Šta je novo?

Da li su oni bre normalni?!

• Začetnik teme Začetnik teme brzi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

brzi

Čuven
Učlanjen(a)
26.03.2001
Poena
619
Stvarno sam se sokirao kada sam video cene licenciranog softvera kod nas. Pa da li su oni (MS) krsteni da na nasem trzistu guraju takve cifre?!
370 dolara za W2K?! Pa da su bar malo umirili cene uvazavajuci nase okolnosti, ne-oni bez pardona deru. Da, malo je povoljnije za varijantu mreze (10 racunara) - 1300$ 🙂
Visio 590, a Office tricavih 700$.

Elem, hteli ili ne firme ce uskoro morati da licenciraju softver, i kako mi se cini vise ce se isplatiti kupovati brand laptope sa licenciranim softverom nego uzeti racunar kod nasih "prodavaca" i dodati softver na njega.

Da ne bude samo komentar, imam pitanje: da li neko zna da li je moguce legalno kupiti starije verzije OS-ova, recimo Win98 za neke razumnije pare?

brzi je napisao(la):
... Pa da li su oni (MS) krsteni ...

Cisto sumnjam 🙂 a i ako jesu onda posredstvom nekog drugog "boga"
$$

pozdrav!

Pa jesu veoma normalni, samo dok se Nemacka vlada odlucila za Linux i smanjila svoje troskove jedno 1000 puta minimum, nas ce Microsoft dobro da izmu*e. Ali sta je tu je, bar mi home user -i nemamo mnogo oko cega da se brinemo.

da bi usao u neku open b licencu moras da kupis 75 office-a (windows-a) - mislim da je onda cena oko 600 dolara za office i 200 za windows...
jeste li razmisljali o varijanti da uzmete nove firmirane racnare sa instaliranim office-om i win 2k?
evo ti npr cena pa ti vidi kolika je usteda
dell, ibm,.... p4 1,6, 128 sdram, 20 gb hdd, sa instaliranim officeom (samo word i excell - mislim da se zove small bussines edition) i win 2k (xp) bez monitora kosta oko 1150 dolara
verziaj sa punim ofice-om je nekih 100-tinjak dolara vise ako se ne varam

sto znaci da za 350 dolara ti dobijes p4 na 1.6

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by brzi
... Pa da li su oni (MS) krsteni ...
--------------------------------------------------------------------------------

Pa sta ti mislis kako je Bili postao najbogatiji covek na svetu?!😀

D-KEE je napisao(la):
[B
jeste li razmisljali o varijanti da uzmete nove firmirane racnare sa instaliranim office-om i win 2k?
evo ti npr cena pa ti vidi kolika je usteda
dell, ibm,.... p4 1,6, 128 sdram, 20 gb hdd, sa instaliranim officeom (samo word i excell - mislim da se zove small bussines edition) i win 2k (xp) bez monitora kosta oko 1150 dolara
verziaj sa punim ofice-om je nekih 100-tinjak dolara vise ako se ne varam

sto znaci da za 350 dolara ti dobijes p4 na 1.6

Da to je nesto sto upravo gledam poslednjih dana. Ako vec znas gde se to nudi, baci mi imena firmi/kontakt na mail ili PM (da ne pravimo reklamu ovde). Jos bi bilo najbolje kada bi mogli da nadjemo negde neke starije modele brandova sa licenciranim softverom (priroda posla je takva da bi i celeron2 na 600-700 zavrsavao posao). Inace, estetski mi se jako dopadaju IBM i DELL crne serije...

I treba tako i treba... pa shta ti mislish da tamo ljudi rade za dzabe kao kod nas ovi nashi dzabalebaroshi shto nishta ne rade i ochekuju pare..e pa nema vishe toga... treba sve to saseci...
Ocemo u Evropu ..pa malo i da osetimo Evropu!
Nama je sve neko drugi kriv!
Krivi smo samo mi i totalno nepostojeci sistem vrednosti i gomila neradnika na direktorskim mestima u drzavnim firmama koja ih je samo upropashcavala..

