Šta je novo?

Da li reklamirati ?

ExR

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2004
Poena
650
Valjda sam pogodio sobu sa ovom temom.
Radi se o gpu tacnije Gigabyte 6600gt.Poznato je da se ovakve kartice dosta greju ali mislim da se ova malo vise greje.Temp. u idle-u je min. 60 C a u full-u min.83 c(ovo min znaci nocu kada su temperature nize).Sve ovo je sa otvorenim kucistem i jednom osmicom koja duva pravo na gpu.
Kada se zatvori kuciste i ukloni osmica(kako bi inace u normalnim uslovima trebalo da radi) temperature su mnogo vece (indikator iz drivera ide u crveno).Uz sve to i temp sistema i cpu-a se povecava.
Posle malo igranja ili bencha na dodir osetim da su vreli(dosta topli) i kuler i hladnjak na HSI.

Da li da reklamiram kartu sa navodom da se pregrejava ili...???

Ili da promenim pastu ali da li onda gubim garanciju???Koliko bih dobio uopste menjanjem???
Nece ona sada da ne daj boze crkne ali ce joj se sigurno smanjiti vek, pa rekoh da resim dok je garancija na snazi.

Unapred hvala na bilo kakvom savetu ili odgovoru!

Naravno da mozes da izgubis!!

Izgubices vreme, jer ako karta ne pravi probleme, nema sanse da ti neko uvazi garanciju na grejanje.

Pozdrav i opusti se

reshi to na vreme... i slomi nekome glavu :D

Znam da se Simpson toga plashi ;)

simpson H je napisao(la):
Naravno da mozes da izgubis!!

Izgubices vreme, jer ako karta ne pravi probleme, nema sanse da ti neko uvazi garanciju na grejanje.

Pozdrav i opusti se
Oces da kazes da je kartica ispravna ? Sta ako mu crkne i onda mu ne uvaze garanciju pod predpostavkom da je bila overklokovana i da se zato grejala!
Naravno da treba da ide i da kaze njima sta se desava sa kartom, pa ako hoce da mu je zamene neke mu zamene, a ako nece barem ce kasnije (ako bude trebalo da je reklamira) moci da kaze da se vec zalio na visoku temperaturu i da oni nisu hteli da mu je zamene.

Wele je napisao(la):
reshi to na vreme... i slomi nekome glavu :D

Znam da se Simpson toga plashi ;)

Sto bi se Simpson toga plasio?

Simpson samo pokusava da objasni kako je mnogo efikasnije probleme resavati vaspitano i kulturno... razgovorom.
Ponekad pomislim, sto neko kod mene ne dodje sa takvim pretnjama pa da mu ja objasnim na isti nacin :d

Invader je napisao(la):
Oces da kazes da je kartica ispravna ? Sta ako mu crkne i onda mu ne uvaze garanciju pod predpostavkom da je bila overklokovana i da se zato grejala!
Naravno da treba da ide i da kaze njima sta se desava sa kartom, pa ako hoce da mu je zamene neke mu zamene, a ako nece barem ce kasnije (ako bude trebalo da je reklamira) moci da kaze da se vec zalio na visoku temperaturu i da oni nisu hteli da mu je zamene.

Hocu da kazem da je kartica ispravna!
OC nije zabranjen!

Samo da prijavim da je crkla danas(malo pre).Znaci popenio sam!!!
Sada ce da vidimo kakva je to garancija.
Javljam sta sam uradio.
Pozdrav

ps. srecom imam rivu tnt

Poslednja izmena:
ExR je napisao(la):
Javljam sta sam uradio.
Pozdrav

ps. srecom imam rivu tnt

sad sam se smorio :wall: ..kako nisi ranije reagovao?

Nisam jer sam kontaktirao Gigabyte i opisao ceo problem i nacin na koji pokusavam da hladim a tip(ili riba, ali verovatno riba) kaze da su to normalne temperature i da nemam razloga za brigu.
Inace moguce da je u pravu sto se tice temp. GPU-a ali koliko sam ja primetio HSI se grejao kao lud i verovatno je on bio uzrok problema.

