Šta je novo?

Da li se Matrox vraca?

cile

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
19
Hehe citajuci nVnews naleteo sam na jednu vest o Matroxu...
Kaze se da spremaju novi cip (ovaj GPU :)) evo umesto specifikacija: "In response to somebody who wanted something from Matrox that would include 700 MHz DDR, Programmable T&L, Vertex/Pixel Shaders, 3D Textures + compression, shadow buffers, and 90-120 MPolygons/sec...."

E sada ne pominje se nista za takt corea, njegovu arhitekturu?
Sta vi mislite da li je moguce da i ono naprave dobru 3D kartu?

E kada smo vec kod analiza :) da li neko zna sta ce sada biti sa Herculesom kada je zvanicno potvdjeno da pravi karticu sa Radeonom 8500 tj. da li ce i dalje praviti nVidia karte? (mada to nece biti prvi slucaj posto prave Kyro karte, ali ipak ovo je ATI)

Sasvim je moguce da Hercules ne pravi vise nV karte... Ali to bi mu bilo glupo... A Matrox... ako je istina, opet da kazem: "Sta sam rekao, a?"

Pozdrav

Hercules je jos kada je izbacio Prophet seriju (tacnije XT4500 iliti kyroII), najavio kako se polako prebacuje na kompanije koje su alternativa nVidia-i, jer mu ne odgovara monopolisticka politika iste.

Ovo je samo pametan nacin da postepeno predju na ati, kyro i druge chipove a da ipak ne naljute mnogo svemocnu kompaniju.

Cinjenica je da politika nVidia-e manje odgovara proizvodjacima kartica nego sto je to ranije bio sluchaj i ovo bi trebalo da im bude opomena. Ako proizvodjaci kao sto su Hercules pocnu da prelaze na Ati i KyroII(eventualno III) kartice bice to mnogo teza trka.

A sto se matrox-a tiche, to je, svi ce se sloziti, vrhunska marka i svakako imaju i strucnosti i mogucnosti da naprave veliki bum. Ovoliko cekanje na njihov novi 3d accelerator moze nas samo navesti da pretpostavimo da kada izadje bice to "ono pravo", doduse verovatno i "ono skupo".
Ko hoche vrhunski profesionalni proizvod morace dobro da ga plati.

happyface:)

byMaX je napisao(la):
...ako je istina, opet da kazem: "Sta sam rekao, a?"

MaX batali ti testiranje i predji u vidovnjake :D Mada moze i ova akcija: da mi kazes ko ce sta da uradi, pa ja kupim njihove akcije kada skoce prodam ih :D eto ti dobijas... 5% zarade :D

cheda13 je napisao(la):
A sto se matrox-a tiche, to je, svi ce se sloziti, vrhunska marka i svakako imaju i strucnosti i mogucnosti da naprave veliki bum. Ovoliko cekanje na njihov novi 3d accelerator moze nas samo navesti da pretpostavimo da kada izadje bice to "ono pravo", doduse verovatno i "ono skupo".
Ko hoche vrhunski profesionalni proizvod morace dobro da ga plati.

happyface:)

Samo nek izadje, necu da pitam za cenu. :p

voyager je napisao(la):
Za neke je Matrox uvek bio tu...

Bas tako. Ne svodi se graficka kartica samo na to koliko ces imati poena u 3D Marku 2001, postoje i neke druge primene. :)

Da, naravno - osim 3D Marka 2001, tu je jos i 3D Mark 2000, a i nezaobilazni Q3 :D

silverglider je napisao(la):
Da, naravno - osim 3D Marka 2001, tu je jos i 3D Mark 2000, a i nezaobilazni Q3 :D

Pod hitno da se uozbiljis. :D

Mislim da ce mu jedini problemcic biti cetvorocifrena cena...bez poreza boom FX
Ne verujem da ce taj Matrox imati iole vecu prodju na trzistu kod nas.
Naravno, uvek ce neko reci da je Matrox najbolji, najjaci i sl. Ali cena, braco, cena...I mercedesu je lako da pravi samo najbolje automobile kad uopste ne vodi racuna o ceni proizvoda vec ugradjuje samo najkvalitetnije, ali zato kosta.
Zato je sportskiji BMW prodavaniji (kao sto ce i nvidia verovatno biti) jer je dostupniji...

filipenko je napisao(la):
I mercedesu je lako da pravi samo najbolje automobile kad uopste ne vodi racuna o ceni proizvoda vec ugradjuje samo najkvalitetnije, ali zato kosta.
Zato je sportskiji BMW prodavaniji (kao sto ce i nvidia verovatno biti) jer je dostupniji...

