Šta je novo?

Da li neko zna u SoundForge-u ili sl.?

valek

Čuven
Učlanjen(a)
06.12.2000
Poena
620
Situacija je sledeca. Drugar ima snimak sa svoje svadbe koji na jednom njemu dragom delu pati od distorzije, odnosno kamerman je stajao blizu zvucnika i pokupio udare basa koji prilicno lose zvuce na snimku (krce). Pitanje je da li je moguce na tih 7-8 minuta filma iz zvuka iseci npr. samo niske frekvencije? Zvuk je nazalost sniman jednokanalo (pretpostavljam standardno kod amaterskih DV kamera).
Podrazumeva se novcana komprenzacija po dogovoru, ukoliko bi neko bio u situaciji da odradi takav zahvat (ili na neki drugi nacin resi problem).

P.S. Materijal je moguce doneti u sirovom stanju na DV kaseti ili izgrebovan u .avi

moguce je da se skinu niske frekvencije, ali pitanje je kako ce to da zvuci. Distorzija se javlja i pri visokim frekvencijama, prsti na sve strane i u sustini nema tu mnogo spasa. Probaj, oznaci misem deo koji hoces da obradis i koristi eq.

Adobe Audition to radi jako dobro.Već sam to ovde napisao na istu temu i onda se jave deset njih posle mene i napišu SoundForge.Znači ne "možda može" nego provereno jako to dobro može da se uradi, tako da ko nezna za problem nemože ni da primeti.Ja to retko radim i samo za svoje potrebe.Imam malo slobodnog vremena,spor sam pa mi se ne isplati a i nemam pojma koliko to može da se naplati.

Kliping u koji je ušao pretpojačivač za mikrofon proteže se preko celog opsega. Ekvilizacijom ćeš smanjiti basove ali će "probijanje" i krčanje ostati.

Probaj prvo da se u soundforge-u ili nekom sličnom editoru detektuje kliping, da se proba dalje takav kliping da restituiše (ima pluginova na tu temu) - tačnije da mu se rekonstuišu odsečeni vrhovi, i da se promulja kroz neki enchancer, a može i wavesov decrackler da jako dobro posluži u tu svrhu.

valek je napisao(la):
Situacija je sledeca. Drugar ima snimak sa svoje svadbe koji na jednom njemu dragom delu pati od distorzije, odnosno kamerman je stajao blizu zvucnika i pokupio udare basa koji prilicno lose zvuce na snimku (krce). Pitanje je da li je moguce na tih 7-8 minuta filma iz zvuka iseci npr. samo niske frekvencije? Zvuk je nazalost sniman jednokanalo (pretpostavljam standardno kod amaterskih DV kamera).
Podrazumeva se novcana komprenzacija po dogovoru, ukoliko bi neko bio u situaciji da odradi takav zahvat (ili na neki drugi nacin resi problem).

P.S. Materijal je moguce doneti u sirovom stanju na DV kaseti ili izgrebovan u .avi
Moguce je to da se odradi u Sound Forge-u, ali ne mozes da dobijes perfetan zvuk, dobices nesto minimalno bolje.
Ima plug-in (neznam sad napamet kako se zove) koji uklanja distorziju (za SF) ali ne radi 100% efikasno - vec odradi samo nesto polovicno.
Ne verujem da ces moci da obradis ni u jednom editoru tu distorziju (probijanje) kako valja.
A jos ako je snimak dugacak, ne zaboravi da ti treba mnogo jaka masina da bi taj fajl otvorio u SF-u (jer bice sigurno "UNDO" bar jednom :) ).

probaj neki od izotope pluginova posle "provlacenja" kroz njih zvucace to prihvatljivo

taner je napisao(la):
Adobe Audition to radi jako dobro.Već sam to ovde napisao na istu temu i onda se jave deset njih posle mene i napišu SoundForge.Znači ne "možda može" nego provereno jako to dobro može da se uradi, tako da ko nezna za problem nemože ni da primeti.Ja to retko radim i samo za svoje potrebe.Imam malo slobodnog vremena,spor sam pa mi se ne isplati a i nemam pojma koliko to može da se naplati.

