Šta je novo?

Da li uzeti UPS?

soni

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2003
Poena
619
Kod mene se cesto dogadja a posebno u zadnje vreme da struje nestane na trenutak i automatcki dolazi do restartovanja kompa a nekada zna da nestane i po par puta npr u roku od 10 minuta. Ne razumem se u UPS pa me zanima da li ga uzimati, da li ce on to spreciti tacnije da li on nastavlja da napaja komp i dalje-pretpostavljam da je odgovor da, a koliko ce to da traje zavisi od uredjaja(cene?). Naravno ne nameravam da ulazem neke velike pare a videh u cenovniku npr UPS Mustek PowerMust 600 plus W/CD 38eura.
Ako je bitno: Chieftec 360W, Barton 2500+, NF7, Pioneer DVD 121, Pioneer 107d, Maxtor 80GB, PCTV, GA9000pro....
Poz

Poslednja izmena:
Zavisi od snage upsa, ali on koriguje struju koja ulazi u komp, a u slucaju da nestane, on nastavlja da odrzava kompijuter ukljucen.
Koliko moze da drzi je pitanje, ali oko 10-ak minuta moze skoro svaki, sto je dovoljno da zavrsis recimo rezanje diska, ili sta vec, pozatvaras sve sto si radio, i lepo ugasis komp...
E, sad da li se isplati, to naglo dolazenje struje ubija komp, i bilo bi preporucljivo u takvim situacijama (gde struja cesto nestaje) uzeti ups, bas zbog tog dolaska struje, tj. kad se kompijuter usled dolaska struje sam ukljuci...
Savetujem ti da uzmes ups, pogotovu ako je 38 €...

Sad kad sam cuo cenu, mozda i ja uzmem jedan komad :), ako zaradim neku kintu preko leta :d

Poz.

Pa bas je jeftin pa me zanima da li valja cemu? 10 min pa to je super.
Poz

Ovaj od 45 € naravno :)
Pise ti koliko moze da drzi bez struje...
Poz.

Neo_Matrix je napisao(la):
Ovaj od 45 € naravno :)
Pise ti koliko moze da drzi bez struje...
Poz.

Pa cim je najskuplji verovatno je i najbolji ali ja bih ovaj najjeftiniji pise da drzi od 5-20min-10 eura je 10 eura :bottle: Vise me interesuje kvalitet ovih(g) uredjaja, znaci koliko je trajan, baterija(?), .....

Gde ima taj mustek za te pare?

Postoje dve vrste UPS uredjaja: jedni filtriraju napon i napajaju racunar izvesno vreme po nestanku struje, a drugi samo vrse napajanje (kao moj APC, na primer). Toplo preporucujem da se obavestis i uzmes neki model iz prve grupe jer oni mogu da vrse i korekciju mreznog napona u izvesnoj meri.

Ima da se kupi u NS u jednoj firmi-cena je bez poreza(ne znam da li se na ovo placa) ali u mogucnosti sam da uzmem bez PP.

duskoo je napisao(la):
Postoje dve vrste UPS uredjaja: jedni filtriraju napon i napajaju racunar izvesno vreme po nestanku struje, a drugi samo vrse napajanje (kao moj APC, na primer). Toplo preporucujem da se obavestis i uzmes neki model iz prve grupe jer oni mogu da vrse i korekciju mreznog napona u izvesnoj meri.

Ovaj Mustek 600 plus ima pise: line interactive / AVR (automatic voltage regulation):

-Uninterrupted power source
-line interactive / AVR (automatic voltage regulation)
-Shutdown Function
-RS-232 cable for connection to PC
-UPS controll software
-Phone Jack (to protect modem and phone line)
-Provides lightning , transient , overload and short circuit protection
-Compact size and lightweight
-CE , TÜV , CNS , FCC approved
-optional cable for connection USB with the PC

Poz

Poslednja izmena:
Mustek te NECE 100% spasiti od restartovanja!

Imam ga i koristim ga samo za monitor i lampu, a komp mi je prikacen na APC-500 (70€, ali sigurno stiti!).
Testirao sam ga (Musteka), tako sto sam mu iskljucivao dovod energije iz mreze i vrlo cesto je, ako je komp bio pod punim opterecenjem (Prime95, ali i DivX kompresija i sl.) restartovao masinu!

p.s. Konkretan model je Mustek Plus 600, a probao sam i 800 i ista prica!

