Šta je novo?

Da li su PSU vrednosti OK?

Dorry

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2004
Poena
710
U pitanju je Frontier 400W napajanje koje sam dobio sa Frontier Aurorom. Citam threadove po forumu i nikako da naletim ili da saznam koje su vrednosti i za sta su, tj cemu sluze (ako nekoga ne mrzi, nek mi kaze cemu sluze). Evo fotka iz SpeedFana pa recite mi da li su ok:

-Dorry

Pa vrednosti su potpuno iste kao i moje (mozda za neku decimalu vise), a odgovor je bio da su sasvim u redu, tako da...zakljuci sam :D.

+-10% su normalna odstupanja?! Popularno misljenje, ja nisam bas sasvim upucen, ali kad kaze vecina... :p

[edit]

Mozda +-10% ne vazi kada je rec o - vrednostima? Moze neko kompetentan da da objasnjenje?!?

Poslednja izmena:
Prvo sam gledao levu polovinu sad pogledah desnu... Sto ce reci ovo -12 sto je -8.25 i -5 sto je -2.81 je daleko od +-10%... Ne znam sta je +5VSB al' merenje je na granici, VBAT opet pojma nemam sta je, al' malo me mrzi da gledam. Da pogledas help aplikacije, garant pise sta je sta?!

Uzgred moze da se desi da podesavanje programa nije adektvatno podeseno za plocu koju koristis... Probaj sa jos kojim programom pre nego sto reklamiras?!

VBAT - mislim da je to vezano za voltazu baterije? (lupam, ispravite me ako gresim)...

Evo bunarim po netu i nigde da nadjem koje su SAFE vrednosti za napajanje...

Vrednosti su sasvim OK, mislim na + vrednosti, u granicama su ocekivanih.
Ja dosad ni na jednom, svom kompu nisam ikada imao realne vrednosti u -!!!

evo kod mene na istom frontier-u od 400W - cak i vrednosti sa "-" predznakom dobro prijavljuje???

Prilozi

• naponi.JPG
    naponi.JPG
    6.5 KB · Pregleda: 81
Koju verziju SpeedFana imas? Ja sam ovo proverio sa Verzijom 4.27 (najnovija)...

Ajde malo useri koji su "experienced" da provere vrednosti i kazu koji cemu sluzi i da li su ok.

Koristan link: www.formfactors.org/developer/specs/atx2_1.pdf

A ima i "sazvakana" verzija :d :

-5V
Zaboravio sam gde se ovo koristi, ali tolerancije su +-10%.

-12V
Recidiv sa ranijih AT i ATX standarda, danas nije u upotrebi. Novija napajanja imaju izostavljenu ovu granu (prepoznacete po praznom pinu na ATX konektoru). Tolerancija +-10%.

+5VSB
Onaka za StandBy 5V granu, koja je u upotrebi ako koristite STR (Suspend to RAM) opciju. Tolerancija napona +-5%.

VBat
Napon na bateriji koja cuva sadrzas CMOS memorije nakon gasenja racunara (BIOS podesevanja). U principu, trebalo bi da je 2.9-3.4V kod ispravne baterije.

Tolerancije za +5V i +12V su +-5%, a za 3.3V rail je +-4%.

I, pre nego sto pocne panika: ne vreujte previse programima za merenje voltaza, jedina prava stvar je merenje instrumentom (Unimer i slicni).

Hvala puno Ostoja! :wave:

Poslednja izmena:
Hvala i od mene, ali imam jedno pitanje...

Gledao sam ovo +-4% dozvoljeno odstupanje 3.3V rail, i gledao citanje na 3.47-3.48 sa chieftec 360W DF napajanja koje tako stoji od kad je napajanje kupljeno? Onda mi sinulo da ploca nije sasvim nova (nema sanse da je ATX 2.1 bio na snazi kada je napravljena i konfa kupljena), pa odlucih da pogledam sta mi kaze uputstvo ploce... I nadjoh u uputstvu dozvoljeno odstupanje od +-5% za 3.3V rail. To mu dodje 3.465 sa win kalkulatorom... Treba li da se zabrinem? Mislim ovako stoji skoro godinu dana i nije bilo nekih jakih problema, mislim, po meni, vezanih za napajanje??!

Poslednja izmena:
Rekao covek da programi za merenje voltaze nisu bas nesto pouzdani, tako da relax i vozi dalje konfu...

Vrh Dno