Znaci ne znas ! :d

valek je napisao(la):

Ni ti, a ni bilo ko od ovih genijalaca što znaju a nemaju vremena to ne može da ti odradi. Ne postoje za to nikakvi pluginovi. Možeš samo da utišaš taj deo na kome je distorzija. I eventualno bilo kojim ekvilajzerom malo ublažiti efekat distorzije. Posao koji nije vredan truda. A pogotovo kada je svadba u pitanju. Neće se matorci buniti ako zvuk na par mesta zakrči. Prijateljski savet. Batali.

alex303 je napisao(la):
Ni ti, a ni bilo ko od ovih genijalaca što znaju a nemaju vremena to ne može da ti odradi. Ne postoje za to nikakvi pluginovi. Možeš samo da utišaš taj deo na kome je distorzija. I eventualno bilo kojim ekvilajzerom malo ublažiti efekat distorzije. Posao koji nije vredan truda. A pogotovo kada je svadba u pitanju. Neće se matorci buniti ako zvuk na par mesta zakrči. Prijateljski savet. Batali.
Nemoj da odgovaraš ako neznaš ili nisi siguran.Auditionu ne treba nikakav plug in a to što spominješ opet ekvilajzere znači da u njega nisi nikad ni ušao.
U Audition help-u je sve objašnjeno.Ja radim u premiere i čišćenje zvuka jedini razlog što ponekad ulazim u audition i jedino što u njemu znam da radim.
Usput slažem se da su Adobe programeri genijalci.

taner je napisao(la):
Nemoj da odgovaraš ako neznaš ili nisi siguran.Auditionu ne treba nikakav plug in a to što spominješ opet ekvilajzere znači da u njega nisi nikad ni ušao.
U Audition help-u je sve objašnjeno.Ja radim u premiere i čišćenje zvuka jedini razlog što ponekad ulazim u audition i jedino što u njemu znam da radim.
Usput slažem se da su Adobe programeri genijalci.

Ok u redu...onda ajde neko neka od vas koji to znate ili "znate" napise neki kratak kurs saniranja posledica probijanja tresholda u snimanju digitalnom tehnologijom, to je nesto od cega i studiji koji imaju opremu i inzenjere reda xxxxxxxxxxxx Eur beze a vidim da ovde ima gomila ljudi koji to resavaju ocas posla...kao neko ko je pomenuo resavanje problema sa cliping-om koji apsolutno nema veze sa problematikom o kojoj se prica. Ako jos uvek mislite da je ovo lako uzmite distorzirani clip pa ga recimo u Wavelabu pogledajte kroz MultiBand compressor i to po solo deonicama - momentalno ce nestati strucnjaka za otklanjanje distorzije.

Elem, ja NE ZNAM da odradim saniranje posledica distorzije (kao ni ostali koji misle da znaju ili znaju da ne znaju) zato sto je to NEMOGUCE uraditi....ono sto je moguce je samo minimalno smanjiti uticaj na osteceni zvucni zapis, najvecu pomoc pruza i najveca mana Mpeg audio kompresije koja eliminise deo frekventnog opsega pa se distorzija manje oseti tj u realnosti samo je "omeksana".

stormwatch153 je napisao(la):
Ok u redu...onda ajde neko neka od vas koji to znate ili "znate" napise neki kratak kurs saniranja posledica probijanja tresholda u snimanju digitalnom tehnologijom, to je nesto od cega i studiji koji imaju opremu i inzenjere reda xxxxxxxxxxxx Eur beze a vidim da ovde ima gomila ljudi koji to resavaju ocas posla...kao neko ko je pomenuo resavanje problema sa cliping-om koji apsolutno nema veze sa problematikom o kojoj se prica. Ako jos uvek mislite da je ovo lako uzmite distorzirani clip pa ga recimo u Wavelabu pogledajte kroz MultiBand compressor i to po solo deonicama - momentalno ce nestati strucnjaka za otklanjanje distorzije.

Elem, ja NE ZNAM da odradim saniranje posledica distorzije (kao ni ostali koji misle da znaju ili znaju da ne znaju) zato sto je to NEMOGUCE uraditi....ono sto je moguce je samo minimalno smanjiti uticaj na osteceni zvucni zapis, najvecu pomoc pruza i najveca mana Mpeg audio kompresije koja eliminise deo frekventnog opsega pa se distorzija manje oseti tj u realnosti samo je "omeksana".
Dobro probaj Audition,pročitaj help,imaš i video kurs da poručiš na netu.Nećeš 100% da eliminišeš problem ali ćeš vrlo lepo da očistiš zvuk za moje standarde fenomenalno.
Umesto što puštaš da komresija eliminiše neželjene šumove možeš to i lepo u auditionu na tajmlajnu udobno sa grafičkom tablom i olovkom, samo zna da potraje.Možeš i da kombinuješ,krpiš,kopiraš dobre deonice...
Nepoznajem SoundForge ali kako vidim sve se svodi na "pokušaj ekvilajzerima,provuci..."onda i netreba da čudi što je nemoguće.

