Šta je novo?

Da li treba nesto promeniti?

datcha

Slavan
Učlanjen(a)
22.01.2009
Poena
304
Hocu da kupim ove komponente, pa me interesuje da li treba nesto promeniti?

Maticna: BIOSTAR SAM2 NF520-A2 TE
Procesor: AMD AM2 ATHLON 64 X2 DUAL-CORE 5000+
Graficka: MSI ATI RX3850 /690 MHz /256MB DDRIII /256Bit /DX10.1
Memorija: KINGSTON KVR 2X1GB DDR2 667 CL5
Hard: WD 320GB 16MB SATA2 7200rpm
Napajanje: LC POWER 420W LC420H-12 V1.3 12CM FAN

matichnu :)

matichnu sa AMD chipsetom. svakako. 780g, 770, 790x, ili 790fx.

tvoja koshta 40 evra, pa bih ti preporuchio sledece:

Biostar TA770 A2+ (55 evra)
Gigabyte GA-MA790X-DS4 (790x chipset, full Phenom podrshka za kasniji upgrade (90 evra)
MSI K9A2 CF-F (najjeftinija 790x plocha, ujedno i jako kvalitetna po review-ima, ona mu dodje kao mladji brat K9A2 platinum - 65 evra)
MSI SAM2 KA780G (790G plocha sa dobrom integrisanom grafikom. dobra je za Phenom, koshta- 75 evra)

znaj da ti plocha mora biti dobra. to je osnova kompjutera. sve ostalo moze da se menja deo po deo, a ovo ne.

shto se grafe tiche - ako cesh da igrash nove naslove sa AA, onda 4670, ako cesh da igrash bez AA, onda ti je bolji 3850.

moj savet - za 80 evra preko tvoje ideje, mozesh da dobijesh sledece:

matichna: MSI K9A2 CF-F (gorepomenuta, full phenom podrshka za kasniji upgrade)
grafichka: 4830 - e tu bi dobio pravu zver. 100 evra je, ali jede sve ove pomenute. pritom Nvidia nema konkurenta.

pa, strpi se malo, PC se ne kupuje svaki dan.

note - AMD 5000+ procesor kupi u crnoj varijanti (black edition), jer su ISTE cene, a crnca bez zezanja sa FSB-om dizesh na 3.2 gigaherca samim menjanjem mnozioca.

Intel + Nvidia save the day :smoke:.

Da li je moguce da neko i dalje kupuje Athlon X2 procesore :wall:.
Pored toliko boljih C2Duo resenja, koja se satiru od k.... ne od toga, vec od kloka :D. E5200 na primer... Uz neku plocu od 60-70e, DFi Blood Iron, Asus P5K, GA DS3, umlatice boga u tom X2...

Sto se tiche grafike...
Ati 4830 je po performansama slican sa 9800GT, sve zavisi koja graficka (tj. primerak) hoce da radi na visim taktovima.
Neke 4830 znaju da budu dosta tople, ali MSI, XFX su kvalitetno odradjene.
Ali ja bih Nvidia-ju, ako su vec performanse slicne, zbog kvalitetniheg hladjenja, boljih drajvera i vishe igara koje njoj leze ;).

Intel + Nvidia save the day :smoke:.

Da li je moguce da neko i dalje kupuje Athlon X2 procesore :wall:.
Pored toliko boljih C2Duo resenja, koja se satiru od k.... ne od toga, vec od kloka :D. E5200 na primer... Uz neku plocu od 60-70e, DFi Blood Iron, Asus P5K, GA DS3, umlatice boga u tom X2...

Sto se tiche grafike...
Ati 4830 je po performansama slican sa 9800GT, sve zavisi koja graficka (tj. primerak) hoce da radi na visim taktovima.
Neke 4830 znaju da budu dosta tople, ali MSI, XFX su kvalitetno odradjene.
Ali ja bih Nvidia-ju, ako su vec performanse slicne, zbog kvalitetniheg hladjenja, boljih drajvera i vishe igara koje njoj leze ;).

Po samom izboru komponenti se vidi da je to neka low-end masina. Gledalo se da se na svemu ustedi, ali sto je najvaznije-radi. X2 je sasvim dovoljan (@3GHz). Za razliku od drugih, ja bi mijenjao memoriju. DDR2 667 cl5 je na 800MHz u 90% slucajeva cl6 sto je vec "tragicno". Isto tako, ako se stedi na svemu, ne stoje savjeti da se uzme ploca od 90Eura.
Za Igoritza: Gigabyte GA-MA790X-DS4 je jako problematicna ploca sa nekim opasnim tripom. Zivim u relativno malom mjestu i u jednoj radnji su prodate 4 ove ploce. Tri su crkle i reklamirane! Dok sam razmisljao da je kupim, cackao sam malo i nasao dosta istih slucajeva.

zdravko, tvoja konstatacija "Intel + Nvidia save the day" se u mom slucaju pokazala kao relativno tacna.
Intel chipset i Asus EAH4850 TOP u mom slucaju nisu dobitna kombinacija! Crn ekran, NO signal i povremeni BSOD... Mijenjam drugu plocu i stize mi E8200.
Ako sad ne proradi pogodi cega cu se odreci!? 4850 sigurno necu jer se ne odricem ovih performansi i tisine, a za 9800 GTX+ (koja je tu negdje po performansama)-NEMAM PARA.
Ovu sadasnju sam platio 120Eura prije 3+ mjeseca.

Rekao bi (u mom slucaju): AMD + ATI(AMD) save the day too! ;)

Poslednja izmena:
eto, nisam znao za gigabajt. chovek vishe ne moze da zna dal ce da ga izda ECS (iz razloga nisam preporuchio njihov 780g, jer su pocheli da se zale korisnici), a isto tako, ispada da je MSI sve vishe sigurniji, u rangu sa ASUS-om.

ja bih definitivno svugde skratio, samo da mi MoBo bude bolja. CF-F plocha koju sam preporuchio je definitivan izbor, jer ce tu posle moci da menja sve, a da ima dobru podlogu.

Nazad
Vrh Dno