E sad mene zanima na koji nacin ce prodavac utvrditi kako je riknula???Kako oni to uopste proveravaju???Da li samo ubace karticu i vide da ne radi ili...???
Pitam da ne bude fora, kao sto neko rece, "ma ti si je klokovao ili vec"nesto" pa je zbog toga riknula"!
Hocu da znam sta me ceka jer nikada nisam reklamirao ovako skupoceni(za mene jeste) hardware.I ako se utvrdi da ne radi(kao sto jeste) da li dobijam drugu ili ova ide na popravku(neznam da li kod nas neko popravlja kartice) i koliko ce to trajati???
Mislim ukratko kako ide postupak: dijagnoza-zamena ili popravka.
Neznam koliko cu da izdrzim sa Rivom vec me bedaci! Ma bas me briga mogu da pikam Solitaire po ceo dan! lol

Mala je verovatnoca da ce kartica biti popravljana, tako da od prodavca mozes ocekivati istu (GA te_i_te_oznake) ili karticu drugog proizvodjaca, ali istih karakteristika (pritom ne ocekuj npr. identicnu mem. i sl.). U svakom slucaju, nemoj toliko da brines. Zezancija bi potencijalno nastala ukoliko se na bilo koji nacin utvrdi da si karticu flash-ovao neodgovarajucim BIOS-om ili na svoju ruku pravio bilo kakvu vrstu modifikovanja kartice u "hardverskom" smislu (volt mod i sl.).

ExR je napisao(la):
...E sad mene zanima na koji nacin ce prodavac utvrditi kako je riknula???Kako oni to uopste proveravaju???Da li samo ubace karticu i vide da ne radi ili...???

Uopšte se neće uzbuđivati. Odneće je kod zastupnika uz prethodno ustanovljenu (njihovu) konstataciju da je kartica neispravna.

ExR je napisao(la):
Pitam da ne bude fora, kao sto neko rece, "ma ti si je klokovao ili vec"nesto" pa je zbog toga riknula"!

Vidi: Prodavac koji ti na ovaj način "izađe u susret" znaj da hoće da te prevari. Ima neki razlog ali ni ja ni ti ne shvatamo koji jer mi ne razmišljamo tako, naću da kažem kako. ;)
(Najbolje bi mu bilo da ti kupiš drugu karticu kod njega a ova pošto je crekla tvojom krivicom [ti si je OC-ovao :S:] ostaviš njemu jer i ovako i onako je neispravna...)

ExR je napisao(la):
Hocu da znam sta me ceka jer nikada nisam reklamirao ovako skupoceni(za mene jeste) hardware.I ako se utvrdi da ne radi(kao sto jeste) da li dobijam drugu ili ova ide na popravku(neznam da li kod nas neko popravlja kartice) i koliko ce to trajati???
Mislim ukratko kako ide postupak: dijagnoza-zamena ili popravka...

Da te malo iskritikujem: Da si kupio HW kod pravog čoveka, u pravoj firmi ne bi imao razloga za brigu. Ima ljudi kojima je stalo do kvaliteta njihovih usluga, oni se bore za svaku mušteriju, cene svačije vreme i shvataju tuđe problema. Dakle da si kupio tamo gde verovatno nisi, dobio bi drugu, po mogućstvu istu na služenje sve dok ne vide šta će sa tvojim slučajem, a tebe bi baš bilo briga koliko će to da traje.

BTW:

ExR je napisao(la):
..."ma ti si je klokovao pa je zbog toga riknula"...

OC nije zabranjen!

Poslednja izmena:
Naravno da ce ti je prodavac zameniti osim ako nisi kartu kupio od nekog "divljaka".
Mislim da je ovo tipichan primer da pri kupovini hardvera netreba gledati samo cenu
vec i od koga kupujes.Vecina ljudi stisne bulju za 10 tak eura pa hardver kupuje jeftinije preko oglasa od sumnjivih likova nesluteci da ih to moze kostati ko Svetog Petra kajgana.

Poslednja izmena:
Hocu da kazem da je kartica ispravna!
OC nije zabranjen!

xR je napisao(la):
Javljam sta sam uradio.
Pozdrav

ps. srecom imam rivu tnt

Ispravna, ispravna nema sta...

@Invader
Chemu sarkazam? Simpson je postavio post u vreme dok je kartica radila :)

Mozda je i bolje sto je skroz riknula ovako ces pre uspeti da je reklamiras.