Nemoj molim te o kolima... ipak je thread o grafickim, a ovo poredjenje je glupo... Mercedes uopste nije toliko skuplji... A i ko ima da da recimo 70-80 hiljada za auto imace i jos 2-3... A kompjuteri su ipak nesto drugo... ovde ti krpis dal ces dati 1400 ili 1500 dem... Znaci poredjenje luksuznih kola i kompjutera je lose...

Sto se tice Matroxa... sad kada malo razmislim, i da naprave taj neki ultra mega 3D akcelerator, glavni problem ce biti drajveri... I ono na pocetku ne verujem da ce izvlaciti ni 50% njegove snage... Ali samo neka ga nekako naprave, pa ce valjda da se snadju :) Ali nVidina glavna prednost u odnosu na ATI i Matrox su bas drajveri... i tu su u veeeliikoj prednosti

Secam se kako je bilo sa G400Max ono prvi put kada sam ga probao nista posebno, bio je sporiji od TNT2... ali je onda su valjda izasli neki drajveri (uh ne secam se tacno :)) i onda su performanse bas skocile i bio je brzi od TNT2...

Pa to i nije bilo poredjenje nego Djindjoredjenje ! :D
Al da ne uvlacimo jos i politiku, jednostavno sam hteo da kazem da je za ovdasnje trziste odnos cena-performanse oduvek bio mnoogo vazniji nego neki drugi parametri o kojima bismo mi na primer vodili racuna da imamo para...npr. da li su komponente veoma kvalitetne ili ne...kao u ovom testu gigabajtove ploce...kao, nema mosft tranzistore i nikohove kondenzatore i sigurno je losa...ma daj...a ima iste performanse i dosta je jeftinija od abita ili asusa...
Ali da se (opet) ne udaljimo, mislim da je Matrox preskup za ono sto daje. Naravno on je u nekim segmentima mozda i najbolji ali to nisu segmenti koji zanimaju siroke narodne mase a to su, svidjalo se to nekom ili ne, Q3, 3dmark2001 i 2000, igre i jos poneki benchmarci, uz pokoji divx ili dvd film. A da ne pominjem da jos uvek izuzetno malo ljudi npr. gleda dvd. Ali je zato prilicno skup, sto samo po sebi odbija dobar deo (naseg) trzista.
Blah

filipenko je napisao(la):
Ali da se (opet) ne udaljimo, mislim da je Matrox preskup za ono sto daje. Naravno on je u nekim segmentima mozda i najbolji ali to nisu segmenti koji zanimaju siroke narodne mase a to su, svidjalo se to nekom ili ne, Q3, 3dmark2001 i 2000, igre i jos poneki benchmarci, uz pokoji divx ili dvd film. A da ne pominjem da jos uvek izuzetno malo ljudi npr. gleda dvd. Ali je zato prilicno skup, sto samo po sebi odbija dobar deo (naseg) trzista.
Blah

Sve mi se cini da nikada nisi pogledao neki divx ili dvd film preko Matroxa u protivnom bi znao sta je najbolja slika. ;)

Uh, sto volim kad ovako pricate o Matrox-u... :D :D
ma nedam ja ovu moju G400 ni za novog GeForce-a... :D

i da Matrox nije za siroke narodne mase...
nego za one koji znaju sta hoce... ;)

Dosta se šuška o novom matroxovom GPU-u, a navodno će imati implementirane neke revolucironare tehnike i mogućnosti, što smo i navikli da vidimo od Matroxa. Premijera je bila najavljivana ( nezvanično ) za jesen prošle godine, ali je zbog nekih tehničkih problema odložena za ovo proleće ( Mart ).

