Šta je novo?

Da li se isplati?

bigone

Čuven
Učlanjen(a)
01.01.2004
Poena
619
Da li se isplati prelazak sa vrlo finog primerka Bartona 2500+, na AMD 64 2800+ Newcastle? I kakav je ovaj 64 bita procesor, valja li nesto? (naravno uzeo bih polovan ovaj 64, tako da mi je cena odgovarajuca, da ne bude nekih odgovora, "ne isplati se" :) )

Kao sto rece Aca pomenuti prelazak se ne isplati,a savet je da ustekas pare i uzmes s939 kombinaciju.

bigone je napisao(la):
Da li se isplati prelazak sa vrlo finog primerka Bartona 2500+, na AMD 64 2800+ Newcastle? I kakav je ovaj 64 bita procesor, valja li nesto? (naravno uzeo bih polovan ovaj 64, tako da mi je cena odgovarajuca, da ne bude nekih odgovora, "ne isplati se" :) )

Po meni se isplati prelazak sa finog primerka Bartona 2500+ samo na
finog primerka A64.

@ Tarmi:

Kako da znam da je to fini primerak A64 (jedino da na licu mesta probam da ga kloknem ;) )? Mislim da li u odnosu na Bartona, ima nekih vecih poboljsanja u igrama i aplikacijama u slucaju da je to fini primerak?

Posto spominjes fini primerak Bartona to znaci da je overclockovan.
Ovde se prica da je A64 od 20-30% brzi procesor na istom taktku
u odnosu na AthlonXP, gde i Barton spada.

Ja imam i jednu i drugu masinu ali iskreno nisam merio pa da stojim iza toga.
U principu i jedna i druga masina rade sasvim dovoljno za moje potrebe.

Ono Fini primerak A64 znaci npr. 2.5GHz i vise uopsteno.
Pod biranjem sam mislio da je najbolje kupiti procesor koji
provereno radi na "2.x GHz".
Cak je bolje kupiti takav polovan (star nekoliko meseci)
nego ici na baba-seru i kupiti nov osim naravno ako nemas mogucnost
da sam uzems 10-ak kom. i izaberes za sebe neki bolji.
A64 2800+ u s754 izvedbi ima mnozioc zakljucan na gore (9x)
pa je za njega na 2.5GHz potrebna memorija koja hoce na 280MHz
kao i ploca koja moze da radi isto na 280 MHz.
Evo sad ovako da rezimiramo:
Imas npr. Bartona koji hoce da radi na 2.2 GHz , plocu nF2 neku i
memoriju DDR400 ili bolju.
Menjas tog Bartona za A64 + dodajes pare, Menjas plocu nF2 neku + dodajes
pare za nF3/Via K8T800 i dolazis to toga da ti procesor radi na 1800MHz a za
vise nisi siguran.
Dakle dajes pare, otvaras mogucnost jos dodavanja para za memoriju
ako zelis vise od tih 1.8GHz.Moze da se procesor podigne i bez dobre memorije
menjanjem delioca za memoriju ali je se tu ponekad moze javiti problem, tj.
moze ponekad da ne radi sve kako treba.

Sve u svemu pitanje je koliko para ispada sve to a onda se zaista vidi
da li se isplati ili ne.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Prodajem recimo moj procesor i plocu, kupujem 2800+ 64 i plocu sa VIA cipsetom, i to kada se sve sabere doplacujem 40 eura. Znam da je VIA poprilicno losija od N-Force-a, a vidis to si u pravu ako mi treba mem koja treba da ide do 280, nema sanse da moj obicni Samsung 2x256 to odradi i ovako maksimalno radi na 217, ne znam zasto doduse...

Ja sam pre nekih 2 meseca presao sa Bartona 2500 na A64 3000 (s754), razlika u brzini minimalna, nista posebno...

