Šta je novo?

Da li vam se igre blokiraju i zasto?

opusten

Čuven
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
620
Precesto mi se desava da mi se tokom igranja desi nesto nepredvidjeno (plavi ekran, ispad na desktop, nenormalni bag ...). Interesuje me da li se to i vama desava i sta mislite koji je razlog.
Voleo bih da svako od vas odgovori na sledeca 2 pitanja:

1. Da li vam se cesto desava nesto nepredvidjeno (plavi ekran, ispad na desktop, tripovi u toku igranja ...)? Pod cesto, mislim svaka treca igra i cesce.

2. Koji je razlog neispravnosti igara?
a) Hardver
b) operativni softver (os, service pack, drajveri, av, razni podaci u registru...)
c) same igre (nedovrsenost, neistestiranost, losa konverzija sa konzola...)
d) poreklo igara (skoro sav igracki softver kod nas je piratskog porekla)
(ne bi bilo lose da argumentujete zasto tako mislite)

Evo, ja cu da pocnem:

1. da
2. poreklo igara
Nekako imam utisak da to *rackovanje omoguci igranje ali poremeti nesto drugo.

1. Izuzetno retko, dosada samo nekoliko igara (2-3 na 100 kom.).
2. Dosada su mi se bagovale samo igre koje su portovane sa konzole (Riddick, KOTOR itd.), tako da nemogu reci da je HW nesto kriv, vec samo igra (losa optimizacija, neka zesca greska u kodu. A da kada smo kod pominjanja *rackovanja to si u pravu lose uradjen *rack moze da zezne igru skroz na skroz, ili cak sam igra moze registrovati da je EXE alterovan pa za*ebava tokom igranja (ubija ti jedeinice, ne mozes terati grafiku na max i sl.), tako da je onda bolje pazariti original pa biti osiguran od ovih zafrkancija unapred (mad i originali oce da zezaju i to zestoko);

P.S. Ako ti cesto izlaze palvi ekrani onda je 99% da ti sa hw-om nesto nije u redu (ne krivi igru), najcesce memorija a moze biti i matican, procesor itd.

Nemam nikakvih problema, ako izuzmemo IL2 Sturmovik koji ne voli Live! i slicne Creative karte (imam Audigy), pa ga teram za zvuk u software modu (u hardverskom modu zna da "pocasti" sa plavim ekranom na svaka 3-4 sata igranja), jer nemam mogucnosti da skinem zakrpu od oko 130 MB (ona resava problem), sto smatram cistim bezobrazlukom, prakticno 1/3 koda igre ne valja.

1. ne
2. hardver, jeftine ploce i memorije, nekompatibilnost kombinacije komponenata bas za tu igru, verzija drajvera za graficku (nekad pomazu stariji).

u tvom slucaju sa plavim ekranima, ja bih proverio memoriju, a onda reinstalirao drajvere za plocu, graficku, directx...

odgovor 2-d bih potpuno iskljucio, isti bugovi bi se javljali i na originalu u 99% slucajeva...

1. ne i da*-pogledaj pod 2.
2. kada sam imao plocu sa kt400 chip-om podigao sam FSB, ali zbog nepostojanja AGP/PCI lock pucale su igre, tada i nikad vise :) - znaci do hardware-a

Plavi ekran mi se pojavio samo u igri: The I of The Dragon (kad pritisnem ESC :( ) Interesantno - taj problem mi se desava i na win2000 i na xp-u.

Znaci, plavi ekran mi se ne desava precesto. Uostalom, uvek kupujem firmiranu memoriju, trenutno drzim 768 kingstona.

@ toxic: cekaj, a da li su ti se problemi na toj ploci pojavljivali bez overkloka?

Plavi ekran mi do sad nije nikad izlzio u igricama ...jer prvo izvrtim dobro 3dmarkove pa onda igram ;)
Sto se tice izbacanja blue scren-a to je najcesce do memorije (kad je pre o/c , ili kad je leziste puno prasine ). Sto se tice izbacanja na destop moze da bude da je ostecen neki registri fail , ili da ti je pre o/c kartica...i naravno moze da bude do drivera ;)
To je to za sad.Pozdrav :wave:

Bitno je da zaboravis odgovor pod "d" na drugo pitanje, jer to nikako nije problem. Cak smo se relativno skoro uverili da pre slucaj moze biti obrnut (da crackovane igre nemaju pojedine probleme koji se javljaju kod originala :) ).
Najcesci slucaj bagovanja igara ima veze sa odgovorom pod "c", ali i prva dva ne treba iskljuciti.
Na prvo pitanje bih odgovorio sa NE. Stvarno dugo nisam imao problema sa nekom igrom izuzev sto mi je frame rate u FC bio prenizak i kocio je sa 512MB RAM-a :D

Poslednja izmena:
1.da (svako ko se malo vise igra ima te probleme)
2.Pa,uglavnom je pod c).Svi ti problemi nastaju zbog lose optimizacije same igre.Ti problemi ce biti manje uocljivi ako je masina jaca,ali je ipak do same igre. (sa par izuzetaka)
Pod d) nije sigurno.

1) da narucito sa novijim

2) da ali vrlo retko

1. Kod tebe moze biti milion stvari, zato sto ne znamo koja je situacija, ali ja bih tipovao na hardware...jednostavno, ne moze biti toliko igara sa problemima!?! A kod mene nema takvih situacija, mozda jedna u 100 sati igranja...kao sto neko rece, instaliram win, dignem latest drivere, OC-ujem, izvrtim benchmark-ove (jedno 100 puta) i sve pratim preko everesta...Sto se tica konverzija, naravno da su najlosiji tip software-a koji nam moze doci pod ruku, ali ni sanjima nisam imao vecih problema, vec je jedina zamerka upravo optimizacija koda i neprilagodjenost koriscenju kombinacije misa i tastature (svaka cast za Halo). Inace, svega tri konverzije nisu imale ama bas nikakav bug kod mene i to su bile Halo, Riddick i PES4.

2. Uglavnom i samo uglavnom opimizovanost koda...Znaci, i najzahtevnija igra danas moze skoro podjednako lepo da radi na starim masinama (naravno, opet nemojte ovo uzimati doslovno) uz dobru optimizaciju, i gasenja pola nepotrebnih detalja (mislim, svetao primer nepotrebnih detalja i lose optimizovanosti (bar za ATI) je definitivno NFSU2...koje '''nje od igre). Ponekada se desi da programeri pozure i (nekada i namerno) izbace nedovoljno istestiranu igru (uzrok tome su precesto praznici, koji su ne tako retko i krajnji rokovi koje im zadaju maticne firme, tipa katolicki bozic). Pa onda skidaj tonu patchica...

Pozdrav svima sa iz teretane (sa Bencha) :wave:

Nazad
Vrh Dno