Retko vrsim obradu videa, a Prime95 je test. Pretpostavljam da nije najbolji posto je najjeftiniji, ovo drugo je mene privuklo da ga kupim. APC je sigurno bolji ali necu da dam toliko para. Mene zanima da li cu moci da zavrsim rezanje DVD-a ili CD-a ili da ne resetuje kada igram igru iako je to nesto zahtevnije. Kao sto sam gore naveo kod mene se desava da struje nestane na trenutak i masina se automatski resetuje. Znaci da li ce Mustek spreciti da se tako nesto desava ili ako nestane struje na duze npr da zavrsim snimanje DVD-a?
Poz

Poslednja izmena:
Poenta je u tome da kod takvih stvari (kao i kod napajanja) jednostavno ne vredi skrtariti!
A pogotove ne zbog 25€ razlike. Uzmes jednom i miran si!

U kom delu NS-a se nalazis kad ti se desavaju ti prekidi?
Ja sam na Podbari i nije mi se to desilo i ne pamtim!

p.s. Inace UPS-ovi su mi prikaceni na drugu masinu u Vrscu, posto tamo bas zezaju sa strujom!

Zivim blizu NS samo sam potpisao da sam iz istog. Kod nas je struja katastrofa.
Uzeo bih ja APC da je 40 eura(ako me razumes). Kazem da me prvenstveno zanima Mustek zbog cene jer da je skuplji o UPS-u nebih ni razmisljao. Naravno da necu uzeti Mustek samo da kao imam UPS a on nicemu nesluzi. Znaci interesuje me da li Mustek sluzi svrsi a ako ne da ga ne uzimam. Poz

Pa rekao sam vec da sam ga malo testirao i na kraju mi sluzi samo za monitor!
To dovoljno govori o kvalitetu! :)

Delijo, a taj APC-500 ne može i monitor da napaja? Meni treba neki UPS koji će 15 minuta da izdrži full opterećenje: 17" CRT, T-Bred @2GHz, 2xHDD, DVD-RW, socijalni ATI (ovo bi bilo dovoljno :)).

Delija je napisao(la):
Mustek te NECE 100% spasiti od restartovanja!

Imam ga i koristim ga samo za monitor i lampu, a komp mi je prikacen na APC-500 (70€, ali sigurno stiti!).
Testirao sam ga (Musteka), tako sto sam mu iskljucivao dovod energije iz mreze i vrlo cesto je, ako je komp bio pod punim opterecenjem (Prime95, ali i DivX kompresija i sl.) restartovao masinu!

p.s. Konkretan model je Mustek Plus 600, a probao sam i 800 i ista prica!
Ja imam lepša iskustva sa Mustekom od 600 VA. Uvek se redovno i brzo aktivira, stupa u akciju čim nestane struje, bez obzira pod kakvim je opterećenjem mašina, pojačava napon čim padne ispod određenog nivoa, u principu radi sve što se od ovakvog jednog uređaja i očekuje. Jedino što mi se možda dva ili tri puta desilo da je pri butovanju bez razloga jednostavno prekine da radi, ali je to prestalo da se dešava nakon što sam deinstalirao program za monitoring UPS-a koji mi u principu i ne treba. Ovaj problem je verovatno softverske prirode, tako da verujem da je do sada verovatno i rešen.
Postoje tri vrste UPS uređaja:
1. oni koji služe samo kao izvor napajanja u slučaju nestanka struje, nemaju filtere i oni su najjeftiniji.
2. oni koji imaju dva potpuno odvojena kola, jedno koje iz mreže puni bateriju i drugo koje iz baterije napaja računar i oni su najbolji i najskuplji.
3. prelazna verzija, koja ima jedno kolo koje istovremeno snabdeva bateriju i računar. Ovde spada i dotični Mustek.
APC je svakako kvalitetniji, ali ko nema para, kao ja, mogao bi rizikovati i sa Mustekom. Kod mene se sasvim solidno pokazao.

morbius je napisao(la):
Ja imam lepša iskustva sa Mustekom od 600 VA.

Meni se isto Mustek pokazao OK (PowerMust 800VA PRO). Do sada je par puta nestajalo struje - nikada se računar nije resetovao (P4 3.0C/Asus P4C800-E, 1GB, 3 diska, 2 optička uređaja..., Enermax 360W). Takođe, juče za vreme onog nevremena (svaki put kada udari grom, meni sijalice zatrepere) UPS je jedno 5-6 puta uredno prebacio napajanje na bateriju čim zagrmi :D - posle sam sve isključio iz struje za svaki slučaj. :d ,)

Jedino što ne znam da li taj 600VA ima AVR. Mislim da je ovo (800VA PRO) najslabiji model koji u koji je AVR ugrađen.