Jedino sto Via K8T800 nije poprilicno losija u odnosu na nF3 250 cipset.
Posto je memorijski kontroler int. u procesoru razlike u brzini se svode na
akademske kada su u pitanju ti cipsetovi.Losiji ili bolji cipset odredjuje
uglavnom oprema koja je na ploci (S-ATA kontroleri , LAN, ....)
Drugim recima ima ploca koje su dobre a imaju Via K8T800 cipset.
Poz

Znaci da konacno dodjemo do nekog zakljucka, ja za doplatu od 40 eura dobijam plocu Asus/VIA i 2800 + Newcastle (jos uvek ne znam koja je ploca u pitanju nisu umeli da mi prenesu o kojoj se radi, jebi ga), da li vredi takav poduhvat, da li cu imati neke primetne vajde od toga ili ne? Jer bih kasnije nabavljao neku bolju grafiku, a svi pricaju kako sa Bartonom ne mogu da izvucem 100% iz 6600GT, recimo.
S obzirom da mi Barton na default naponu ide i stabilno radi na 2360 Mhz, drzim za stalni rad na 2,2 Ghz. Da li se isplati ovo menjanje, bar na duze staze kada dodju 64 bita aplications?

Trenutno ti se prelazak ne isplati, jer 64-bitne aplikacije nece zaziveti jos godinu-dve, jer i ne postoje :D. Sta ce ti vise od 2,2Ghz? Razliku manju od 500Mhz neces ni primetiti u svakodnevnom radu. Ne razumem kako mozes da mislis da ce da ti se isplati na duze staze!!! Nije to plin za kola koji kosta 400 eura, pa racunas da ce ti se te pare vratiti za 5 godina usled razlike u ceni benzina i plina.

To sto kartice ne mogu da izvuku maksimum zbog procesora je cista glupost.
Igre su mi radile isto i na barton-u i na A64 sa ubodenom i otkljucanom
6800 leadtek ....
Na duze staze .... ce i cene A64 pasti pa ces za sitnu lovu kupiti s939.
Ja licno ne bi menjao Barton-a 2.3 GHz za A64 na 1.8 GHz, ali ako
te zaista interesuje da znas kako to radi i da se igras malo sa overclockom
ti onda zameni.Cinjenica je da socket 462 umire ali je jos uvek dobar
za dosta stvari.Sledeci korak sa s462 meni bi bio s939.
Cisto da se razumemo ja imam s754 ali ga sada nebih kupovao.
A razlog sto sam ga kupio je da bi probao nesto novo.

tarzan1321 je napisao(la):
Trenutno ti se prelazak ne isplati, jer 64-bitne aplikacije nece zaziveti jos godinu-dve, jer i ne postoje :D. Sta ce ti vise od 2,2Ghz? Razliku manju od 500Mhz neces ni primetiti u svakodnevnom radu. Ne razumem kako mozes da mislis da ce da ti se isplati na duze staze!!! Nije to plin za kola koji kosta 400 eura, pa racunas da ce ti se te pare vratiti za 5 godina usled razlike u ceni benzina i plina.

Bas jeste slicno plinu za kola - ali pod uslovom da se ne bavis (mnogo) igranjem igara nego radis nesto korisno - dakle stedis vreme i novac (i zivce). Dobar procesor, kad se sve preracuna, ispada taman toliko da jos treba da castis AMD-a preko cene :type:

Tarmi Ricmi je napisao(la):
ovo u potpunosti opravdavam sa moje tacke gledista :)
zasto da ne imati vise iskustva !!!
ni ti se nisi zeznuo sto si uzeo s754 !
bigone ako cena nije velika za doplatu, predji, u svakom slucaju jedno novo iskustvo!!! Losije ti nece raditi nego sada, moze samo da bude isto ili bolje ;)

Hvala svima, sada sam doduse jos zbunjeniji, jedino je dobro ovo sto je Tarmi rekao za grafiku da mu je isto radilo i na Bartonu i na A64, jer po nekim (po mnogim) ljudima ispada da treba da imas procesor od 100 Ghz, da bi ti graficka radila kako treba. A zna se da je ram taj koji se pita pre nego li procesor...

Znam da ce cene s939 pasti, ali opet dok se to desi...

