Šta je novo?

Da li ruter moze ovo....

mali_perica

Slavan
Učlanjen(a)
27.03.2007
Poena
304
Pozdrav svima na forumu. Interesuje me sledece: U kucnoj mrezi imam 4 racunara i hteo bi da na svima imam internet nezavisno od bilo kojeg racunara u mrezi. Dosao sam na ideju da kupim ruter i u njega da spojim ADSL modem, a racunare iz mreze na ruter, e sad mene zanima jedna stvar, da li ruter moze da deli saobracaj na ravne casti? Npr. da ako sva 4 racunara vrse download, da 256k podeli na svakom po 64k, a ako vrshe dva racunara onda da svako ima po 128k? Ako je ovo sto sam ja zamislio moguce, mozete li mi preporuciti neki (jeftiniji) ruter koji moze da vrsi ovaj zadatak?

Meni je ovaj zapao za oko (zbog cene najvishe) da li bi on mogao da vrshi posao? Primetio sam da ima 4 lan prikljucka, ali to bi mogao da resim sa swichem, jel? A drug ima swich viska tako da to ne bi bio problem.

Unapred zahvalan.

Koliko vidim iz specifikacia taj Asus ne moze da kontrolise protok. Preporuka nemam pojma uglavnom svi ti jeftiniji ruteri nemaju neku kontrolu protoka bar sa kojima sam se ja susretao, osim LinkSys WRT54g ali sa modifikovanim firmwerom ali kako radi nisam nikad probao i da li moze da se podesi sve sto ti trazis ne znam sa orginal firmware nema tu opciju.

Ruter ne deli brzine tako, vec slicno kao kad skidas dva fajla na jednom racunaru, ako je neki server brzi on ce da zaokupi vecinu bendwidtha...
Tj ako je ADSL 512kb/s, a skidaju nesto dva racunara, moze da se dogodi da podeli 256:256, a moze i 511:1 (ako ti skidas nesto sa googla, a drugi iz tunguzije).

Sto se tice onog rutera, pretpostavljam da ima 4 lan i jedan wan prikljucak (ne videh tamo, pise li negde?), to je taman ono sto ti treba. tj na taj jedan prikljucujes modem, a na ova 4 racunare. Switch ti ne bi vrsio posao, jer on ne radi rutiranje... Alternativno moze i neki racunar u mrezi da ti radi rutiranje (da bude gateway) i u tom slucaju ti je dowoljas samo switch, ali onda da bi ostali racunari imali internet on mora da bude ukljucen.

To što tebi treba mogu ruteri koji podržavaju DD-WRT, a među njima je i vjerovatno najpoznatiji Linksys WRT54g. To su većinom wireless ruteri samim tim nešto skuplji, kad se flešuje DD-WRT ili neki drugi alternativni firmware gubi se garancija a sa nekim ruterima nije ni lako flešovati, ali firmware ima zaista gomilu mogućnosti. Možeš setovati prioritete po portovima, računarima, programima ... Ne znam ima li nešto od toga u prodaji, bilo je po oglasima ovdje na benchu Asus WL-500B/G i Linsysa.

Zahvaljujem na odgovorima. Znaci verovatnoca da cu proci jeftino je mala, a recite mi da li bi mikrotik mogao da odradi to? Posto mislim da imam sve delove da sklopim neku P1 masinu.

Poslednja izmena:
Mikrotik moze to da odradi bez problema, samo sto nije besplatan osim za level 1 koji ima dosta ogranicenja tako da nisam siguran da sa level 1 moze da ti odradi sve to. Naravno postoje besplatne alternative kao na primer m0n0wall ne treba ti cak ni hard disk dize se sa cd-a podesavanja snima na flopy ili usb flash i na primer pfsense oba imaju web interface preko koga se sve podesava i rade na p1. Ima jos sigurno jos ali ove sam ja probao.

@mali_perica

Savet bi bio da kupis bilo koji ADSL ruter, imas u netiksu fin izbor. Trenutno imam TP-Link 8840
(cena je 3650 din) koji radi korektno.

Sto se tice deljenja protoka, komsija i ja smo do skoro delili internet i desavalo se da neki put on povuce jace, ali uglavnom ruter je uspevao da izbalansira.

Posto je kucna varijanta u pitanju, mislim da nece biti problema.

ja koristim pFSense vec mesecima, na 4 kompa i radi bez i najmanjeg problema, kad ga jednom lepo podesis.

Ako već imaš P1 za upotrebiti, ja ne bih tražio dalje. Stavi monowol i furaj, stvar je i dosta dobro dokumentovana i male su šanse da se izgubiš u podešavanjima.

Vrh Dno