Šta je novo?

Dajte neki predlog.... ko Boga vas molim!

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Ovako. Imam racunar koji stoji u potpisu. Znaci koga mrzi da pogleda, AMD Athlon 64 X2 6000+, Biostar TA600 A2+, ATI MSI 3870. Ta konfiguracija mi je aktualna jedno 20 dana, i za tih 20 dana mi je zadala vise muke nego svi racunari u zadnjih 11-12 godina, pa sam resio da ovo ****** promenim za neku Intel kombinaciju, jer cu za par dana zivce da pogubim i nekog nevinog ce da ubijem! A sve pod uslovom da mi ovi kod kojih sam ovo kupio preksutra kazu da je sve ispravno, a da jednostavno ne radi kako treba. Ako pak svi problemi koje imam sa ovim racunarom budu prouzrokovani nekom neispravnom komponentom, onda se mozda i ne odlucim za zamenu. Ali posto ja mislim da cu 90% ovo da menjam, molio bih sve koji se razumeju da mi pomognu u ovome. Znaci hteo bih da uzmem nesto u istom cenovnom rangu. Ili slicnom. graficku necu da menjam. Znaci menjam plocu i procesor. Sve ostalo moze da ostane. Bitno mi je da ploca ima LAN i RAID. I bilo bi lepo i 3 PCI slota, ali moze i 2. Integrisana grafika i zvuk mi nisu bitni, posto me jos uvek SB Live! 5.1 lepo sluzi. Hvala unapred svima. Pozdrav.

Nisi rekao kakve prirode su problemi. Iz popisa msine jedino sto mi se ne svidja WDovi u RAID kombinaciji, znaju sa nekada da prave problem.
Sto se tice preporuke za Intel varijantu onda je to Gigabyte GA-P35 DS3R i CPU po zelji, tj kolicini novca, od E2160, E4500, E8200 ili pak Q6600. Odabir CPUa zavisi i od posla koji radis na racunaru, jer ako se nebavis audio-video obradom ili renderom nema svrhe bacanja para za quad. Opet ako ces OC racunaj na neki cooler koji ce ti obaviti posao.

Joj brate muka mi je vise od ponavljanja. Evo ti jedan moj problem:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=155418

Drugi mi se javlja sa grafickom, jer promenio sam jedno 5 drajvera, sa i bez CCC-a....Instaliram ih, sve podesim, bude sve OK, igram nesto, i onda odem da promenim BILO STA u CCC-u, npr. ukljucim tv izlaz ili promenim osvezavanje ili rezoluciju, ma najmanju sitnicu, i onda startujem npr. PES 2008 i vidim da je rezolucija smanjena na minimum...izadjem iz igre, pogledam config igre, vidim da je maksimum koji mi dozvoljava 1024X768. Resetujem racunar, mislim mozda ce da pomogne ali nista, isto. Obrisem drajvere, ocistim registry, resetujem, instaliram ili iste ponovo ili neke druge, jer sam ovo radio 10 puta, i sve bude OK. Proverim confgi igre (jer mi je ovo postao sada etalon) i sve je OK. Odem namerno da neku sitnicu promenim u CCC-u, i opet isti problem. Sa svim drajverima je ovako. Evo sada sam stavio drajvere koji su dosli uz karticu i cini mi se da je za sada sve OK. Ne smem toliko vise ni da butam jer sam na granici sa zivcima. Drugi problem vezan za graficku je da npr. 3dmark05 uopste nece da mi radi, nece da se startuje. Evo sada skidam 06 da probam. Treci je da npr. kada sam u ATI Tray Tools-u probao da overclockujem graficku, ali samo za malo, cisto da probam, izbacio mi je plavi ekran. Cetvrto, igram Virtua Tennis 3 i ladno mi secka! Sve sam zivo probao sto se podesavanja tice ali nista. On mi je bre leteo na ATI 9600 pro i nVidia 7600GT! Na ovoj grafickoj znaci secka kao lud. Nije to seckanje kao kada je igra prezahtevna vec nesto blaze, vrlo neprijatno. Eto to su neki problemi vezani samo za graficku.

EDIT: Ne bavim se audio/video obradom ili 3D renderingom.

EDIT 2: Svidja mi se ova Gygabyte proca ali koliko vidim nema RAID kontrolere. Ili ih nema u specifikacijama.

Poslednja izmena:
Pa za taj PC treba neki dobar majstor. :)
Sto se tice ploce ima RAID.

