Šta je novo?

Da li preci na Intel?

TEP3A

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2002
Poena
765
Pozdrav,

konfiguraciji iz potpisa zelim da promenim plocu. Gigabyte 780g-ds3 me izadje negde oko 5700din. E sada, za slicne pare(malo vece) ima vec da se uzme kvalitetnija Intel ploca. Kao CPU bi maximalno isao 7200. Onda bih morao da menjam i kuler(ovaj moj je AMD only).

Da li se isplati prelazak? Koliko se dobija u performansama? HW ne menjam cesto, dakle da budem miran narednih godinu-dve. Nisam gamer, sto ne znaci da necu da odeljem StarcraftII kad bude izasao ;)

Unapred hvala!

Prelazak na intela se uvek pokaze kao dobra stvar :)

Jednostavno ces se preporoditi. Govorim iz licnog primera.

Pozdrav,

konfiguraciji iz potpisa zelim da promenim plocu. Gigabyte 780g-ds3 me izadje negde oko 5700din. E sada, za slicne pare(malo vece) ima vec da se uzme kvalitetnija Intel ploca. Kao CPU bi maximalno isao 7200. Onda bih morao da menjam i kuler(ovaj moj je AMD only).

Da li se isplati prelazak? Koliko se dobija u performansama? HW ne menjam cesto, dakle da budem miran narednih godinu-dve. Nisam gamer, sto ne znaci da necu da odeljem StarcraftII kad bude izasao ;)

Unapred hvala!

a sta tacno fali toj ploci kada hoces da je menjas? nisi naveo za sta koristis taj racunar, ali ukoliko nije u pitanju nesto sto zahteva izuzetnu procesorsku snagu, mislim da ces bezveze da bacis pare na nepotreban upgrade...

Pa multimedijalna primena, net i programiranje u Javi pre svega. Nego razmisljam, da kad vec menjam plocu mozda promenim i platformu, nista vise. A menjam plocu jer hocu AMD chipset koji je sigurno bolji od ovog NF560 + podrska za K10 AMD-ove a i mobo je osnova svega, a ova moja je dobijena u zameni i bas je low-end ploca. E sada, ako za slicne pare mogu da predjem na Intela i ako ce to donekle da se oseti u radu, sto da ne.

Pre svega mislim na to da Intel sa s775 nudi veci izbor procesora od AMD-a. Ali, ako idem na Intel-a, mora da bude dobra ploca, jer ipak je to osnova svega.

ja licno mislim da bas nista neces dobiti, ali javice se vec papagaji da me demantuju sa raznim benchmarcima...

Ta tvoja ploča je sasvim OK i ništa više nećeš dobiti zamenom za Gigabyte 780g-ds3, procesor će raditi kako je i radio! Ako ne igraš igrice, a baviš se samo programiranjem, bolje čuvaj to i čekaj novu generaciju ploča i procesora, jer treba da izadje novo podnožje i za Intel i za AMD, pa onda menjaj! A i taj procesor je vidim sasvim pristojno overklokovan na toj ploči!

Poslednja izmena:
ja licno mislim da bas nista neces dobiti, ali javice se vec papagaji da me demantuju sa raznim benchmarcima...

Javishe se dva coveka koji imaju najvecu krshinu od procesora trenutno (ulozeno/dobijeno) :wall:
A koliko je ko bolji/loshiji dovoljno govori shto je svojevremeno (kad se pojavio5000+ BE, koji se jelte klokuje ko blesav, citavih 300mhz :S::d) bilo zabranjeno da se okaci uporedni test istog tog procesora i e6550 :D

Te stoga ukoliko imash novca, i zelju predji i preporodicesh se ;)

:wave:

CPU: Intel Core 2 Duo 8500 @ 4ghz @ 1.2V @ TRUE
MoBo: Maximus II Formula
RAM: 2 X 2 gb Geil Ultra 1066 @ 1052 @ 4-4-4-12 @ 2.15 V

Znaci, ako kupis plocu za 150+e, proc za 150+e i memoriju za 100-nak, onda mozes ocekivati rezultate ko ovaj genije i to bi verovatno i osetio...

