Šta je novo?

Da li neko moze pravno da mi "prevede" znacenje...

mikelebg26

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.10.2005
Poena
319
Radim u jednoj firmi u Sloveniji, i verovatno cu vrlo brzo se vratiti u Beograd, tj. istice mi probni period, a sanse da nastavim su minimalne. Ima jedna stavka u ugovoru koja mi nije potpuno pravno jasna, a ne zelim da ih pitam o tome, pa ako neko zna molim vas da mi "prevede" sta pravno znaci ova recenica:

- " Na osnovu naknade za ugovorenu zabranu konkurencije poslodavac je obavezan da zaposlenom isplati jednu polovinu bruto zarade koju je zaposleni ostvario kod poslodavca u toku poslednjeg celog meseca provedenog na radu kod poslodavca"

Da li ovo znaci da oni moraju da mi isplate celu platu plus 1/2 plate , ili samo 1/2 plate , ako je ovo zadnji mesec ?

celu platu, plus 1/2 stim sto ti ne smes da radis u nekoj drugoj firmi ( e sad koliko ne znam) ali to ti je naknada. Mada mislim da bi morali da te placaju za sve to vreme koje ti je zabranjeno da radis, mislim da mi je tako devojka rekla (ona je pravnik) mozda sam i pogresio, mada samsiguran da to u praksi nije tako.

na sta mislis kad kazes, "mada samsiguran da to u praksi nije tako". Da li mozes da pitas devojku veceras pa da mi napises veceras sta ti je rekla. Hvala!

radim veceras, a ona radi ujutro pa mogu tek sura, a i mozda se javi neki pravnik sa bencha...

Daj veci kontekst ugovora, tj. pasus/dva pre ovoga.

Evo celog tog clana ugovora:

" Za vreme radnog odnosa, kao ni sest meseci po prestanku radnog odnosa, zaposleni ne moze da vrsi poslove opisane u clanu 1 ovog Ugovora o radu u svoje ime i za racun, kao ni u ime i za racun drugog pravnog ili fizickog lica, bez saglasnosti poslodavaca. Na osnovu naknade za ugovorenu zabranu konkurencije poslodavac je obavezan da zaposlenom isplati jednu polovinu bruto zarade koju je zaposleni ostvario kod poslodavca u toku poslednjeg celog meseca provedenog na radu kod poslodavca".

Znaci, evo interesuje me da li ovo znaci da cu za 25 dana, kad mi prodje probni period, posle kojeg necu nastaviti da radim u Sloveniji, da li cu dobiti celu platu + 1/2 plate, ili samo 1/2 plate ???

Evo celog tog clana ugovora:

" Za vreme radnog odnosa, kao ni sest meseci po prestanku radnog odnosa, zaposleni ne moze da vrsi poslove opisane u clanu 1 ovog Ugovora o radu u svoje ime i za racun, kao ni u ime i za racun drugog pravnog ili fizickog lica, bez saglasnosti poslodavaca. Na osnovu naknade za ugovorenu zabranu konkurencije poslodavac je obavezan da zaposlenom isplati jednu polovinu bruto zarade koju je zaposleni ostvario kod poslodavca u toku poslednjeg celog meseca provedenog na radu kod poslodavca".

Znaci, evo interesuje me da li ovo znaci da cu za 25 dana, kad mi prodje probni period, posle kojeg necu nastaviti da radim u Sloveniji, da li cu dobiti celu platu + 1/2 plate, ili samo 1/2 plate ???

celu platu + 1/2 plate

Pozdrav :wave:

Da li ovo znaci da oni moraju da mi isplate celu platu plus 1/2 plate , ili samo 1/2 plate , ako je ovo zadnji mesec ?
Dobices redovnu platu za mesec koji si odradio u firmi, plus ces dobiti polovinu plate kao naknadu za to sto narednih 6 meseci neces moci da obavljas poslove iz clana 1 tog ugovora (ni samostalno, ni u drugoj firmi).

po ugovoru, 6 meseci nakon prestanka rada ne smem se zaposliti u konkurentsku firmu da bi mogao dobiti taj deo, 1/2 plate , uz celu platu, koja mi sledi na pocetku sledeceg meseca.
Malo je i meni to cudno, narocito sto nisam pravnik, ali sam u zadnjih 2 dana saznao i ovde, a i sa drugih strana, da bi ta nadoknada morala biti barem cela jedna plata, ako ne i vise. Ali dobro, sta je tu je.

