Šta je novo?

Dali ce PSU izdrzati?

blazeski.t

Slavan
Učlanjen(a)
21.04.2007
Poena
301
MB: Asus M2A-VM
CPU: AMD Athlon64 X2 3600+ (Box)
RAM: Corsair 1GB (2x512 Kit) DDR2 800Mhz
HDD: Seagate Baracuda 7200.10 160GB
DVDRW: Asus DRW-1814BLT
Monitor: Asus VW192T
Case: Asus TA-210 360W PFC

Isto tako planiram da kupim i neka entry level ATI-jeva DX10 video karta kada se pojave na pazaru pa sam se pitao dali ce ovo PSU od 360W da izdrzi sve ove komponente? Ovo je moja najveca briga za sada.

Isto tako sta mislite o ostatak ovoj konfiguraciju? Ja sam zabrinut i za HDD i RAM. Naime ne treba mi veoma brzi HDD. Najvaznije mi je da je veoma tih. Dali je Seagate takav? I sta mislite za memoriju? Ovdje (Makedonija) veoma se forsira Apacer i je za neki 30-40% jeftinija od Corsair ali mi deluje nekako sumlivije.

Nisi naveo graficku. Ako je u rangu od 7600 do 7900GT, onda hoce, pod uslovom da je kvalitetno (a znam da su ta ASUS napajanja kvalitetnija od Chieftecovih), tako da ne treba da brines..

E pa ne znam koliko ce da trose te ATI-jeve entry level video karte. Ukoliko neko ima te informacije neka ih postuje. Ali ja iskreno ne verujem da ce trositi kao 7600 ili 7900 jer ipak bice entry level. Predpostavljam da bi mogla da trosi kao 7300GT ili mozda 15-25% vise.

Bogami, bice gusto. Ali kako ti covek kaze preracunaj koliko ce trositi pa onda odluci ali mislim da ti inace nije lose da uzmes neko jace jer ces imati lufta ako budes dodavao jos nesto.

Problem je u buduca video karta. Nameravam da kupim entry level (znaci dolna klasa, naj jeftini model) ATI-jeva DX10 video karta kada se pojave. Problem je jer ne znam koliko ce da oni trose. Dali se napajaju samo preko PCI-e X16 slot ili traze neko dodatno napajanje?

Problem je u buduca video karta. Nameravam da kupim entry level (znaci dolna klasa, naj jeftini model) ATI-jeva DX10 video karta kada se pojave. Problem je jer ne znam koliko ce da oni trose. Dali se napajaju samo preko PCI-e X16 slot ili traze neko dodatno napajanje?

sigurno nece puno trositi(mozda od 40 do 70w), a samim tim nece im trebati dodatno napajanje
ps:to su moje pretpostavke

Poslednja izmena:
Juce sam uzeo neke od komponente a ostatak (monitor, kuciste) ocekujem danas ili sutra jer nisu bile na lager, ali javio mi se neki somnez bas kod monitor, kuciste i kuler. Ja sada ne znam dali prodavac zeli da mi proda druge komponente jer ima na lageru i su skuplji ili stvarno su negove sugestije opravdane.

Naime ponudio mi Termaltake kucise i cooler sa pricom da Asus-ova ploca podrzava Q-Fan i da ploca moze da isprate signal do kuler i PSU da namale obrtaje na ventilatore kada se obori radni takt na CPU i tako se namali buka od ventilatore. Ova ideja deluje mi primamlivo jer tisina u radu mi je veoma bitna.
Kada sam pogledao taj Termaltake kuler imao je 4 zice koje idu na plocu a box kuler je imao 3.
Kod PSU koje ide sa kuciste nisam mogao da vidim nikakve razlike. Jedina razlika je u snage na PSU. Termaltake PSU je imao 350W.

Sada dali bi kupovina na ovi Termaltake-ovi komponente bila bi opravdana? Dali bi PC radio tise? Dali ovo isto moze se postignuti sa prvicne komponente koje sam odabrao? I dali je opravdana razlika u cjeni od 80eur?

Kod monitor preporucio mi je opet Asus-ov model 17" koji nije Wide (sada se ne secam tacno na oznaku na model) i je jeftiniji za 30eur. Sugerirao mi da kod Widescreen modeli slika u igrama bice razvucena po horicontali jer igre nisu podrzavale te Widescreen rezolucije a da je to moguce i pod Windows (ja imam videno takve primere ali mislim da je to do drivere).

Sada sta mi preporucujete. Dali da uzmem te Termaltake-ove komponente ali da si ostanem na Asus-ovim i dali da idem na Widesceen monitor ili da uzmem taj 17"?

Poslednja izmena:
Samo da vas informiram da sam uzeo prvicne komponente za monitor i kuciste koje sam planirao. Znaci Asus VW192T monitor i Asus TA-210 kuciste. Prvicne utisci su veoma pozitivni. Ceo kompjuter radi veoma tiho i skoro da je necujan sto mi posebno prija. Instalirao sam Windows Vista Home Premium i nisam imao problem sa instalacijom i drajvere. A i sama Vista zema manje memorija nego sto sam ocekivao. Zema oko 250 - 300 MB a ja sam ocekivao ne manje od 400 MB. Dodelio sam 128MB na GPU. Counter Strike 1.6 radi bez probleme u 1440*900 (ili bar ja ne mogu da zaprimetim neke probleme). Do sada nisam imao vremena da uradim neki test ali kada imacu vise slobodno vreme uradicu neke osnovne testove i postiracu rezultate ovdje.
Hvala svima na pomoc i sugestije.

Oziveh ovu temu da ne bih otvarao novu a imam jedno pitanjce!:) Da li ce cooler master PSU 380w da gura konfiguraciju iz potpisa samo umesto celerona bi bio e4400 a umesto graficke bi bio xfx 7900gs 256mb koji trazi zasebno napajanje?

Po onom programu za racunanje kaze da je potrosnja 356w, e sad kolko mu je za verovati?

Poslednja izmena:
Nemoj da se oslanjaš ni na default freq. menjaj taj CM šit što pre!

meni je izracunao 358w bez oc-a, dok sa oc-om 463w. moj chieftec 350w bez oc-a gura sve testove bez pucanja, ali ako je proc na 3.0ghz restartuje mi se posle nekih 10-ak min rada...
nego, planiram da uzmem Xilence SPS-XP550.(12) 550W
sta mislite o tom napajanju? kvalitet/cena/moja konfa?

Što se diska i "buke" tiče ako možeš da nađeš uzmi Seagate ST3120026A. To je 120GB baracuda i to je jedan od najtiših diskova na svetu (tako je barem pokazao review na bit-tech-u, a i drugi IT sajtovi su potvrdili). Jeste da je 120gb sada malo, ali ako ti je stalo da imaš tih HDD ovo je top model za tebe. Čisto poređenja radi: noćas sam stavio da se radi defragment diska (particija 90gb zauzeto 88gb) i nije se apsolutno čuo.

Nazad
Vrh Dno