obavezno 8 MB kesa. Mada, pravo veli Miroslav - ostane ti slobodnih mesta za jos 4 IDE uredjaja, a to nije mala stvar, narocito ako imas vec dva opticka uredjaja i sl...

Miroslav je napisao(la):
ako nemas guzvu na ide kanalima, ne. ja sam uzeo sata i bacio dodatni ide kontroler u fioku :) inace, ne vidim nekakavu razliku, osim sto bi trebalo da su pravi hot-swap diskovi, mada ko ce uzima takav disk za skladistenje podataka :)

Mene interesuje :) pogotovo sa hot-swap opcijicom moze li se kod nas "nabudziti" neka takva kombinacija :)

IDE still rules.

Jos sto rekoste sa 8 MB cacheta

Pogledajte cene ata i sata diskova.Uskoro ce jeftiniji biti sata diskovi, pa ko vec kupuje nove racunare, bolje da ga uzme.Sto se tice hot swapa, moze, ali samo ako je povezan na kontroler koji ima tu mogucnost.

Da ali ipak ta teoretska brzina SATA nece jos dugo biti ostvariva u praksi..
Kazu da trebaju jaci kontroleri da se pojave, koji ce moci da izvuku maximum iz SATA diskova. :rolleyes:

Tako je, ali i sa Ata133 nikada nemas teoretski maximum, vec je to oko 70%, zar ne?

Nije problem u kontrolerima, nego u samoj mehanici diska. Kada se potera sa vecim kesom, vecom gustinom zapisa i rotacijom, onda ce imati smisla ici na sledecu stepenicu u specifikaciji SATA. Ako disk izvlaci maximum transfer od 72MB/s prema kontroleru, mozes ti da ga nakacis i na ATA-533, ali gornja brzina je ono sto ces dobiti.

Situacija je takva da kostaju toliko da ih jos niko ovde nema.

ja sam razmisljao o raptoru... medjutim, bolje mi je da uzmem 2x neki hdd ui da ga stavim u raid, rzultati ce biti vise nego bolji, + cu imati 5x vise mesta :)

Vrh Dno