Pa, sad ce se polako videti da kupiti racunar ne znaci samo kupiti hardver, nego da tu ulazi i cena softvera, kao i svima nam omiljeni porez. Nije ni bili na vrhu sveta sa parama zato sto ga svi vole, nego sto dere za lovu.

Ako cete vec morati (pogotovo za firme), gledajte da uzimate OEM varijante. One mogu da se uzmu iz kompletan komp ili uz komponente kao sto su hard disk ili maticna ploca. Nadam se da ce uskoro stici i posebne kategorije za ucenike i studente - te varijante su u svetu jos jeftinije, a postoje i kod onog sw-a koji ne dolazi u OEM varijanti.

brzi je napisao(la):
Da to je nesto sto upravo gledam poslednjih dana. Ako vec znas gde se to nudi, baci mi imena firmi/kontakt na mail ili PM (da ne pravimo reklamu ovde). Jos bi bilo najbolje kada bi mogli da nadjemo negde neke starije modele brandova sa licenciranim softverom (priroda posla je takva da bi i celeron2 na 600-700 zavrsavao posao). Inace, estetski mi se jako dopadaju IBM i DELL crne serije...

nemam ja sta tu da pravim reklamu ili ne... zna se ko su koji zastupnici za koju firmu -
samo pogledaj neki racunarski casopis naci ces i dell-a i siemens-a i ostale.... ako te bas neko poseban interesuje (kao i iskustva) kontaktiraj me na pm

silverglider je napisao(la):
Pa, sad ce se polako videti da kupiti racunar ne znaci samo kupiti hardver, nego da tu ulazi i cena softvera, kao i svima nam omiljeni porez. Nije ni bili na vrhu sveta sa parama zato sto ga svi vole, nego sto dere za lovu.

Ako cete vec morati (pogotovo za firme), gledajte da uzimate OEM varijante. One mogu da se uzmu iz kompletan komp ili uz komponente kao sto su hard disk ili maticna ploca. Nadam se da ce uskoro stici i posebne kategorije za ucenike i studente - te varijante su u svetu jos jeftinije, a postoje i kod onog sw-a koji ne dolazi u OEM varijanti.

U pocetku [a i sada] je Desk prodavao OEM Win XP, ali si morao da kupis i misa - da bi ti spustili cenu, na cenu kostanja OEM varihante.

brzi je napisao(la):
Da ne bude samo komentar, imam pitanje: da li neko zna da li je moguce legalno kupiti starije verzije OS-ova, recimo Win98 za neke razumnije pare?

Iz Microsofta su rekli, da kada budu otvorili kancelariju u Bgd-u da ce i to biti moguce. Pokusaj da nazoves Desk, Direct Link ili Comtrade - mozda i oni imaju[mada licno ne verujem].

Na onom predavanju o legalizaciji u Intercontinentalu je Franjo Ridzi (cini mi se da se tako zove) je spomenuo da ukoliko na poslu koristite licencirani software imate pravo da taj isti software instalirate i kod kuce (taj nacin licenciranja ima neko ime ,ali sam zaboravio). U prevodu ko radi u drzavnoj firmi, moze da instalira njihovu kopiju windowsa i office-a i ima legalan software.

brzi je napisao(la):
...

Kod domaceg distributera ista je cena za Win98SE, Millenium i XP Home. Jedino je DOS6.22 jeftiniji🙁

&Mancha& je napisao(la):
Na onom predavanju o legalizaciji u Intercontinentalu je Franjo Ridzi (cini mi se da se tako zove) je spomenuo da ukoliko na poslu koristite licencirani software imate pravo da taj isti software instalirate i kod kuce (taj nacin licenciranja ima neko ime ,ali sam zaboravio). U prevodu ko radi u drzavnoj firmi, moze da instalira njihovu kopiju windowsa i office-a i ima legalan software.

Ma nema ni veze - cuo sam neke price za PC na poslu i Laptop, ali i demantije...

Da li je neko u toku sa onim pricama sa Sinergije, koju su mogle da se cuju na medijima, da ce tata Bili kod nas da daje da se legalizuje postojeci Microsoftov softver (OS-ovi i Office-i) po povoljnim uslovima i na trogodisnju otplatu?