@Heinz
Pogledaj ovde:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=40497&highlight=APC

@morbius
Na kojoj masini?
Pomenuti test "iskljucivanja" sam izveo ne na Bartonu i desavalo se ono sto sam vec rekao - par puta je puko, a na drugoj masini na kojoj je XP1700+ oc. 2400MHz na 1.875V pucao je u najmanje 50% slucajeva, sto znaci da ga zeza situacija kada mu izvlacis poslednji atom snage.

to zzub, moooozda ima neke veze sa enermaxom... meni se neonka u sobi ugasi, tv ode u standbay, svetla trepere itd... a enermax drzi |)
i ja razmisljam o upsu, zbog peglanja napona, kad grmi itd... apc mi se sve vise mili, osim sto bih voleo usb vezu sa racunarom.. necu da kopcam napajanje od 60eu na ups od 30, a ostalo da i ne pominjem koliku stetu moze da napravi ako ne pegla napon kako treba...
ili sam razmisljao da uzmem belkinov power surge za 35eu (dakle NE one krseve za 400din sto prave vise stete nego koristi...), sa nekom zastitom i za telefon i za a/v (Ako sam ja to dobro shvatio...) video sam ga u pyramid cenovniku, ali ga nisam video u ns u pyramidu... jel ima neko iskustva sa njim?

danijel00 je napisao(la):
to zzub, moooozda ima neke veze sa enermaxom...

Možda... :p

i ja razmisljam o upsu, zbog peglanja napona, kad grmi itd... apc mi se sve vise mili, osim sto bih voleo usb vezu sa racunarom..

Ja nisam ni planirao da uzmem UPS. Mislio sam uzmem APC surge arrest, ali me je kolega ubedio da je za te pare mnogo pametnije uzeti Mustekov UPS.

Naravno da je APC za 3 klase bolji, ali je duplo skuplji. A ja do sada u principu nisam imao nekih većih problema sa naponom, tako da mi je Mustek dovoljan.

...apc mi se sve vise mili, osim sto bih voleo usb vezu sa racunarom...

Pa APC i ima USB vezu, za razliku od Musteka koji ide na serijski port.

Belkin uredjaji su prilicno kvalitetni.

Da li taj gore pomenuti APC-500 radi to sve pomenuto sto bi trebalo pegla napon,bla bla bla
i da li moze da "izdrzi" celu machinu a ne posebno da uzimam za monitor?!?

Zavisi koliko uredjaja. 500 VA je nekih 350-360 W kontinualno, i 500 W u piku.
Ako ti nije baš mnogo natrpana mašina, i nemaš 21" CRT monitor, radiće bez problema.

Ne,nije Sony 19'' Barton@3200,rade 9800 pro,hard 80GB,CD,CDRW,

@notax
Pre bih rekao oko 300W! ;)
Tako je i u specifikacijama!

@rastafarian
Ne pegla napon klasicno, jedino moze da se podesi da se aktivira baterija kada izadje iz odredjenih okvira.
Sto se tice drugog pitanja, pogledaj link koji sam vec dao, pa proceni svoju konfu u odnosu na moju.

Svakako treba imati UPS.. Ja imam odavno APC i zadovoljan sam. Model od 500VA je inace 300W.

Kako nema peglanje napona? Mustek ima a APC nema?

Jednostavno, nema!
To je rezervisano za skuplje modele!

p.s. A Mustek mi ponekad (bar tako pokazuje!) pegla 220V na 200V??? :d
Toliko o tome! ;)

Delija je napisao(la):
@morbius
Na kojoj masini?
Pomenuti test "iskljucivanja" sam izveo ne na Bartonu i desavalo se ono sto sam vec rekao - par puta je puko, a na drugoj masini na kojoj je XP1700+ oc. 2400MHz na 1.875V pucao je u najmanje 50% slucajeva, sto znaci da ga zeza situacija kada mu izvlacis poslednji atom snage.
Napajanje 300 W, ANS, dakle klasični kung-fu. U mašini Athlon 2600+ neklokovan, svi memorijski slotovi zauzeti, Rade 9600 XT, dva optička uređaja. Još ni jedan restart. Treba da čuješ kako Mustek pali i gasi AVR kada komšija uzme nešto da vari. Štekće ko M-82.

Poslednja izmena:
Vrh Dno