A jesi probao sa novim bios-om,i vracanja svega na default?
Mozda ti nisi dirao nista u biosu,ali mozda neko pre tebe jeste.....
Btw,jesi siguran da je win-u redu?

A sta mislis o ovoj ploci?
http://www.itsvet.com/proizvod/gigabyte-ga-p35-s3g/comp_comp_mboard/16/947
Deluje mi poprilicno isto kao ta koju si mi predlozio, a dosta je jeftinija?

Sto tako mislis? :D

Ta ploca nema RAID, tako da ti ne vrsi posao. Gledaj specifikacije na sajtu proizvodjaca, a ne kod ovih sto sto pisu sta stignu. Inace razlika izmedju njih dve je oko 1000 dinara, a za taj novac dobijas podrsku za RAID, bolji OC i jednostavno bolju plocu. Ovu koju ti gledas je namenjena za specificne korisnike. Ispod ove ploce(DS3R) nemoj da gledas, vec samo trazi savet ako ti treba bolja i naravno skuplja ploca. Ne vredi stedeti na ploci, a ovo je po meni minmum za to sto si trazio.. Logicnije bi mi bilo da si pitao za DS3P (sledeci korak na gore), na osnovu komponenti koje si natrpao u masinu. Ako budes uzimao gledaj da bude zadnja revizija ploce 2.1 , jer su se pokazale bolje. Manje se greju i postizu visoke magistrale bez dizanja napona. Za ovu zadnju reviziju su naveli da je magistrala od 400MHz podrzana od strane proizvodjaca, sto bi trebalo da znaci da na njoj radi bez diranja napona vezanih za plocu.
http://www.gigabyte.com.tw/Products...erboard&ProductID=2729&ProductName=GA-P35-S3G
http://www.gigabyte.com.tw/Products...rboard&ProductID=2746&ProductName=GA-P35-DS3R
http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=2747

Ja bash sa ds3r imam ochaj iskustva sa mirroringom...necje da butuju windows sa raida...odvojeno diskovi ladne vode....interesantno....Sve menjano problem ostao..Hm...Zakljuchak promenjena plocha i radi...

Ja bash sa ds3r imam ochaj iskustva sa mirroringom...necje da butuju windows sa raida...odvojeno diskovi ladne vode....interesantno....Sve menjano problem ostao..Hm...Zakljuchak promenjena plocha i radi...
I svo iskustvo skupljeno na osnovu jedne ploce? Jos ako se radilo o WDovim diskovima ...
Ja govorim iz ugla nekoga ko je prpustio xyz ploca tog tipa (mislim na P35 i na trocifren broj ploca) kroz ruke, tj konfiguracije.

3 ploche...znachi 1.1 i 2.0 verzija....ne znam razlog...Jednostavno ispadao je plavi ekran u instalaciji windowsa...chudo bozhije...jedan disk kad se iskachi radi lepo...

Joj brate muka mi je vise od ponavljanja. Evo ti jedan moj problem:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=155418

Drugi mi se javlja sa grafickom, ... Drugi problem vezan za graficku je da npr. 3dmark05 uopste nece da mi radi, nece da se startuje. Evo sada skidam 06 da probam. Treci je da npr. kada sam u ATI Tray Tools-u probao da overclockujem graficku, ali samo za malo, cisto da probam, izbacio mi je plavi ekran. Cetvrto, igram Virtua Tennis 3 i ladno mi secka! Sve sam zivo probao sto se podesavanja tice ali nista. On mi je bre leteo na ATI 9600 pro i nVidia 7600GT! Na ovoj grafickoj znaci secka kao lud. Nije to seckanje kao kada je igra prezahtevna vec nesto blaze, vrlo neprijatno. Eto to su neki problemi vezani samo za graficku.

EDIT: Ne bavim se audio/video obradom ili 3D renderingom.

EDIT 2: Svidja mi se ova Gygabyte proca ali koliko vidim nema RAID kontrolere. Ili ih nema u specifikacijama.