ZverBre je napisao(la):
@Invader
Chemu sarkazam? Simpson je postavio post u vreme dok je kartica radila :)

Mozda je i bolje sto je skroz riknula ovako ces pre uspeti da je reklamiras.
Pa u tome je stvar, kartica je riknula zato sto nije bila ispravna a dok je Simpson tvrdio suprotno, uglavnom neka zameni karticu i vise srece sa novom :)

Invader je napisao(la):
Pa u tome je stvar, kartica je riknula zato sto nije bila ispravna a dok je Simpson tvrdio suprotno, uglavnom neka zameni karticu i vise srece sa novom :)
Karticu apsolutno niko ne bi zamenio jer se greje vise nego sto treba (pise li u user manual-u bilo sta o normalnim i nenormalnim temperaturama na GK?). Osnova za reklamaciju nema sve dok kartica ispravno funkcionise, pa bilo to 65 ili 95 stepeni. U ovom slucaju je (srecom) doslo do crkavanja kartice u garantnom roku i dalje polemike nema - covek ce dobiti zamenu i sve je na svom mestu. Takodje, temperature koje je ExR naveo za svog GA nisu abnormalne i sa nekim procentom razlike se srecu i kod drugih 6600GT nezavisno od proizvodjaca (neko pomenu Sparkle?!).

Vidiš izgleda da su sve kartice iz serije GIGABYTE 6600GT AGP pomalo problematične. I moja kartica je imala identične temperature kao tvoje ne daj bože da pokrenem FAR CRY posle pola sata igranja pojavljivali su se artifekti. Međutim ja sam kupio EXTREME GIANT III i problem je rešen sada na 550/1140 (a može još malo više) temp je u 2d modu 40 stepeni a kada je poteram u nekoj igrici ili 3DMArk-u ne prelazi 61 stepen kada je ventilator u prvoj brzini. Pre toga je u zahtevnim aplikacijama išla i do 88 celzijusovih. Kada sam skinuo originalni kuler imao sam i šta da vidim kontaktna površina na kuleru bila je toliko hrapava i neravna da je to za priču, ko da su je brusilicom ravnali pa i gore.

Proveri da li ti radi DVI izlaz jer mi se desilo da se slika izgubila na VGA i bio sam ubeđen da je kartica crkla međutim prebodem monitor sa VGA na DVI kad ono kartica radi. Posle vađenja kartice iz kompa ustanovio sam da se mušica israla na karticu i kratkospojila vodove. (Izgleda šašavo ali desilo se). Očistim ja to ubodem ponovo, ono radi i VGA.

Poslednja izmena:
Antonio je napisao(la):
Vidiš izgleda da su sve kartice iz serije GIGABYTE 6600GT AGP pomalo problematične. I moja kartica je imala identične temperature kao tvoje
Zna Simpson o cemu u govori, sta god neko mislio o tome. Inace, normalne radne temperature danasnjih GPU-a su daleko vise od radnih temperatura CPU-a
Antonio je napisao(la):
Posle vađenja kartice iz kompa ustanovio sam da se mušica israla na karticu i kratkospojila vodove. (Izgleda šašavo ali desilo se). Očistim ja to ubodem ponovo, ono radi i VGA.
Hehe, ovo mozete iskoristiti i kad nosite volt-modovanu plocu na reklamaciju :D
"Nisam nista sarao, to se muva..." :D
Srecom moje kucne muve ne kenj*ju nista konduktivno. Pravilna ishrana :eyebrows:

izvini [Mancha] jesi ti upravu da GPU ima znatno više temp. od CPU-a ali problemi kod dotične kartice su evidentni! Ako se na default klokovima u 3D aplikacijama sa odličnoim hlađenjem kućišta pojavljuju anomalije ili ti artifekti gotovo da je sigurno da je kartica (mem. ili gpu) pregrejana. JA sam mislio da sam uboo lošu karticu. Ali izgleda da postoji određeni broj kartica sa istim problemom.