Slazem se sa estradnim umetnikom i beretkom da bi da sam u tvom slucaju presudni tas na vagi bio zelja da probam nesto novo.
Koliko puta sam sam sebi rekao da necu nista novo da kupujem za komp, jer mi nije potrebna... ali kad naleti neka komponenta povoljno onda jednostavno ne mogu da se suzdrzim.

Neka tocak napretka nastavi da se kotrlja :)

Pozdrav od Marka.

Digresija: Bre kad je covek lenj, "poigrah" (tu rec vole ljudi da upotrebe na forumu), odnosno namestih neka nova podesavanja za tajminge i gle cuda, podigoh malo voltage, Samsung Ram mi radi na 220 Mhz bez problema, hm, stvarno sam u zestokoj nedoumici, kada bih uzeo neku baglamu od 'ladnjaka, pa stavio na Bartona, ko zna gde moze da ode (a, o ovoj 64-Ki jos uvek ne znam nista) ???

Ja sam poodavno presao sa Bartona 2500+ koji je "trcao" na 2350 na A64 3000+ S754 koji radina 2.4Ghz. doplatio sam to nekih 40e pre otprilike 9 meseci i isplatilo se. A64 je podosta brzi od Bartona... recimo od 10 do 60% na istom taktu zavisno od aplikacije.

Tarmi Ricmi je napisao(la):
To sto kartice ne mogu da izvuku maksimum zbog procesora je cista glupost.
Igre su mi radile isto i na barton-u i na A64 sa ubodenom i otkljucanom
6800 leadtek ....
Na duze staze .... ce i cene A64 pasti pa ces za sitnu lovu kupiti s939.
Ja licno ne bi menjao Barton-a 2.3 GHz za A64 na 1.8 GHz, ali ako
te zaista interesuje da znas kako to radi i da se igras malo sa overclockom
ti onda zameni.Cinjenica je da socket 462 umire ali je jos uvek dobar
za dosta stvari.Sledeci korak sa s462 meni bi bio s939.
Cisto da se razumemo ja imam s754 ali ga sada nebih kupovao.

Nije nikakva glupost i sve jače kartice od 6600GT traže jači CPU od bartona, imao sam Barton na 2.3GHz sa 6800LE (otključanom) i A64 2800+ @ 2.3Ghz gotovo sve igrice su radile najmanje 20-30% brže, dok je recimo FarCry radio i do 40% brže naročito ako se koristi AA i AF. Svojevremeno je postojao uporedni test procesora na istom taktu u digitalu, nesećam se tačno koji je broj negde oko nove godine je izašao. Upoređeni su A64 i Barton na 2.2GHz sa 6600GT karticom u 3dmark testovima, HL2, i FarCry, naravno rezultati potkrepljuju moju tvrdnju.
Ako kupuješ ploču sa VIA čipsetom raspitaj se do koliko radi magistrala i koliko se klokuje, VIA ima podjednako dobre performanse kao nForce 3 samo je pitanje do koliko radi magistrala, koliko sam čitao 220-230 je max tako da ti je to malo 9x220 (230) oko 2GHz u tom slučaju ti se neisplati prelazak sa bartona imaćeš manje više podjednake performanse. Gotovo svaki nForce 3 radi bar na 250MHz, Asus K8N radi na 265MHz 100% stabilno a sa jednom memorijom i 300MHz. Narvno preporučujem po redu DFI, Epox, MSI, ASUS, ABIT

Hvala svima i Sasami-ju na kraju,

ali ja se odlucih da jos uvek ostanem pri Bartonu, posto nije ni cena tog procesora A 64, odgovarajuca, mislio sam da ce taj domacin da smanji cenu, ali nista od toga, sto znaci, Barton, jos uvek, pa vreme ce kazati i pokazati kada treba da se menja ova zvercica...

Ziveli i za moderatora, slobodno zatvaraj ovoj tread!