Koliko vidim imaš problem sa grafičkom kartom. Ja trenutno imam sličan problem na Phenom 9500, GA-MA790X-DS4, GV-RX387512H (3870 512DDR3) - nemam ton na Leadtek-u XP2000 expert, kada izbacim grafiku i ponovo dignem sistem sa 7600gs karticom sve radi kako treba. Za sada mislim da to ima veze sa HDMI interfejsom ove grafičke karte, tj drajverima za zvuk koji se instaliraju sa njom.
Ima li nekog sa Intel platformom, HD3870 i nekom od ove dve TV kartice da sve radi kako treba? Da vidimo gde je problem, jer je po svemu sudeći bizaran ali ga ne uočavamo.
Ah da, @Nabukodonosor - 3D mark za ati moraš da ukucaš nosisteminfo. potraži ovde na forumu je sve lepo objašnjeno.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Koliko vidim imaš problem sa grafičkom kartom. Ja trenutno imam sličan problem na Phenom 9500, GA-MA790X-DS4, GV-RX387512H (3870 512DDR3) - nemam ton na Leadtek-u XP2000 expert, kada izbacim grafiku i ponovo dignem sistem sa 7600gs karticom sve radi kako treba. Za sada mislim da to ima veze sa HDMI interfejsom ove grafičke karte, tj drajverima za zvuk koji se instaliraju sa njom.
Ima li nekog sa Intel platformom, HD3870 i nekom od ove dve TV kartice da sve radi kako treba? Da vidimo gde je problem, jer je po svemu sudeći bizaran ali ga ne uočavamo.
Ah da, @Nabukodonosor - 3D mark za ati moraš da ukucaš nosisteminfo. potraži ovde na forumu je sve lepo objašnjeno.
Pozdrav.
Treba samo da udjes u meni za podesavanje audio profila kod TV tjunera i da odaberes tvoju zvucnu sa konekcijom na kojoj je TV tjuner, a ne ATI HDMI, koji se po instalaciji postavi kao primarni. Podesi to i radice bez problema.

Treba samo da udjes u meni za podesavanje audio profila kod TV tjunera i da odaberes tvoju zvucnu sa konekcijom na kojoj je TV tjuner, a ne ATI HDMI, koji se po instalaciji postavi kao primarni. Podesi to i radice bez problema.

To sam i ja mislio. Sve podesio, ali zvuka nema. Kad izbacim drajver i HD karticu, ubacim stariju ATI ili neku nVidiu sve radi OK. Naravno to je slučaj sa karticama koje zvuk šalju preko PCI slota, one koje imaju dodatni kablić koji se ubacuje u zvučnu ili na matičnu ploču nemaju taj problem.

Pogledaj da ti onda nije mutovan taj kanal po kome ide TV tjuner ili smanjen do kraja. Gotovo da sam siguran da si neku opciju prevideo. Ako pak sumnjas da je do kombinacije sa grafickom, promeni PCI slot tjuneru. Po instalaciji ATI HDMI drajvera mora da se prepodesi ceo audio profil na compu, jer se obicno ATI postavi kao primarni audio uredjaj.

Ma izbaci sve takve predtpostavke, sve je probano, svi PCI slotovi itd. Ovo mi je novi momenat. Ostaviću to za sada po strani pa ću sutra izjutra bistre glave da krenem ispočetka, da vidim sa čime se kosi, ne vredi ovako. Definitivno je problem između te HD VGA i Tunera sa zvukom tj. sa tom dodatnom opcijom kod HD-a da putem HDMI kabla prenosi i zvuk.

Tacno je i kod mene taj problem. I kod mene se ATi postavio kao default, a sto je najgore uvek se i vraca kao default, iako ja stavim realtek, integrisanu zvucnu. Probacu to da resim.

A inace, kada mi je SS2 u racunaru, i koaksijani kabl ukljucen u nju, kada idem na shut down racunar se resetuje. Kada izvadim kabl iz SS2 kartice racunar se normalno gasi. Menjao sam i LNB ali isto. Cudno.

Zaboga ljudi... pa disable-ujte taj HD audio u device manager-u ako vam pravi probleme.

Nije jeftinija nista specijalno, DS3R je oko ~80-85e ja mislim, DS3 je bolja serija i za tih 10-15e se isplati,
Inace, izgleda da je komp stvarno uklet :)

A na osnovu cega si majke ti zakljucio da je ds3 bolji od ds3r. :wall:
R znaci da ima podrsku za raid inace je sve ostalo isto inace sto se oznaka tice P35C i EP35C ono C znaci combo tj podrzava i DDR2 i DDR3 memoriju S3 inace znaci Safe, Speed, Smart , S4 ono cetvrto S je silent pipe (posto ima heat pipe ) ili kako neki kazu to S oznacava SLI , L oznacava Lite model ( u praksi sam primetio samo da ima manji hladnjak ). D u oznaci ( DS3 ) je oznaka za durable i te ploce imaju solid state kondenzatore, ( doduse imaju ih i one koje nemaju oznaku D ali ima tu jos nekih razlika )

Vrh Dno