Ako jos neko pravno moze da mi obrazlozi ovu recinicu, ili moze da mi kaze koja su jos moja prava, da bi sto bolje zastitio sebe i iz svega izvukao sto vecu materijalnu dobit nek mi napise.

Ono sto zelim da kazem je, svima vam zelim da nikada ne dodjete u poziciju da morate da idete u neku stranu zemlju, i da radite posao za koji uopste niste sigurni da vam odgovara. Ja sam vec 3 meseca ovde zvanicno (2 meseca radim), i imao sam puno problema, od pocetnih drkanja sa vizom, neobavescenocu firme o strancima, obecan mi je probni period od 6 meseci, a evo vec posle 2-3 meseca bez valjanog razloga oni pricaju da ako ne savladam jednu tesku ekonomsku materiju, da mogu da kupim prnje. Ma strasno, a kad sam dosao rekli su mi da ce mi trebati minumum 6 meseci da to dobro savladam i naucim. Osecam strasan pritisak, i ako je firma dobra, plata za nase standardne vise nego fantasticna, ali neke stvari jednostavno, one ljudske prirodne satisfakcije ni plata ne moze da zadovolji. Bojim se da ako ne pukne sad, da ce puknuti negde kasnije, jer nisam siguran da je ovaj posao za mene, nisam siguran da ni oni u meni vide nekog ko moze da ponese breme ovog posla, tako da bolje prelomiti sada, nego jednog dana kada mozda i beba bude na putu, a ja ostanem bez posla. Mozda je najbolje u ovom trenutku, da uzmem tu jednu celu platu i polovinu za nadoknadu (oko 1600 eura) i vratim se Beograd, pokusavam da se zaposlim tu u narednih 2-3 meseca, a mislim da i ova vrsta posla koju radim moze i te kako dobro da obogati CV, a do tada sa ovih 1600 eura, mogu fino da zivim barem 2-3 meseca, mozda i vise, dok nova prilika u mom gradu (Beogradu) ne "zakuca na vrata". Samo se bojim da me nesto ne *****u oko ove love, ali valjda nece.

Neznam, sta vi mislite o svemu ovome.

Za kraj, ovo me fantasticno asocira na jednu dobru poznatu izreku - "nije zlato sve sto sija"....

To je malo jeftino...

Ovde se vrsi tzv. zabrana trade-a da radis u konkurentskoj firmi godinu dana od zavrsetka radnog odnosa, ali da bi to bilo ispostovano firma mora da ti plati godisnju platu.....
E samo sa tim imaju pravo da lupe zabranu, sto je fer prema radniku...

po ugovoru, 6 meseci nakon prestanka rada ne smem se zaposliti u konkurentsku firmu da bi mogao dobiti taj deo, 1/2 plate , uz celu platu, koja mi sledi na pocetku sledeceg meseca.
Malo je i meni to cudno, narocito sto nisam pravnik, ali sam u zadnjih 2 dana saznao i ovde, a i sa drugih strana, da bi ta nadoknada morala biti barem cela jedna plata, ako ne i vise. Ali dobro, sta je tu je.
Jedini bonus koji ovde dobijas je ta polovina plate (onu poslednju, celu, si odradio). Kao sto si i sam primetio to je veoma malo, imajuci u vidu da narednih 6 meseci neces moci da radis odredjeni spektar poslova. Finansijski ne mozes bolje proci, jer si prihvatio ugovor takav kakav je, jedino sto bi mozda mogao da izvuces je ponistavanje konkretnog clana ugovora, ako procenis da ti se ne isplati da postujes zabranu konkurencije na 6 meseci (npr. ako planiras da trazis posao na kojem bi morao da radis nesto sa one zabranjene liste)

