Šta je novo?

Da li prekid defregmentacije moze da napravi problem na particiji?

Rusi

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2006
Poena
390
Znam da je ovo ranije bio problem na Win95, fat32,... Kolko znam danas to ne moze da napravi problem. Elem. Instalirao sam pre oko 10 dana win10, imam vec nekih vecih problema sa usporenjem sistema, nisam siguran zasto se to moze dogoditi. Sinoc sam pustio i otisao da spavam Defraglerom da defragmentujem sve particije (usprenja nisam jos primecivao ili sada bas od tada primecujem), posle 12h rada nije zavrsio sve 4 particije, nesto je krenuo da usporava, stopirao sam ga i resetovao moguce da je Win ubio proces defraglera pa nije zavrsio kako treba do tog stopiranja. Sada vidim da postoji neki problem sa particijom e: na koju sam prekinuo. Odradio sam check disk preko desnog klika na particiji, trenutno pokusavam preko komandi chkdsk e: /f /r /x da testiram ali stoji zapucan vec neko vreme tj jedva odmice od 64%
chkdsk e: /f /r /x
The type of the file system is NTFS.
Volume dismounted. All opened handles to this volume are now invalid.
Volume label is Storage I.

Stage 1: Examining basic file system structure ...
Progress: 243969 of 380672 done; Stage: 64%; Total: 0%; ETA: 119:37:55 ..
Problem se desava na WD15EARS

Ako prekidanjem defregmentacije ne izaziva problem sa cime jos da isterstiram hdd? Da li je moguce da je ceo win10 sada usporen (resetovanje i podizanje sistema i ostalog) zbog problema na jednoj particiji koja je samo za skladistenje? Cime bi jos mogao da isterstiram hdd?

Poslednja izmena:
Do sada nisam nikada imao problema prilikom prekidanja defragmentacije koju sam radio Auslogics-om pod Win7, a prekinuo sam je nekoliko puta (mada mi najbolji posao ipak odrađuje Windows defragmenter podešen na Auto).

Win10 je sudeći prema iskustvima i dalje u nekoj beta fazi.

Poslednja izmena:
Ovo lici na neki problem sa samim diskom, cim chkdsk ne odmice.

Pogledaj SMART status, i probaj osnovni CHKDSK /f, pa ako on prodje, posle dodaj /r /x. Nesto mi kaze da ne uspeva da relocira sektor, sto bi trebalo biti mnogo brzi proces, ali diskove nekad zaglupe i nikada ne zavrse to.

Ne moze defrag da napravi problem, rade se atomske operacije. Ako metadata nisu skroz pobrkani, ne moze defrag da zezne nista, jer se prvo kopiraju podaci na novu lokaciju, pa se onda update-uju metadata tabele. U prevodu, jedino tada moze nesto da zezne, ali zato i sluzi USN journal, koji te mogucnosti svodi na skoro 0.

Jos uvek traje. Ima bad clustere

chkdsk e: /f /r /x
The type of the file system is NTFS.
Volume dismounted. All opened handles to this volume are now invalid.
Volume label is Storage I.

Stage 1: Examining basic file system structure ...
380672 file records processed.
File verification completed.
15 large file records processed.
0 bad file records processed.

Stage 2: Examining file name linkage ...
387770 index entries processed.
Index verification completed.
0 unindexed files scanned.
0 unindexed files recovered to lost and found.

Stage 3: Examining security descriptors ...
Security descriptor verification completed.
3550 data files processed.
CHKDSK is verifying Usn Journal...
Usn Journal verification completed.

Stage 4: Looking for bad clusters in user file data ...
Windows replaced bad clusters in file 605
of name \DOWNLO~1\TORREN~2\DOWNLO~1\WINDOW~1\379064~1.MP4.
Windows replaced bad clusters in file 3291
of name \DOWNLO~1\TORREN~2\DOWNLO~1\WINDOW~1\379E13~1.MP4.
Windows replaced bad clusters in file 3295
of name \DOWNLO~1\TORREN~2\DOWNLO~1\WINDOW~1\375C27~1.MP4.
Windows replaced bad clusters in file 3315
of name \DOWNLO~1\TORREN~2\DOWNLO~1\WINDOW~1\377077~1.MP4.
Progress: 3393 of 380656 done; Stage: 0%; Total: 29%; ETA: 8:10:55 ...

Gde se gleda SMART status?

Hvala, skinuo sam. Znam za ovaj program ali mi nije dugo trebao. Samo ovo necu prekidati ali deluje mi da ce trajati jos dugo, dugo. Sada nisam siguran da li on polako puca zbog losih klastera ili postoje neke gresku u zapisu...

Znaci ovi problemi nisu nikako mogli da se dogode zbog defregmentacije? Zato sto mi je prosto neverovatno da sam bas prekinuo na ovoj particiji defregemtaciju. Ocigledno da kada sam pritisnuo STOP tu se nije odigrala neka priprema za prekid pa sam ubrzo otisao na restart pa time Win je ubio do kraja Defragler.

Ne, defrag (na NTFSu barem) ne moze da puca, sanse su skoro nula.

Ako dugo traje neki rad na disku, pogotovu ako se zaglibi na istom procentu, to su bad sektori. Tj. neki veci problem na disku, jer ne moze da ih realocira (ili pokusava bezbroj puta da ih procita kako bi spasao mozda podatke, pre relokacije).

Duksa88 ovo sigurno bolje zna da objasni, ako vidi temu :)

Pa sta se ovo desava?! Samo sam pokrenuo aplikaciju i ima sta da me doceka :((((
Onaj test jos uvek traje. Ovo tone brod uveliko, 700,800Gb podatak je na njemu :(((
Nisam nista pokrenuo nista jer jos uvek radi checkdisk. Procenjeno vreme da ce disk raditi jos 4 dana ?!

2015-09-09_0110.png

2015-09-09_0112.png

crko disk sta ima tu sad cudno? mozda de pregrevao, mozda si ga zveknuo negde, zakacio kuciste, mozda losa struja mozda disk...u svakom slucaju bekapuj sto pre i uzimaj drugi.

Мени се повремено деси да један од хардова успори или се не види ... прво сам се уплашио да ћу да останем без свега а онда сам случајно укапирао да има проблем са кабловима. Од тада пазим да што мање дирам каблове а кад то урадим, углавном опет почне да брља па релативно лако средим проблем.

Последњи пут је то мало дуже трајало и провером сам сазнао да напајање прави проблем. Ту је био онај продужетак јер старо напајање има само једну грану са САТА напајањима па сам на другу набацио разделник са обичног молекса на два САТА. Никако нисам успео да га оправим и на крају сам спустио резач ближе хардовима да бих могао да искористим трећи конектор са прве грана ... од тада никакав проблем.

Пре него бациш хард, провери каблове, пробај га и на другом компу и напајању.

Nazad
Vrh Dno