Šta je novo?

da mu ga menjam? ;)

benchaman

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
319
da li mi je potrebno kvalitetnije napajanje?
naponi su:
Vcore= 1.57
3.3= 3.26
+5= 5.00
+12= 11.70 ; 11.85

Konfa je AMD Sempron 2400+, MSI K7N2Delta2, 768DRAM, 2x DVDRW, FX5200, 2xHDD (120 i 80gb)

Podaci su iz Biosa i PcAlert4

napajanje? JNC 350w max.! Srecom imam jako dobru struju u kuci...

...

Menjaj, bezi od JNC napajanja!!!
kupi LC i miran si..

Cuj, ako radi i nemas problema, ne diraj. Ako mislis da upgrade-ujes racunar, sasvim sigurno ce ti trebati nesto jace i kvalitetnije...

To iz BIOS-a i raznih programa ništa ne znači. Ako hoćeš zaista da izmeriš napone moraš to unimerom. ;)
U svakom slučaju, JNC je takvo đubre, da ja koji "konzumiram" kineze, bežim od tog brenda kao đavo od krsta...

Ako ZAISTA zelis da izmeris napone, uradi to kalibrisanim osciloskopom, posto moze da se vidi i brum koji izlazi iz napajanja ;). Stoji primedba za unimer, ocitavanja sa ploce znaju da lazu (npr. moja bivsa Gigabyte ploca kad se klokne javi za napon na procu 65V.. pobrljavi senzor od prevelikog takta PCI-a). Ne verujem da ces imati ovakav slucaj, ali za svaki slucaj unimer u ruke i nema da boli glava.

U svakom slucaju, po ovome su ti naponi OK (ako je za verovati senzorima na ploci), jedino sto imas relativno nizak +12V rail i sto varira, ako sam dobro shvatio napisano (11.7V-11.85V). U principu, napajanje jos uvek trpi ono sto je zakaceno na njega, a dokle ce... e to ti niko ne moze reci sa sigurnoscu...

M_M je napisao(la):
Cuj, ako radi i nemas problema, ne diraj. Ako mislis da upgrade-ujes racunar, sasvim sigurno ce ti trebati nesto jace i kvalitetnije...

Ja bih rekao isto, bez obzira sto se covjek vec javljao oko problema nasumicnog spustanja FSB kloka u BIOSU (vidjeti susjedni njegov post).

posto ja imam vise iskustva u praksi generalno savjet-mjenjati napajanje svake dve godine jer je kvalitet ugradjenih elektrolita i ventilatora otprilike toliko predvidjen.naravno sto je kvalitetnije to je i dugotrajnije.

SuperStarr je napisao(la):
To iz BIOS-a i raznih programa ništa ne znači. Ako hoćeš zaista da izmeriš napone moraš to unimerom. ;)
U svakom slučaju, JNC je takvo đubre, da ja koji "konzumiram" kineze, bežim od tog brenda kao đavo od krsta...
Salzem se
Jedini problem je sto i ostale komponente stizu iz Kine, Tajvana, Pataje i slicnih bratskih nam zemalja (ne pricam o brend masinama)
Valjda se kinezi medjusobno slazu

A ako se plus 12v krece oko 12.65 jel to dobra ili losa stvar?

LiLa je napisao(la):
A ako se plus 12v krece oko 12.65 jel to dobra ili losa stvar?

U principu idealno bi bilo da je tacno 12V i da ne varira pod opterecenjem. To naravno nije moguce posto idealni ispravljac tj. izvor napona ne postoji.

Kosooki no-name cesto pribegavaju triku da im je pod manjim opterecenjima 12V grana debelo overvoltovana na recimo tih 12.65V (sto je i dalje u opsegu tolerancije 12V plus-minus 10%), pa kad se dobro opterete onda ona padne i ispod 12V (npr 11.5V), sto jo opet u principu u granicama tolerancije. I verovatno ce sve da radi kako treba, ali samo pokazuje koliko je napajanje nekvalitetno i jeftino projektovano.

Ali, ne bi trebalo da imas problema (sem ukoliko neka komponenta u racunaru preosetljiva na toliki napon na 12V grani, a ne bi trebalo), sve dok taj napon ne prelazi nekih 12.8V u plus stranu odnosno ne pada ispod nekih 11.4V.

Inace, kvalitetna napajanja imaju idle napon na 12V grani oko 12.1-12.2V sto pod nominalnim opterecenjem (koliko je deklarisno) padne na nekih 11.7-11.8V.

Poslednja izmena:
Menjaj JNC bato da ne bude shokiranja...i tu vredi :"koliko para toliko muzike"...bilo je mnogo pricha o tome ovde...uzmi napajanje koje u specifikaciji ima garantovan broj radnih casova(cooler master npr)>Po tome ces videti koliko je fima ozbiljna koja ga je pravila.Jer ako stoje iza toga a omanu-sledi im nezgodna parnica od nezadovoljnih kupaca...

Ljudi moze i meni pomoc? plz...
Znaci K7N2Delta-L, AMD Barton 2500+, 2x512 KingstonValue DDR, Asus CDRW, MSI DVD-Rom, FX5200, 2xHDD Maxtor 120gb i Seagate 80gb...
Napajanje Mercury 350W.
E sad merenja PCAlert4 :
V-Core-1.66V, 3,3-3.17V, +5-5.05V, +12V-11.70V
Znaci posle pola sata rada racunara bez vecih opterecenja...
Jel situacija dobra ili losa? Posto bih sada hteo da kupim jos 6800 AGP, bolji kuler za procesor (posto imam u BOX) i 2 kulera za HDD-ove... Da li ce ovo napajanje izdrzati ili moram da menjam? I kako bi sve ispalo ako bih prikljucio sve to na ovo napajanje :p?

