Šta je novo?

Da li uzeti IBM T20?

velko

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2004
Poena
675
Trebao bi mi neki laptop koji ce uglavnom sluziti za net, office i malo divx/mp3 u slobodno vreme. Naleteo sam kod drugara na T20 i to po povoljnoj ceni. Cena je povoljna jer mu je baterija skroz otisla, nema dvd i ima jedan mrtav pixel na panelu.

Baterija mi ne predstavlja problem jer ga necu koristiti u prevozu, na njivi :D i sl. Dvd takodje nije problem jer sve mogu preko mreze da prebacim, takodje ni jedan mrtav pixel.

E sad... zanimaju me neki utisci o pomenutom modelu, da li ima nekih problema koji se javljaju tokom koriscenja na koje bi trebalo da obratim paznju pri kupovini, kakvi su generalno utisci, kvalitet kucista i ekrana i sl. A moze i neka procena koliko vredi u ovakvom stanju.

Pa to sto nema dvd i sto mu ne radi baterija i sto ima mrtav pixel moze biti pokazatelj kako je tretiran.
Za pocetak nam reci konkretno koja je cifra u pitanju. O T seriji ja mislim apsolutno sve najbolje. sojevremeno sam imao T21 i sluzio me fantasticno...

Cifra je nekih 200€, mislim da vredi malo vise od toga. Bez dvd-a je i dobijen, ima samo flopi. Nazalost nisam stigao da ga malo bolje pogledam ali verovatno odem krajem nedelje da ga malo detaljnije proverim.

Slazem se sa prethodnikom,i mi smo do prosle godine imali T22 i uopste nije bio losa masina ali to sto ti opisujes nije bas za pohvalu!?
Generalno T serija je dobre izrade,kvalitetnog (ali malog) ekrana i da je kompletan nebi morao nista da se dvoumis ali bez baterije (koja kosta preko 100E),bez optickog uredjaja (najjeftiniji je duplo skuplji od"obicnog"za desktop pa sracunaj sam na osnovu onog sto ti treba DVD,Combo ili DVD-RW) i sa jednim mrtvim pikselom (to je samo pocetak,sirice se to uskoro na njegove"komsije"kao rak) mogu da se slozim samo sa nekim ko takodje misli da je to kanta koja sigurno ne vredi"od 200E pa navise",tako da ti ga uopste ne preporucujem!!
Ako hoces laptop za internet i filmove idi na www.pcberza.co.yu i nadji sebi nesto sto bar lici na laptop a iznenadices se sta sve mozes da nadjes za nevelike pare!Toliko od mene pa ti vidi!
Pozdrav ,)
:type: :crash:

P.S. Koliko se secam ta serija ima 20GB HDD pa kako to naravno nije stvarno toliko i kad oduzmes par GB za operativni sistem i jos nekoliko za programe,muziku... ostace ti vrlo malo i onda neces imati na sta da prebacujes DVD/DviX-eve a jos ako mu je i mrezna u slicnom stanju kao i ostatak komponenti sumnjam da ces imati i preko cega da prebacujes!!
A i cudan ti je stav oko baterije jer 99,99% ljudi kupuje laptop bas zbog prenosivosti pa me onda cudi taj tvoj stav da das duplo vise para za nesto sto mozes da imas u desktop varijanti jace i sa vecim ekranom i solidnom grafickom... Veruj mi kad tad ces pozeleti da ga poneses negde,makar na sat-dva ili ce ti nestati struje dok radis nesto na njemu pa"ode mast u propast"i zato ako hoces laptop poslusaj moj savet jer ti ga dajem iz najbolje namere i iz licnog iskustva je r sam dosad imao po 3 desktopa i 3 laptopa i poprilicno sam siguran u mane i prednosti pa ti sad vidi kako ces!
Pozdrav ,)

Meni je on potreban par puta mesecno kada idem do mojih i to samo za net, office i eventualno poneki film i nesto malo od mp3 muzike da ubijem vreme kada mi je dosadno tako da mi 20gb hard nije nikakvo ogranicenje a naravno ima mrezu i modem da sve to prebacim. Takodje i da ima ispravnu bateriju ne bi mi puno koristila jer bi svo vreme bio na radnom stolu.

Sto se tice ekrana i mrtvih pixela meni ne smeta jedan mrtav pixel ali me upravo plasi to da se ne rasire. Koliko ja znam njemu je pixel otisao jos odavno i nisu se pojavljivali novi. Kakve su sanse da se rasire?

Naravno znam da je najbolje uzeti neku bolju masinu ali bolje masine kostaju vise nego sto mogu sada da se ispruzim. A uostalom malo mi je i glupo da dam vise para za masinu koju cu koristiti nekih 5-10 dana mesecno samo za net i office.

