Šta je novo?

Da li ste ovo videli...

Dragoni

Čuven
Učlanjen(a)
21.04.2002
Poena
630
kompjuter je zablokirao, restartovan je i posle toga u vecini programa je izbrisao sva podesavanja, cak su i registrovani programi postali NEregistrovani, a neki nece ni da se pokrenu. Sve komponente su OK. Nesto je zveknulo npr. registar bazu, komp je zasticen i firewall-om i AV-om

Obrisao je default-ni nalog i njegova podešavanja, jer su posatli "corrupted" ili nepristupačni, oštećeni itd. samo ne korumpirani jer to kod nas ima drugo značenje. Nekad to izazove preveliki desktop folder (gomila fajlova na desktopu), nekad alternativni programi koji modifikuju GUI windows-a (explorera), a nekad zato što windows nije i neće biti savršen. Da, radi se i o registru i ne verujem u viruse i malware, pre je bug.

Obrisao je default-ni nalog i njegova podešavanja, jer su posatli "corrupted" ili nepristupačni, oštećeni itd. samo ne korumpirani jer to kod nas ima drugo značenje. Nekad to izazove preveliki desktop folder (gomila fajlova na desktopu), nekad alternativni programi koji modifikuju GUI windows-a (explorera), a nekad zato što windows nije i neće biti savršen. Da, radi se i o registru i ne verujem u viruse i malware, pre je bug.

Slazem se da nije virus, a i programi za zastitu su to potvdili. Pune ruke posla oko ponovnih setovanja i registracije programa. Reci znas li moze li se uradeti bekap svih ovih vaznih podataka, tako da ukoliko se ponovo isto desi da imam keca u rukavu i da sa 2-3 klika misem
vratim nalog i sva podesavanja na stanje pre havarije?

Ovaj isti problem sam imao ja kad sam imao na Hardu bad sector bash tamo odakle je trebao da ischita moj nalog pa je Win sam kreirao drugi nalog i isto neki programi su postali neregistrovani..... Reshio sam ga tako shto sam kupio nov HDD a na ovom sam uradio Low Level Format i sad radi normalno i na njemu je instalirana Vista X64 ( nekoristim je chesto ali dosad nisam primetio nikakve probleme sa tim HDD-om... )

:wave:

Postoji onaj windows-ov system recovery, mada ne znam nikoga ko to koristi. mozes da probas sa tim.

@Aargh

Postoji i brdo programa za backup registry-ja, mada je upitno koliko je to korisno ukoliko to ne radiš relativno često...

System Restore Point

Slazem se da nije virus, a i programi za zastitu su to potvdili. Pune ruke posla oko ponovnih setovanja i registracije programa. Reci znas li moze li se uradeti bekap svih ovih vaznih podataka, tako da ukoliko se ponovo isto desi da imam keca u rukavu i da sa 2-3 klika misem
vratim nalog i sva podesavanja na stanje pre havarije?

Postoji onaj windows-ov system recovery, mada ne znam nikoga ko to koristi. mozes da probas sa tim.

Verovatno si mislio na System Restore Point, odlicna stvar...
Ja sam to koristio na primer kada bi mi uleteo neki virus... i samo ucitam neku prethodnu tacku (racunar sam s vremena na vreme pravi ove "autosave" pozicije) i problem resen. Najbolje je kada se instalira svez Windows i instaliraju se svi najbitniji programi, da se napravi pozicija (point) i tako si siguran da je tada sve radilo i samo ucitas nju ako sistem ima nekih problema...
Dakle pomaze oko virusa i ostalih gamadi :D, ali ne znam da li pomaze oko registry baze...

Ako system restore ne obavi posao onda probaj ovo:
U Run prozoru kucaj: sfc /scannow
To će odraditi restore svih sistemskih fajlova windows-a. Nakon toga bi valjalo da opet skeniraš komp na viruse. Nemoj se iznenaditi ako se neki iznenada pojavi.

Verovatno si mislio na System Restore Point, odlicna stvar...
Ja sam to koristio na primer kada bi mi uleteo neki virus... i samo ucitam neku prethodnu tacku (racunar sam s vremena na vreme pravi ove "autosave" pozicije) i problem resen. Najbolje je kada se instalira svez Windows i instaliraju se svi najbitniji programi, da se napravi pozicija (point) i tako si siguran da je tada sve radilo i samo ucitas nju ako sistem ima nekih problema...
Dakle pomaze oko virusa i ostalih gamadi :D, ali ne znam da li pomaze oko registry baze...

kod mene nije virus u pitanju, jer ga nijedna zastita koju imam nije registrovala. A sta se desava sa svim instaliranim programima koje u medjuvremenu instaliras pa onda koknes system restore point na datum kada si uradio svez install windowsa, zar onda nece sve instalirano posle toga da pobrljavi i da se obrise, odnosno, postane neupotrebljivo?
ponovo sam ispodesavao sve programe koji su se "resetovali" medjutim primetio sam da se i start meni promenio, naime, recent lista programa koje cesto koristim je bila u donjem delu start menija, a sada je nema i nemogu je vratiti, a nove precice ka cesto koriscenim programima se ne stvaraju kao sto je to slucaj kod svakog normalnog windowsa. Takodje neki folderi koje sam kreirao u C:\Documents and Settings\All Users\Start Menu i koji su se pojavljivali kada bih lupio start dole-levo i dalje su prisutni na mestu gde su kreirani ali se nepojavljuju u start meni gde su se pojavljivali pre "havarije". Kako se ove stvari vracaju nazad?

Poslednja izmena:
To će odraditi restore svih sistemskih fajlova windows-a. Nakon toga bi valjalo da opet skeniraš komp na viruse. Nemoj se iznenaditi ako se neki iznenada pojavi.

Dok sam kucao prethodni post nisam video ovaj tvoj, probacu kao sto kazes, nadam se da nista ne gubim :)type:)

Ipak je verovatnije da tebi iz nekog razloga ne može da loaduje korisnički profil. Chkdsk ili neki sličan alat ponekad sredi ovo.

Acronis backup, placa se ili se snadji, zlata vredi. :)

odradjeno! restartovan kompjuter i sve je ostalo isto.

Ipak je verovatnije da tebi iz nekog razloga ne može da loaduje korisnički profil. Chkdsk ili neki sličan alat ponekad sredi ovo.

interesantno da chkdsk ne moze da odradi posao do kraja vec pri samom kraju prikaze prozor u kome pise da ne moze da odradi proveru u potpunosti.
Znaci ovo je potvrda da win nije u redu?

Disk Director sluzi da napravis i manage-ujes particije....tesko da moze da ti pomogne u ovom trenutku...
Ono sto bi bilo dobro je da kada napravis da ti ceo sistem radi kako valja, napravis jedan backup sa acronis-om...
Posle toga kad se nesto desi, lako vratis sve na zeljeno stanje...

interesantno da chkdsk ne moze da odradi posao do kraja vec pri samom kraju prikaze prozor u kome pise da ne moze da odradi proveru u potpunosti.
Znaci ovo je potvrda da win nije u redu?

Pre bih rekao da je Windows OK, ali da ti imaš problem sa fajl sistemom. Ne dešavaju se takve stvari često sa NTFS-om, ali hoće ponekad.

Toplo ti preporučujem da nabaviš Hiren's Boot CD, pa obavi proveru hard diska nekim od alata sa njega. Valjaće ti taj CD i za mnoge druge stvari.
Možeš umesto toga da obaviš proveru i alatima kao što su Tune Up Utilities ili Norton Disk Doctor.

Vrh Dno