Tesko da ce ti neko ovde pomoci, jer je ugovor u vezi zakona o radnim odnosima sto je cesto podlozno promenama u svim drzavama, a cisto sumnjam da neko ovde zna zakone Slovenije.
Prvo i osnovno: treba proveriti da li je ugovor u skladu sa zakonom drzave gde si ugovor potpisao, jer poslodavci u ugovor stavljaju samo ono sto njima odgovara, a cesto nisu uneti reciprociteti koji idu u korist radnika. Po logici stvari, ako ti zabranjuju rad u konkurenskim firmama narednih xx meseci, onda mora da se odredi naknada za isti broj meseci, nikako samo 1/2 plate.
Drugo: Cak da je ugovor po zakonu u sta sumnjam, odredba je vise nego glupa, posto se to i u svetu eskivira tako sto se zaposlis u konkurentskoj firmi radeci bas taj posao, a u sistematizaciji radnih mesta se vodis pod nekom 10-om delatnoscu
Trece: Opusti se, nije to tako strasno, probao si , ne ide, dolazis kuci sa nekom kintom u dzepu da imas dok se ne snadjes. Ne vidim ja tu nista lose.

Take it easy & pozdrav

@svi

Hvala na savetu! Ja sam se *****ao sto kad sam prvi put potpisao taj ugovor, nisam uzeo za ozbiljno ovu tacku, jednostavno je nisam ni razumeo, nije mi bila uopste bitna, pa nisam ni smatrao za ozbiljno da treba nesto oko toga da se bunim. Znam, to je prilicno glupo, treba svaku tacku odmah detaljno procitati, ali jednostavno, nemam iskustvo u velikim firmama, vise sam im verovao na rec, nego sto sam pazljivo razumeo ugovor. Ali dobro, sta je, tu je. Mislim da pravno sada to ne mogu da promenim, zar ne (odnosno, sledi mi samo taj 1/2 kao dodatak) ??

@boban
legendo, hvala na ovom savetu br.3. Ali znas kako je gorak ukus u ustima, kad imas neka ogromna ocekivanja, svi u tebe ulazu nadu, verovanje, i onda odjednom, kad se desi ovo sto se meni moze desiti ovde posle samo par meseci, nekako imam osecaj da ce svi biti jako razocarani, imam osecaj kao da cu izneveriti neko poverenje porodice, devojke, i drustva. Malo mi je sve to krivo, mislis li da sam upravu, ili ????

Ih bre gde ti ode, bas si shvatio situaciju suvise licno. Dramatizujes isuvise za inace najnormalniju stvar u zivotu. Nego :type: po benchu, malo cheers sa drugovima, a ubuduce obrati paznju na :rtfm:
Pozdrav,

ugovor...

Veceras sam zavrsio ovu tromesecnu epizodu u ovoj slovenackoj firmi, i sad cu biti ovde jos 5-6 da pozavrsavam neke stvari, otkazem stan, i do sredine sledece nedelje eto me nazada u Beogradu. A kad dodjem, prvo cu se dobro odmoriti, povratiti kilazu (izgubio sam 5 kila ovde za 3 meseca), i onda od augusta u search za posao u Beogradu. Bice valjda nesto!

Sto se tice ove love kao nadoknade da ne bih radio za konkurenciju, od toga nema nista, ali ce mi isplatiti celu platu za jul i 1/2 plate za august sto je dobro, tako da barem narednih 2 meseca mogu biti realtivno finansijski miran, necu ici na more ovog leta, tako da ce valjda potrajati, taman dok ne dodje neki novi posao....