Poslednja izmena:
taner je napisao(la):
Dobro probaj Audition,pročitaj help,imaš i video kurs da poručiš na netu.Nećeš 100% da eliminišeš problem ali ćeš vrlo lepo da očistiš zvuk za moje standarde fenomenalno.
Umesto što puštaš da komresija eliminiše neželjene šumove možeš to i lepo u auditionu na tajmlajnu udobno sa grafičkom tablom i olovkom, samo zna da potraje.Možeš i da kombinuješ,krpiš,kopiraš dobre deonice...
Nepoznajem SoundForge ali kako vidim sve se svodi na "pokušaj ekvilajzerima,provuci..."onda i netreba da čudi što je nemoguće.

Huhuhu....e ja apsolutno zavrsavam svako postovanje i razgovor o restoraciji audio materijala vezanih za video ovim postom, sorry ali ti ne shvatas da je probijanjem tresholda zvuk ZAUVEK unisten, i NE postoji nacin da ti zakrpis rupe tablom i olovkom, posle ovoga sam 100% siguran da ti nisi toliko upucen u problematiku koliko tvrdis da jesi jer da jesi onda bi shvatio zasto sam rekao da se osteceni zvuk analizira kroz svaki band posebno.

Over and out.

Dobro i jesi li ušao u audition?
Neznam šta tačno podrazumevaš pod probijanje trasholda i nisam video snimak ali bas bubanj, gitara,harmonika,glas...se mogu obrisati.Ako sam nešto loše razumeo sorry.

Poslednja izmena:
Samo da pomenem da je problem koji čovek ima nastao usled digitalnog klipinga, tačnije overload-ovanog FET-a u elektret kapisli, jakog SPL-a (čovek je snimao blizu zvučnika) i pretpojačala sa nikakvim headroom-om i sistema snimanja bez ikakve kompresije/limitera...

Restaurisati se (automatski) može gornja polovina periode, ali avaj, ostaje donji deo koji je takođe klipovan i proizvodi karakterističan krčeći šum.

Kao plugin SF proizvodi noise reduction, uz kojeg dođe i clipped peak restauration kao poseban "odeljak". Nažalost, stvar ne radi kako valja.

U audio svetu ne postoji magija. Od brljavog snimka se ne može napraviti hi-fi čudo. Mogu se posledice "bola" koju ovakvi drljavi snimci izazivaju kod slušaoca donekle ublažiti. To, takođe izaziva (barem kod digitalnog sveta) unošenje artefakata koji na ovaj ili onaj način utiču na zvuk.

Ne baš idealna situacija.:bottle:

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
taner je napisao(la):
Nekada na početku sam se cimao razdvajao audio od videa a sada direktno iz Premiere u Audition.
Evo linka koji najgrublje opisuje proces:http://www.digitalprosound.com/articles/viewarticle.jsp?id=37177-1

Ovo je kratak video kurs Canceling background noise in Audition za dowload: http://www.wrigleyvideo.com/videotutorial/media/audition_noiseremoval.zip
Ovo je samo automatsko čišćenje ali mislim da nekom za početak može dosta da znači.

Momče ja koristim audition još od vremena kada je bio poznat kao cool edit pro. Kuneš se u taj program a ni sam nemaš pojma o čemu pričaš. Ponavljam. To što dečko hoće da odradi je nemoguće.

alex303 je napisao(la):
Momče ja koristim audition još od vremena kada je bio poznat kao cool edit pro. Kuneš se u taj program a ni sam nemaš pojma o čemu pričaš. Ponavljam. To što dečko hoće da odradi je nemoguće.

Davno je to bilo kada sam u jednom studiju radio produkciju sa Cool Edit-om (1999), ljudima ne mozes objasniti da se mozda i ti bavis nekim poslom na mozda malo vise tehnickijem nivou nego sto oni mogu zamisliti i da je nesto jednostavno nemoguce uraditi, umesto da mi objasni kako se restaurira zvuk koji ne postoji :D on mi salje kratak kurs izbacivanja background sumova...svasta.

ma i vi "pro" ga preteraste napljuvaste decka koji je odusevljen audition-om pa neka ga ima pravo da se lozi na taj program jer mozda nije upucen u problematiku kao vi ali coveku treba "restauracija" j****e svadbe bre a ne remasterovanje izgubljenih demo snimaka jimi hendrix-a iz 1967-me i ne vidim poentu udubljivanja u obradu digitalnih zvucnih zapisa,za svadbu ce bilo sta da uradi biti loodilo 99% ljudi koji je budu gledali/slusali problem solved

ivke76 je napisao(la):
ma i vi "pro" ga preteraste napljuvaste decka koji je odusevljen audition-om pa neka ga ima pravo da se lozi na taj program jer mozda nije upucen u problematiku kao vi ali coveku treba "restauracija" j****e svadbe bre a ne remasterovanje izgubljenih demo snimaka jimi hendrix-a iz 1967-me i ne vidim poentu udubljivanja u obradu digitalnih zvucnih zapisa,za svadbu ce bilo sta da uradi biti loodilo 99% ljudi koji je budu gledali/slusali problem solved