Oko mrtvih pixela,to sto se pojavio jedan mrtav pixel apsolutno nista neznaci narocito konstatacija da ce se sada pojaviti gomila njih ne stoji,prema tome ako te samo to plasi uzmi masinu,mislim i da je cena vise manje ok.

pozdrav

Lomnica_city je napisao(la):
i sa jednim mrtvim pikselom (to je samo pocetak,sirice se to uskoro na njegove"komsije"kao rak)

Evo ponovo se ne slazemo cak bih rekao da je ovo izjavio jedan laptop-analfabeta.
T20 o kome ovde govorimo je star najmanje 4 godine, znaci radio je dosta. Sta se do sada pojavilo - pojavilo se, tj crklo je (mislim na pixele).
Moje misljenje je da se to NECE siriti. Uostalom za potrebe koje bi trebalo da ima taj pixel apsolutno nista ne menja. I cena je korektna.

Ovo za sirenje mrtvih piksela su mi rekli serviseri iz Pakoma,cini mi se,pa se ogradjujem da to nije iz licnog iskustva,a sad dali je on tu sve 4 godine ili se nedavno pojavio i da li ce ostati usamljen jos dugo godina ili ce mu se uskoro prudruziti komsije... zivi bili pa videli!
Pozdrav ,)

Kako hoces ali

radio sam na tom kompu i svidja mi se. Za svoje performanse dosta je brz, ni jednom nije pravio problema, kocio ili slicno, sto se za mnoge druge "jeftinije" varijante ne moze reci. U svakom slucaju, preporuka od mene u odnosu na razne druge ponude na nasem trzistu u istom cenovnom rangu.

Lomnica_city je napisao(la):
A i cudan ti je stav oko baterije jer 99,99% ljudi kupuje laptop bas zbog prenosivosti pa me onda cudi taj tvoj stav da das duplo vise para za nesto sto mozes da imas u desktop varijanti jace i sa vecim ekranom i solidnom grafickom... Veruj mi kad tad ces pozeleti da ga poneses negde,makar na sat-dva ili ce ti nestati struje dok radis nesto na njemu pa"ode mast u propast"i zato ako hoces laptop poslusaj moj savet jer ti ga dajem iz najbolje namere i iz licnog iskustva je r sam dosad imao po 3 desktopa i 3 laptopa i poprilicno sam siguran u mane i prednosti pa ti sad vidi kako ces!
Pozdrav ,)

Onda i ja spadam u tih 0,01% jer sam takođe kupio laptop a da mi uopšte nije bitno koliko baterija "drži". Naime, treba mi prenosna sprava jer imam potrebu da radim na otprilike tri mesta, na kojima će laptop stalno biti uključen na mrežnom napajanju... Zato sam i ja morao dati duplo više para. Razni ljudi, razne potrebe...

Poslednja izmena:
Naravno,da nije tako postojao bi jedan model laptopa koji bi pokrivao svacije potrebe ali posto nije tako... ali mislim da se slazes da je ipak ogromnoj vecini vazno trajanje baterije kada kupuju polovan laptop (nisi napisao da li si kupio nov ili polovan) jer ipak je vecini vazna ta prenosivost i autonomija!
Pozdrav ,)

Kupio sam nov, po onoj logici "novo je novo"... Naravno da je i baterija važna, niko to ne spori. Samo sam hteo da naglasim da ima dosta ljudi kojima treba desktop replacement varijanta zbog rada na više lokacija (dakle, nije toliko u pitanju klasičan "teren", rad "na livadi") gde je računar najveći deo vremena uključen na mrežnom napajanju. Uostalom, i ne verujem u neku brzinu i komfor rada na baterijama... Primetio sam na mom Inspironu 6000 (prvi i jedini laptop koji sam koristio - i koristim - do sada) da kada isključim adapter odmah pada i jačina pozadinskog osvetljenja displeja, procesor usporava takt, računar pita da li da isključi još neke manje neophodne potrošače struje... Nije lako ostati u radu preko 5 ili više sati... Dakle, "rad na bateriji" je samo nužno zlo...

Dobro nisam mislio na rad na njivi :) ali ja recimo kad putujem po skoro 2 sata kuci za vikend moram nekako da ubijem vreme pa nekad gledam film ili crtam nesto ili... a posto on kupuje polovan laptop to znaci da vrlo verovatno nece imati ni tih sat-sat i po-dva autonomije koju ti imas sa novim laptopom!Bila baterija samo"nuzno zlo"ili ne svako bi zeleo da mu sto duze traje!
Pozdrav ,)

Pošto je potpuno nov a baterija sveža, verovao ili ne, računar na bateriji radi oko 5 sati! Centrino je čudo! Najsmešnije je što to meni u osnovi uopšte i ne treba, bar ne toliko da bi mi ta osobina bila na prvom mestu...

Vrh Dno