A za ovo drugo za muve Jeste neverovatno i razmišljao sam da li da postujem ili ne jer sam očekivao takvu reakciju. ****** i meni je bilo neverovatno što ne znači da je nemoguće. Ali objasni mi kada sam uklonio sa kartice dotičnu fleku ili ti tačkicu VGA izlaz je ponovo slao signal na monitor. Napominjem da je DVI slao sliku na monitor normalno, dok se monitor dok je bio zakačen na VGA ponašao kao da je komp. ugašen. probano na više monitora. Kontakti na izlazu su bili OK. Evo skoro 2 meseca od kako se ****** dogodilo i ja ga uklonio i problem se nije ponavljao. a manifestovao se tako što je u radu slika na monitoru počela da tamni tj. boje su postajale sve tamnjie do potpunog zamračenja ekrana (trajalo je negde oko 5 sec.) i na monitoru je lampica počela da treperi kao kad je monitor upaljen a komp ugašen. I nije bilo trenutno sad ne radi pa za pet minuta ponovo radi već 2 dana nije radio VGA i tero sam sliku preko DVI tj. dok nisam skupio vremena da skinem dotičnu karticu i detaljno je pregledam.

I još nešto to je bilo prvi put da vidim tako nešto a od '93 godine non stop sam uz X86 računare (servis, sklapanje itd.).

Antonio je napisao(la):
Vidiš izgleda da su sve kartice iz serije GIGABYTE 6600GT AGP pomalo problematične. I moja kartica je imala identične temperature kao tvoje ne daj bože da pokrenem FAR CRY posle pola sata igranja pojavljivali su se artifekti.
Ovo je za cistu reklamaciju. Kartica mora funkcionisati ispravno sa fabrickim hladjenjem (i na fabrickim taktovima). Kupovina boljeg hljadjenja je stvar volje, ukusa ili ne znam cega treceg, a ne obaveza kupca da bi normalno koristio kartu.

@ExR
sta je bilo sa tom reklamacijom? Si uradio nesto sa tim, nemoj da popustas nisi ti kriv, oni moraju da je zamene. Mada si trebao prvo njima da javis oko tog pregrevanja...ipak su ti oni prodali...

Za Antonio-a:
Svakako da je tvoj primerak neispravan, mislio sam na one koji se greju, ali rade bez artefakata, a i primedba za Simpsona nije bila upucena tebi.
Sto se muve tice, verujem ti apsolutno, iako zvuci blesavo, bas zbog toga sto sam svasta vidjao u servisu (a i van njega). Morao sam da prokomentarisem jer me je nasmejalo :wave:

Antonio je napisao(la):
Vidiš izgleda da su sve kartice iz serije GIGABYTE 6600GT AGP pomalo problematične
Međutim ja sam kupio EXTREME GIANT III i problem je rešen .

kako si uspeo da stavis EXTREME GIANT III na 6600GT AGP
ako mozes da slikas bilo bi super :wave:

poz A :-devil-:

Shakal je napisao(la):
@ExR
sta je bilo sa tom reklamacijom? Si uradio nesto sa tim, nemoj da popustas nisi ti kriv, oni moraju da je zamene. Mada si trebao prvo njima da javis oko tog pregrevanja...ipak su ti oni prodali...
Jos uvek sam na "cekanju".Kad ce neznam ni ja ali mi je strpljenje pri kraju :wall:

E da se meni bar uk*njala mušica....

Alister je napisao(la):
kako si uspeo da stavis EXTREME GIANT III na 6600GT AGP
ako mozes da slikas bilo bi super :wave:

Slikaću večeras i postovati slike! I 100% nisam jedini koji je to uradio.

Verovatno misli da smeta HSI za montažu međutim paše bez ikavih problema i bez demontiranja hladnjaka sa HSI.

Antonio je napisao(la):
Verovatno misli da smeta HSI za montažu međutim paše bez ikavih problema i bez demontiranja hladnjaka sa HSI.

upravo to !

mene zapravo zanima,da li je EXTREME GIANT III na Low-3000 RPM tisi od fabrickog kulera???...ne zanima me OC karte,samo bi da resim pitanje buke koja je na mom Sparkle-u iritirajuca :crash: ...a jos nisam na netu video/nasao neko resenje...ako ima neki link postujte ovde. btw kolio kosta EXTREME GIANT III ???

Alister je napisao(la):
btw kolio kosta EXTREME GIANT III ???

Mislim da je bio oko 10e ali ga nesto nema u poslednje vreme.

Vrh Dno