Da li ovde (osim nekih) ima pojma sta znaci remasterizovanje a sta restauracija audio fajlova??????? Posto vidim da i ti pricas nesto u sta se ne razumes evo nasao sam jedan primer onoga o cemu govori ovaj decko koji je i postavio pitanje....pa sad vi restaurirajte fajl...

http://rapidshare.de/files/31102945/Out.mp3

Koliko mi je poznato, na nekom ozbiljnijem nivou zvučnom restauracijom se kod nas malo ko bavi (posebno ne a da je to komercijano i obnarodovano i izdato). Jedan od diskova koji je izašao u produkciji PGP-a, snimci glumice Žanke Stokić (materijal od pre drugog svetskog rata) odrađen je na prilično jednostavnom nivou da se tako izrazim (gomila šumova, gdegod i digitalnih artefakata i ostalih smetnji, netačna ekvilizacija itd).

Restauracija (posebno u slučaju istorijskog materijala) je inače "deo" remasteringa.

Poslednja izmena:
taner je napisao(la):
Dobro i jesi li ušao u audition?
Neznam šta tačno podrazumevaš pod probijanje trasholda i nisam video snimak ali bas bubanj, gitara,harmonika,glas...se mogu obrisati.Ako sam nešto loše razumeo sorry.

Sve ces razumeti kada poslusas fajl koji sam poslao malopre...skini ga (250 kb) pa ces videti o cemu ti govorim i koliko je NEMOGUCE od toga napraviti nesto slusljivo...

A sta je remastering? ;)
To je kad RIAA "omogući" :-devil-: da se stara izdanja ponovo pojave na novim "nosačima zvuka"...

Izraz je krajnje debilan, znam...:smash:

Poslednja izmena:
Sve ces razumeti kada poslusas fajl koji sam poslao malopre...skini ga (250 kb) pa ces videti o cemu ti govorim i koliko je NEMOGUCE od toga napraviti nesto slusljivo...

Klasičan kliping, ne liči mi na digitalni, ali sve je moguće...

mmilovan je napisao(la):
Klasičan kliping, ne liči mi na digitalni, ali sve je moguće...

Digitalni i te kako, snimljen DV kamerom koja je po gruboj proceni stajala recimo metar i po od super dynacord hi fi sistema :D :D

Mož' od njega "nešto malo" da se napravi, uz veoma ekstenzivan rad u reNOVAtor-u, par harmonic enhancer-a, nešto pominjanih declicker-a i jedno par sati posla - naravno, nema šanse da to bude ultra kvalitet.

Kao što sam negde pomenuo, na našu veliku žalost, magije u ovom poslu nema.

Sve što se podvodi pod "magiju" ("Auuuu, al' je uradio remastering, woooooooooow") se svodi na pronalaženje originalnih matrica (traka) i adekvatne opreme za njeno ponovno prebacivanje u digitalni oblik...

Da li ovde (osim nekih) ima pojma sta znaci remasterizovanje a sta restauracija audio fajlova??????? Posto vidim da i ti pricas nesto u sta se ne razumes
dobro evo priznajem ja se zvukom bavim iz hobija nisam ni dinara zaradio od zvuka i bilo cega vezanog za zvuk nadam se da ti nisi kao ostali "pro" likovi sa kx drajverima na sb live od 10 evra i jos pocnes: "ja producent 1999" svaka cast prosvetli me majke ti sta si producirao?ako si producirao nesto sto je izaslo kod nas odmah da ti kazem ne valja nista a pod nesto sto je izdato kod nas mislim i na muziku i na zvuk u filmu/seriji itd...jer smo u tom segmentu (kao uostalom i u svemu drugom) milion godina iza sveta (cast jako retkim izuzecima ali oni odavno nisu vise u srbiji).i jos krenes da mi objasnjavas razliku izmedju restauracije i remasterovanja a ovo drugo podrazumeva bar malo onog prvog i vice versa i pri tom sve ovo palamudimo i ja i ti i svi ovde zarad zvuka koji "probija" sa svadbe otisli smo u k***c a ti sto si hteo da pljunes lovu da ti ovo neko uradi uradi sam i stavi lovu u dzep snaci ces se vec i sa helpom iz wave lab-a ili sound forge-a i ljudima kojima to treba ce zvucati ok sigurno

Poslednja izmena:
Vrh Dno