A sto se mucite svim tim glupim pitanjima, da li se isplati ili se ne isplati. Ja sam tu dilemu resio vrlo prosto: spalio sam Epox RDA3+, vec sam to negde pominjao. Prodao sam procesor i kuler, dodao jos kinte i uzeo sam plocu i proc iz potpisa. Jebi ga, procesor nije neki primerak, za CG0 je super, ali sta da se radi. Bio sam na muci da li da kupim Abit AN7, ali je zdrava logika presudila, uzeo sam polovnu plocu i nov procesor (tako je ispalo, nije bilo 2800 na oglasima, a ploca je od DrFedje). Tako je to, spalis i ne mislis!!

to sto si ti opisao ne spada u ovaj thread :)
spalio si komponentu i presao, silom prilika, na noviju platformu ;)
ovde se govori da li mu se isplati: prodaja ploce i proca i prelazak na noviju platformu!!!

Au RUS-a ludaka. Strava savet. Znaci ko se premislja da uradi upgrade, jer mu je mnogo skupo, neka lepo spali tu komponentu. Jeste da ce kostati jos skuplje, ali bar se vise ne premisljas. :D.

Ljudi!!!! covek za novu konfiguraciju daje oko 40 a ne 400 eura. Sto da ne proba i ja sam skoro presao sa tog istog Bartona na s939 i vrlo sam zadovoljan.

Dakle, kada se ova prica vec nastavlja, tom tipu sam ponudio 140 eura za plocu i procesor, ali on je ostao pri 150 eura, sto me ne zanima (jer za 180-190 moze da se kupi S754 2800+ sa PCI-x plocom, novo, sto njegova nije ni nova ni PCI-X), tako da za sada ostajem pri Bartonu do daljnjeg! Da se meni zapalila ploca, sto verovatno nece jer mi klokovan kompjuter radi na default naponima, ja bih onda uzeo S939, kad vec placam nek je bal na vodi! Ovako cekam, pa valjda cu i da docekam, ko zna, to je vec drugo...

A, opet memorija mi radi na 440 sto verovatno nije dovoljno za 2800+, tako da na kraju ne bi to ispalo 40 eura, nego i kupovina novog rama.

bigone je napisao(la):
(jer za 180-190 moze da se kupi S754 2800+ sa PCI-x plocom, novo, sto njegova nije ni nova ni PCI-X)
u tom slucaju bi menjao i graficku, sto bi ti bilo mnogo iznad 40e ;)

bigone je napisao(la):
A, opet memorija mi radi na 440 sto verovatno nije dovoljno za 2800+
veruj mi i previse je :)
sto se mene tice, cisto zbog iskustva sa necim novim, ja ti preporucujem upgrade, a ti kako oces
:wave:

Hvala Toxic, ali upgrade na S754 to mi nije problem, tako da cu jos malo da sacekam da vidim sta se desava, a jos nije startovala jesen, a zna se da je tad najbolje da se pazare korPujtorski delovi.

tarzan1321 je napisao(la):
Au RUS-a ludaka. Strava savet. Znaci ko se premislja da uradi upgrade, jer mu je mnogo skupo, neka lepo spali tu komponentu. Jeste da ce kostati jos skuplje, ali bar se vise ne premisljas. :D.

Evo, konačno neko ko me razume :wave: Šalu na stranu, mislim da se isplati ta tranzicija, eto ja sam imao AthlonXP 2400+@2300MHz (10x230) na EPOX 8RDA3+ ploči, i ovo što sada imam je stvarno brže, da sada ne privodim cifre. Kada smo kod ekonomije, prodao sam taj proc sa kulerom TT12 za 75 EUR, a neki EPOX 8KDA3J košta 70 i kusur EUR-a, manje nego neka normalna nForce2 ploča. Procesor sam platio 115 EUR.
Znači, da nisam spalio ploču mogao sam da je prodam za 50 EUR. Stari procesor+ploča=75+50=125 EUR.
Novi ploča i procesor=115+75=190 EUR.
Razlika za doplatu=190-125=65 EUR. Da li je mnogo, procenite sami.
Cela ova priča se odnosi na maj, kada sam prešao na ovu K8 platformu.
Ja sam kupio ploču iz potpisa, eto hteo sam sve u fulu, i to sam uzeo polovnu za 95 EUR.

Nazad
Vrh Dno