P. S. Mislim da se spominjalo nekih 250 EUR za OS i Office Profesional!

Pozdrav!

Aponen je napisao(la):
Da li je neko u toku sa onim pricama sa Sinergije, koju su mogle da se cuju na medijima, da ce tata Bili kod nas da daje da se legalizuje postojeci Microsoftov softver (OS-ovi i Office-i) po povoljnim uslovima i na trogodisnju otplatu?

P. S. Mislim da se spominjalo nekih 250 EUR za OS i Office Profesional!

Pozdrav!

tako je receno, prve godine 50 eura, druge i trece po 100 eura, ali ko bi ga znao mozda se i predomisle

Ako vec placamo softver onda je red da dobijemo i sarenu kutiju, neupotrebljivu knjizicu, fabricki CD... i da sve radi kako treba. Ko je lud da plati za registraciju crackovanog softvera (po kome je brljano i ne radi 100% kao original)

Sto se licence na poslu => kuci, cisto sumljam da je to moguce...

Geek_master je napisao(la):
Sto se licence na poslu => kuci, cisto sumljam da je to moguce...

Veoma je moguce! Na zapadu se podrazumeva da mnogi ljudi "nose posao " kuci, te je iz toga i proizasla ova potreba i njeno resenje!

Koliko se ja secam, oni su nesto pominjali da ce moci isti ofice koji ima neko na poslu da ima i kod kuce, a za Win nisam siguran (al' valjda i za njega).
To su nam kao neke povoljnosti od njih da ne puknemo mnogo kinte...

uz neke brand name racunare se dobija npr win2k koji moze da se instalira samo na siemens niexdorf racunare - cak nece ni na neke starije siemens racunare da se instalira...
ne kazem da je to slucaj sa svim firmiranim racunarima samo da postoji i takva mogucnost

Geek_master je napisao(la):
Ako vec placamo softver onda je red da dobijemo i sarenu kutiju, neupotrebljivu knjizicu, fabricki CD... i da sve radi kako treba. Ko je lud da plati za registraciju crackovanog softvera (po kome je brljano i ne radi 100% kao original)

Pa sad, ako hoces vec full-pack, onda i plati full-pack cenu 😀

Ljudi ne znam sto se toliko zamlacujete oko legalnog software-a. Pa piraterija nije iskorenjena ni u USA, a kamoli kod nas.
Mozda ce je smanjiti, ali je definitivno nece ukinuti. Pa pogledajte samo koliko je ljudi kupilo krsheve ne zato sto im ne treba bolje, nego jednostavno zato sto nemaju vise para, pa kad bi im jos neko sad trazio da plate xxx $ samo za Windows, gde bi zavrsio razvoj informatike u Srbiji ? FX
E sad, ko uzima dobre pare (ne neku sicu) na kompu znaci da radi nesto ozbiljno i ti ljudi ce morati da se isprse za licencirani software (x.xxx $) ili ce morati da placaju nekome proviziju ko ima licenciran software da bi to mogli da prodaju nekoj firmi ;(, ali ce do tada proci jos dosta vremena....
Ajd, pa cheers

Crni je napisao(la):
Ljudi ne znam sto se toliko zamlacujete oko legalnog software-a. Pa piraterija nije iskorenjena ni u USA, a kamoli kod nas.

Pa dobro, ali ima i onih koji ne zele da budu doveka u ilegali...

Ima onih koji ne zele doveka da budu u ilegali, ali je znatno veci broj korisnika koji ce morati da ostanu u ilegali, ne zato sto nece da kupe originalni softver, svako bi to hteo, vec zato sto nemaju novca za tako nesto. Ti korisnici (a i ja medju njima) nemaju izbora. Pa kad bi nas nekako naterali da svi kupimo originale broj onih koji imaju komp bi se smanjio za bar 10 puta🙁
Nazalost, sad je tako, a uskoro se sigurno nece promeniti na bolje, zato ce ipak morati da prodje koja godina
Do tada, nama ne ostaje nista drugo nego ili da prodamo kompjutere ili da i dalje koristimo ilegalu

Nazad
Vrh Dno