Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
pomaze, ne previse ali pomaze, ali ne treba da stavis da izduvava, nego da duva na plocu. znaci, donosi nekoliko stepeni, pogotovo na kloku. ne znaci toliko procu, ali plocu(naponsku) lepo hladi.
verovatno se lose izrazio... jeste napisao "cooler", ali je zato i rekao "da izduvava"... tako da sam 95 odsto siguran da misli na ventilator. i moj odgovor je za ventilator...
ako sam pogresio, izvinjavam se svima.
pozz
Da bi se ispravno formirao protok vazduha u kućištu (napred ulazi hladan vazduh, nazad izlazi topao), ventilator na zadnjoj strani kućišta treba da izbacuje topao vazduh napolje.
zavisi od kucista. nema puno benefita ako samo izbacuje. za hladjenje vrm-a je potrebno dovesti hladan vazduh na plocu. meni je smer dole---gore, ne napred---nazad.
Ako ima mesto za ventilator sa zadnje strane, po svoj prilici nema kućište predviđeno za protok vazduha od dna ka vrhu. Najverovatnije mu i napajanje stoji u tom delu kućišta (a ventilatori na napajanjima izbacuju vazduh napolje).
U svakom slučaju - princip je jednostavan: Dobro je da postoji jasno definisan protok vazduha. Na jednoj strani izlazi topao vazduh, dok na drugoj strani ulazi hladan vazduh (dodatnim ventilatorima ili stvaranjem nižeg pritiska usled izbacivanja toplog vazduha).