Iz raznih anonimnih izvora ( matroxovi radnici ) saznalo se da će nova karta imati jake 3D performanse na nivou GF3 Ti500 i R8500. Čip će podržavati do 256MB RAM-a i dolaziće u različitim memorijskim konfiguracijama. Priča se da su "rešili problem propusne moći", šta god to značilo, tako da se uveliko špekuliše o korišćenju EDRAM-a ( integrisani ) i Bitboys-ovom rešenju. DualHead funkcije, 2D i vide reprodukcija bi trebalo da odu još korak dalje, a što se 3D-a tiče spominju se razne tehnike teksturiranja i Displacment Mapping, koji je zaista revolucionarna tehnika ali stručnjaci kažu da on zahteva ogromne hardverske resurse i da smo od njega tehnološki udaljeni jedno 4 godine. Da li je to Matrox opet prevazišao sam sebe? Videćemo. :)

Matrox

ehhhhh Matrox ...... on je oduvek bio tu i imao svoje klijente ..... gde ste vi videli da PRO DTP mashina ima u sebi VANTU ( EAGLE ili noname ) ...... ako hocesh oshtru sliku i boje koje ne trce ispred monitora i ne zamaraju kupish Matrox-a pa polako vizit karte poneki kalendar i neka knjiga naslovna za ovo ono ..... i menjash procesor plocu kupujesh ram ali matrox-a ni za zivu glavu .... evo ja planiram 19 inch-a monitor ali ostavljam stari a moja karta ode u penziju i menja je matrox ..... a mozda mu se doda i matrox RT studio 2000 kao montazna kartica poshto Pinnacle ( MIRO ) DV500 prema RT je igracka :)

Re: Matrox

Gloom je napisao(la):
ehhhhh Matrox ...... on je oduvek bio tu i imao svoje klijente ..... gde ste vi videli da PRO DTP mashina ima u sebi VANTU ( EAGLE ili noname ) ...... ako hocesh oshtru sliku i boje koje ne trce ispred monitora i ne zamaraju kupish Matrox-a pa polako vizit karte poneki kalendar i neka knjiga naslovna za ovo ono ..... i menjash procesor plocu kupujesh ram ali matrox-a ni za zivu glavu .... evo ja planiram 19 inch-a monitor ali ostavljam stari a moja karta ode u penziju i menja je matrox ..... a mozda mu se doda i matrox RT studio 2000 kao montazna kartica poshto Pinnacle ( MIRO ) DV500 prema RT je igracka :)
Ma sve je to O.K. ali RT2000 ćeš teško da upariš sa tvojim Matroxom, zapravo nikako. RT2000 ide u paketu sa svojim G400 Flex karticom i običan G400 je ne može zameniti. RT2500 bi još i mogao, ali opet zavisi koju karticu imaš, ipak bi ti savetovao RT2000 ako ćeš da radiš za analognom izlazom jer RT2500 ima izveznih bagova.

Aca je napisao(la):
Sve mi se cini da nikada nisi pogledao neki divx ili dvd film preko Matroxa u protivnom bi znao sta je najbolja slika. ;)

Pa pazi, iskreno nisam gledao DVD ili divx na njemu ali imao sam Ati Rage pro sa 8 MB, a potom i G200 u jacoj verziji od 16 MB.
Atija sam imao oko godinu dana a potom sam nakon 2 meseca koriscenja Matroxa bio toliko odusevljen da sam kupovinom V3 to i dokazao :D
Salu na stranu znam da matrox ima sjajnu sliku ali znam i da nasa omladina ima :
a) socijalne monitore
b) nevelike prohteve
c) plitak dzep
d) potrebu da se na svemu pristedi
e) povrsno znanje o mnogim stvarima sto je posledica, izmedju ostalog, neumerenog citanja sveta kontejnera...pardon, kompjutera koji se, mora se priznati popravio ali je sve to jos "taaaamo daleeeeko, daleko od moraaaa..."
Jednostavno, ne ulazeci u to ko je bolji predvidjam kakvo ce biti stanje na trzistu...

....eh kad se setim mistique-a!
Srce mi se cepa...
Nostalgija, shta ce te!

Nazad
Vrh Dno