Napajanja koja mozete izcitati iz softvera i biosa su najcese "izmjerena" preko naponsko/oscilatornog kontrolera koji je za svaku plocu razlicito projektovan (recimo ABIT koristi najcesce winbond kontroler, dok druge ploce mogu koristiti istog proizvodjaca, drugi model ili pak totalno drugacije cipove). Zato nikada naponi koje vidite u doticnima ne mogu biti 100% tacna, jer cipovi (a tu je i mnogo drugih faktora koji zavise i od samih napajanja, drugih elemenata na maticnoj ploci, jer svaka druga maticna ploca, drugi elementi) i sluze vam samo kao relativni pokazatelj. To sto neko ima 11.7v na 12v grani ne znaci da vam je lose napajanje, vec da "ploca" toliko vidi, i jedini pravi pokazatelj jeste mjerenje nekim dobrim bazdarenim multimetrom (voltmetrom). Takodje, 11.7v samo po sebi predstavlja samo voltazu, koja cesto kao podatak nije dovoljan pokazatelj kako ce se potrosaci ponasati spojeni na "kolo" koje daje toliko. A opet napajanja ima toliko razlicitih i svaka nova serija cak istih moze da varira u pogledu kvaliteta izrade, dugotrajnosti, kvaliteta isporucene struje i napona, tako da se nikad ne zna (neka kineska napajanja znaju trajati i po dve tri godine bez problema, na relativno za njih, teskim masinama, dok je bilo slucajeva da chieftek i neka druga kvalitetnija/skuplja napajanja otkazu iz cista mira na relativno slabijim).

Znaci, uzmi, probaj, ne bi trebalo nista da se desi...Ali ipak preporucujem svima da ako zele gurati zahtjevne stvari (azdaje od grafickih karti, overklokovani racunari , mnogo uredjaja u kompu) da se manu kineskih napajanja i uzmu sebi neko kvalitetnije (jer tako smanjuju rizik od spaljivanja istih, koji iako mali, ne treba tek tako olako zanemarivati).

Pozdrav svima.

hehe pa vi recite sta ocete ali kod mene radi amd duron 750mhz,256 sdram memorije,ploca ms6630 ili nesto slicno.geForce 2ti,...i sve to na JNC 230W,hehe sreca ..

Krokodil je napisao(la):
hehe pa vi recite sta ocete ali kod mene radi amd duron 750mhz,256 sdram memorije,ploca ms6630 ili nesto slicno.geForce 2ti,...i sve to na JNC 230W,hehe sreca ..

Pa naravno kad taj CPU trosi najvise 20~30W, a ostale komponente ne vuku zajedno vise od 50W. Naravno da ce da radi sve normalno. Nije svaki JNC los, ali su u globalu vrlo nekvalitetna kinseka napajanja. Prva stvara koja ce da ti crkne bice napajanje, ili ce pri nestanku i dolasku struje, ili dolasku lose struje napajanje crci i ponasace se kao kratak spoj i BUM, odose sve komponente (osim monitora). Zato treba imati dobro napajanje ili bar neki UPS ili utikac sa automatskom regulacijom napuna (moze i najjeftiniji NEO ~ 400dinara).

Poslednja izmena:
Menjaj...videh juche mashinu gdeje crkao tako slichan krsh JNC-u ako nije i sam JNC....otishao hdd,plocha,cd-rom,modem...ma sve na 12V. Josh mogu da kazem da je imao srece jer nije crkla grafika i CPU. A mashina je bila neka dvojkica..a ti imash novije na starom krshu.

Kad smo vec kod Kineza i JNC-a... Kakvo je ono KME od 350w u odnosu na JNC?

KME deluje solidnije i za nijansu teže. Inače, od najjeftnijih napajanja prednost dajem Hypomedia napajanjima. Generalno nisam imao reklamacije na njih, a i retka koja su crkla nisu povukla za sobom ništa od komponenti.

KME izbegavam, ne uliva poverenje, ali deluje dosta bolje od JNC - ono kao da nema nikakvu težinu, maltene aluminijum i ventilator. Unutra sve šuplje. KME nije daleko od toga, ali je malo bolje. U par navrata sam bio prinuđen da ponudim KME napajanje kao jedinu alternativu pošto ljudi jednostavno nisu hteli da izdvoje više novca za bilo šta bolje - u nedostatku Hypomedie. Nije mi nijedno od KME crklo, niti pravilo bilo kakve probleme.

Savet za sve: kuća se gradi od temelja, ne od krova. Dobra limarija i dobro napajanje su preduslov dobrog rada računara. Razlika u ceni kojom platiš sigurnost i tišinu nije previsoka. Jeftiniji Chieftec modeli (onaj malecki dragon sa napajanjem od 350W) već mogu da se nađu od 75€.

Ja sam za Frontier napajanja, kad smo vec kod jeftinih, za nijansu je skuplje, mozda cak spada i u srednju klasu, ali je dosta dobro i tesko. Ova KME napajanja ivozi firma EWE, koja uzima sve neke tako "šklj" marke, tipa canyon, kme, onyx, speed i ostale nepoznate marke. Jedino su im dobra Chieftec kućišta.

Poslednja izmena:
najpametnije sta sam uradio jeste da sam prodao komp;-)

sada cekam lap top, kakva je tu situacija? do sada sam imao sam desktop racunare i nemam iskustva u vezi lap topova, pa eto ako i tu postoje cake da se informisem na vreme

Kod lap-ova uglavnom kratko pravilo: koliko para toliko muz'ke. ;)

Vrh Dno