Šta je novo?

Da li se Black Edition isplati ?

hexonja

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2009
Poena
301
Planiram da uzmem Phenom II X3 i razmisljam se izmenedju 710 i 720 BE.

Masina ce biti klokovana.

Da li mi se isplati dati dodatnih ~20e za odkljucan mnozilac ?

Da li bi sa otkljucanim mnoziocem mogao da postignem veci clock nego dizanjem "FSB"-a ?

U tome je i poenta otključanog množioca da ti olakša overklok jer ti inače treba jaka ploča da izvučeš preko fsb-a plus memorija pa nameštanje množioca i latencija ovako je sve lakše .

Al meni ne treba da bude lakse, imam skilla. Pitanje je da li je bolje.

Koliko sam video za sada jedina prednost je to sto onda mogu da podesavam multi za svaki core odvojeno i time izvucem maksimum iz svakog jezgra?
Koliko je ovo prakticno? Koliko se cesto desava da jedno jezgro zaglavi na manjem clocku a ostala mogu da idu znatno vise?
I kako se odrazuje na performanse kad su jezgra na razlicitim freq ?

Ne razumem, kako moze odvojeno ? Valjda procesor ima svoju frekvenciju bez obzira na jezgra ?

Ne razumem, kako moze odvojeno ? Valjda procesor ima svoju frekvenciju bez obzira na jezgra ?

Ne, kod phenoma moze svako jezgro odvojeno da se klokuje (i valjda u toku rada c'n'q obara takt jezgrima koja se ne koriste).
Ali svako mora biti u x * base clock, tj ako je on 200MHz (def), onda mozes da namestis npr: 1000MHz, 2000MHz, 2500MHz i 3000MHz.
E sad ja to nisam probao, pa nek me neko ispravi ako gresim :)

Poslednja izmena:
Ne znam, nisam za to cuo nikada a pratim hardware... Koliko ja znam svi klokuju na odredjenu frekvenciju...

Voltaze mogu da se nezavisno podesavaju po jezgrima?
POZ

Ne, kod phenoma moze svako jezgro odvojeno da se klokuje (i valjda u toku rada c'n'q obara takt jezgrima koja se ne koriste).
Ali svako mora biti u x * base clock, tj ako je on 200MHz (def), onda mozes da namestis npr: 1000MHz, 2000MHz, 2500MHz i 3000MHz.
E sad ja to nisam probao, pa nek me neko ispravi ako gresim :)

Pa koliko ja znam mozes normalno da menjas miltishku tako da da mozes da podesavam u intervalima od 100mhz (ako je ref clk 200)

To vec ne moze afaik

Poslednja izmena:
Pa koliko ja znam mozes normalno da menjas miltishku tako da da mozes da podesavam u intervalima od 100mhz (ako je ref clk 200)

Da, to sam mislio, da mnozilac moze da se postavi za svako jezgro nezavisno.
Evo i slika :)
0207_AOD_ACC.jpg
POZ

Mislim da ne, ali nisam siguran, mozda zavisi od ploce...

Cekaj, i sta se time postize kad imaju razliciti takt jezgra ?

Cekaj, i sta se time postize kad imaju razliciti takt jezgra ?

U normalnom radu se postize da on moze da obori takt 3 jezgra ako ti radis nesto zahtevno samo na jednom i na taj nacin stedi struju (manje se zagreva, ventilator radi sporije i na taj nacin bude tisi).
A i kao sto gore hexonja rece, ako jedno jezgro npr nece preko nekog takta, a ostala mogu, mozes njega da ostavis na nizem, a da jos overklokujes ona koja hoce... Sad ne znam koliko se ovo cesto desava...

Poslednja izmena:
Onda ga bolje i ne klokovati, nego polovicno,a to za ustednju energije nije losa fora, ali meni to ne bi nista znacilo bas me briga koliko trosi.

Ја волим кад троши мање, онда је мања брига за напајање, а свакоме одговара тишина.
А и што би морао да ради на 3+ гигахерца кад скида торенте, пушта филмове или музику...

Ја волим кад троши мање, онда је мања брига за напајање, а свакоме одговара тишина.
А и што би морао да ради на 3+ гигахерца кад скида торенте, пушта филмове или музику...

Pa jeste, u pravu si, meni ovaj X2 radi na 3,2Ghz non stop, a on nema tu tehnologiju.

Apsolutno svaki athlon od prvog A64 naovamo ima CNQ... razlika je sto neces moci jezgro po jezgo, nego ce procesor da obaras...

meni proc radi na 1.0 uglavnom...

Takodje, automatski se skalira, vecinu vremena provodi na 1GHz, ali po potrebi i na 2.2 (to mu je def).
Vecina ploca iskljucuje C'n'Q kad je procesor overklokovan, a mozda ti je to i iskljuceno u biosu.
Nisam siguran, mislim da za windows treba i neki drajver (?). Za linux znam da ne treba.

Za XP treba driver, za vistu ne treba.

Ako se podizu voltaze pri oc onda treba iskljuciti CnQ i po potrebi koristiti CristalCPUID koji ima iste mogucnosti softverski samo svi stepinzi mogu da se podesavaju.

Meni je podignuta voltaza, a C&Q iskljucen, znam da ima tako neku funkciju da spusti takt, ali ja drzim iskljuceno. Ne znam taj CristalCPUID, probacu.

naravno Black Ed.

Planiram da uzmem Phenom II X3 i razmisljam se izmenedju 710 i 720 BE.

Masina ce biti klokovana.

Da li mi se isplati dati dodatnih ~20e za odkljucan mnozilac ?

Da li bi sa otkljucanim mnoziocem mogao da postignem veci clock nego dizanjem "FSB"-a ?

:type:
samo dizes mnozilac i voltazu.
Mnogo ce ti lakse biti nego da
se igras preko magistrale
mada ni to nije veliki problem...

Nazad
Vrh Dno