ako mislis kupiti procesor i plocu za 100e, a da ostanes sa ovom memorijom sto sad imas, neces bas nista dobiti, osim INTEL Pentium Dual Core nalepnice i to ako kupis nov |>

Pa multimedijalna primena, net i programiranje u Javi pre svega. Nego razmisljam, da kad vec menjam plocu mozda promenim i platformu, nista vise. A menjam plocu jer hocu AMD chipset koji je sigurno bolji od ovog NF560 + podrska za K10 AMD-ove a i mobo je osnova svega, a ova moja je dobijena u zameni i bas je low-end ploca. E sada, ako za slicne pare mogu da predjem na Intela i ako ce to donekle da se oseti u radu, sto da ne.

Pre svega mislim na to da Intel sa s775 nudi veci izbor procesora od AMD-a. Ali, ako idem na Intel-a, mora da bude dobra ploca, jer ipak je to osnova svega.

Pogledaj moju "masinu" i uporedi je sa svojom.

Ja sam do skoro razmisljao isto kao i ti, ali me prosla "zaraza" :D Po meni bi trebao da pogledas sta trenutno radis na kompu i da na osnovu toga utvrdis da li ima bilo sta sto ti ne radi kako bi voleo. Gledajuci komp koji imas, ja cisto sumnjam da ti imas bilo kakvo skripanje. Da sam na tvom mestu, ulozio bih te pare u neku periferiju, tipa zvucnike, tastaturu/misa, eventualno zvucnu karticu ili neki bajk/pijanka/rucni sat/kajla :d - mora nesto da ti fali od toga :D. Inace, na mene je od svih promena na kompu najvise obradovala upravo zvucna kartica u kombinaciji sa Logi zvucnicima.

Kao zakljucak bih ti rekao da su na kraju ipak pare tvoje i da ti sam znas sta te najvise zadovoljava. Ako je to ulaganje u brzi komp (iako za te aplikacije promene i nece biti), onda samo napred! Ionako kompjuterska oprema i napreduje zahvaljujuci nasoj potrosackoj pohlepi :D

Chastio se sa WD 640GB Hdd. Hdd "faks d mader" koliko je dobar :d

Hvala na dobrim savetima!

CPU: Intel Core 2 Duo 8500 @ 4ghz @ 1.2V @ TRUE
MoBo: Maximus II Formula
RAM: 2 X 2 gb Geil Ultra 1066 @ 1052 @ 4-4-4-12 @ 2.15 V

Znaci, ako kupis plocu za 150+e, proc za 150+e i memoriju za 100-nak, onda mozes ocekivati rezultate ko ovaj genije i to bi verovatno i osetio...

ako mislis kupiti procesor i plocu za 100e, a da ostanes sa ovom memorijom sto sad imas, neces bas nista dobiti, osim INTEL Pentium Dual Core nalepnice i to ako kupis nov |>

Ima se moze se LOL:d

Nemam nikakav trip, pokusavam tebe da izbacim iz tripa :p
A sad opet procitaj post #4 i shvatices zasto je bilo kakav prelazak na (budzetski) Intel (znaci ne tvoj od 150+ e) bacena para.
Da, kupio je hard i uradio pravu stvar.

Nemam nikakav trip, pokusavam tebe da izbacim iz tripa :p
A sad opet procitaj post #4 i shvatices zasto je bilo kakav prelazak na (budzetski) Intel (znaci ne tvoj od 150+ e) bacena para.
Da, kupio je hard i uradio pravu stvar.

I budzetski intel se klokuje i bolji je za klasu od AMD...

A moj proc koshta oko 11000 ima i za manje ;), ne znam kako to moze da bude bacena para ... :)

Javishe se dva coveka koji imaju najvecu krshinu od procesora trenutno (ulozeno/dobijeno) :wall:
A koliko je ko bolji/loshiji dovoljno govori shto je svojevremeno (kad se pojavio5000+ BE, koji se jelte klokuje ko blesav, citavih 300mhz :S::d) bilo zabranjeno da se okaci uporedni test istog tog procesora i e6550 :D
Mislim da si ili neobavesten ili previse ironican.I vrapci su do sada naucili da 5000 BE moze bez problema da se oc na 3.2ghz.Ako krenemo da sabiramo to mu dodje 600mhz u startu.Naravno da moze i jos malko gore uz podizanje napona, elem budimo ljudi i ako smo SRBI rece nas patrijarh.
Daleko od toga da je to sada nesto spektakularno sto se tice oc ali tako stoje stvari.I naravno slazem se da intel trenutno pravi bolje procesore sa boljim oc mogucnostima ali je po meni ipak bitnije odnos cene i onoga sto se pruza za ulozeni novac.
Nadam se da ovo neces shvatiti licno.Usvakom slucaju pozdrav:wave:

Mislim da si ili neobavesten ili previse ironican.I vrapci su do sada naucili da 5000 BE moze bez problema da se oc na 3.2ghz.Ako krenemo da sabiramo to mu dodje 600mhz u startu.Naravno da moze i jos malko gore uz podizanje napona, elem budimo ljudi i ako smo SRBI rece nas patrijarh.
Daleko od toga da je to sada nesto spektakularno sto se tice oc ali tako stoje stvari.I naravno slazem se da intel trenutno pravi bolje procesore sa boljim oc mogucnostima ali je po meni ipak bitnije odnos cene i onoga sto se pruza za ulozeni novac.
Nadam se da ovo neces shvatiti licno.Usvakom slucaju pozdrav:wave:

Ne znam zashto ali sam bio ubedjen da 5000+ be radi na 2.8ghz ... U svakom slucaju prilikom testa nije hteo da radi preko 3150 pa otuda mojih 300mhz ;)

A sada se c2d moze kupiti za sasvim pristojan novac te otuda i moje preporuke;)

Inace test kada je radjen u opticaju je bio e6550 koji je u to vreme bio ervo/dva jeftiniji/skuplji od 5000+ be... Na defaultu ga je dobijao u 70% aplikacija, a pri max oc i jednog i drugog mislim da nema potrebe da govorim poshto je ovaj 6550 na dobar dan ishao preko 3.5 ghz ;)

Imadoh do skoro laptop, toshibu a210-16f, pokupih silne preporuke za njega, i reko ajd da ne "bacam" pare na model sa c2d procesorom. Mogu samo da kazem da je to jedna od retkih da ne kazem jedina kupovina za koju mogu da kazem da sam se zaje*o...

To su moja iskustva a dosta toga mi je proshlo kroz ruke, nije ona varijanta imam sad c2d i on je zakon - e pa nije quad je :p

Nadam se da si shvati poentu posta ;)

don't feed the troll
covek je zavrsio posao, napustio topic, a ovo ce da ode znamo vec svi gde i daj batalite vise...

Nije X2 krsh, meni je 5000+ (obichan G1) sasvim lepo radi na 3.15GHz i pio dovoljno brz za svaki posao samo prosto kada ubacish C2D ili josh gore C2Q shvatish koliku prednost ima Intel.

sad ja hranim trolove, ali ajd, kad nece niko da lockuje |>>

imam na poslu 2180 na msi ploci (nekoj jeftinoj), krs radi na tacno 2ghz... kad ga malo oc, nece da butuje 80% vremena, ne mogu da se zalim da je neispravan jer mi se admini bas ne raduju kad klokujem... imam sad 4gb transcenda na 800mhz, probao sve kombinacije sa smanjvanjem frekvencije memorije isl, ali isto...
jel treba da vam kazem kolko mi je kucna masina na 3ghz zivlja od ove na poslu?

znaci intel ima smisla kad:
1. imas solidan proc sa boljim hladjenjem (onaj boxic sto dolazi uz 2180 je krs)
2. dobru plocu
3. jos bolju memoriju..

tako da savet predji na intela, jeftino i osetices extra dobitak, je po meni neozbiljan...
takodje i dalje me NIKO nije ubedio da je e2xxx znacajno brzi od x2 na istom taktu, pogotovo da se to primeti u bilo kakvom realnom radu..

A ne hvalis se da sad vise ni kad nije clockovan nece uvek da butuje :)
Cinjenica je da su prcesori danas veoma jaki i za veliku vecinu stvari u realnom radu, svejedno je koji procesor imate(dobro, ne neki krs od pre 5god), razlike su, sem u testovima, uglavnom akademske prirode.

Nazad
Vrh Dno