Slobodno pricaj ovde, ako ce ti tako biti lakse (ako neko ne zeli ne mora da cita ;-).
Kao neko ko je radio godinama u UK, DE i J. Koreji i J. Africkoj Republici, mogu ti reci da je sve pitanje kakav si covek. U jednoj fali ovo, ali ima ono. (od svega ovoga mi se jedino JAR svidja, UK je OK ali vreme ubija u pojam, DE je SMOR i previse ljudi je hladno - prosto izgleda kao roboland; u Koreji ne govore engleski :D).
Za ugovor - ako mozes da pitas nekog advokata a da te ne odere za savet pitaj "Da li je legalna ova stavka po zakonu uopste?". Ako jeste, prihvati. Ako ne, odluci ima li svrhe juriti nesto tamo ili se vratiti ovde.
Sto se tice poverenja, na zapadu su mnogo veca ocekivanja. Ne znaci da ih mi ne mozemo postici, ali nam tempo zivota prosto nije bio takav decenijama, a njima jeste. Treba vise od mesec/dva da se privikne (pogotovu za neke struke).
Izgubio si 5kg za 3 meseca? LOL, sali se ti slobodno, to je za mene razlika koliko sam vode popio tog dana ili da li sam upravo ustao/zaspao :D
;cheers; Uzivaj.

@alfaunits
Znas kako, oni su mi juce rekli, da nemaju vremena da cekaju dok se ja priviknem na novi sistem rada. Ovo je vrsta posla gde je analitika i analiticke sposobnosti , velika brzina razmisljanja sa brojevima , najvaznija, a ja sa druge strane nikada u zivotu nisam radio takav posao, matematika, fizika i te vrste nauka mi nikada nisu isle u zivotu. Mislio sam da ce to vremenom na ovom poslu da dodje samo od sebe, jer sam definitivno video razliku u mom nacinu shvatanja ovih stvari i shvatanju stvari od strane kolega. Moram jos napomenuti da je ovde definitivno veliku ulogu odigralo i "miniranje" od nekog kolege, na zalost ne znam od koga, jer jednostavno nisam nijednog trenutka dozvolio da od mene prave debila, ali eto, ja sam izgubio, a oni pobedili.
Ceo zivot ovde iskreno po meni uopste nije bio nacin zivota kao do sada, ali nisam se bunio. U sebi sam osecao nezadovoljstvo, ali to nikada nikome nisam hteo da kazem. Svaki put kad bi dosao za Beograd, porodici i devojci bi rekao da je sve super, da sam zadovoljan, da polako ucim stvari, da ima mnogo toga sto jos moram nauciti. Nisam hteo da iko vidi da ipak negde u meni ima puno nezadovoljstva. A sada cu morati da objasnjavam zasto se sve ovo ovako desilo. Ali, nema mi druge...to je realnost.
Ziveo sam i u Americi (Miami) jedno vreme, tamo zavrsio studije, ali nikada se nisam tamo osetio toliko strano kao sto sam se osecao za ova 3 meseca u Sloveniji. Ta "hladnoca" ljudi ovde mi je uzasno smetala, valjda je to taj neki germanski mentalitet koji je balkancima stran, ne znam ni sam.
Ali sada, moram dalje....Videcu sta i kako, sigurno me ceka tezak period bez posla, nemam malo godina (27), i moram da razmisljam kako proci kroz naredni period i naci pravi posao u Beogradu...

Izgubio si 5kg za 3 meseca? LOL, sali se ti slobodno, to je za mene razlika koliko sam vode popio tog dana ili da li sam upravo ustao/zaspao
na sta mislis ? Da li mislis da je to malo ,ili sasvim normalna stvar ???

Poslednja izmena:
na sta mislis ? Da li mislis da je to malo ,ili sasvim normalna stvar ???
Sem ako nemas 50kg, razlika od 5kg za tri meseca ne mora nista da znaci (mada ako si bio nervozan verovatno znaci).
Kazem da 5kg razlike vidim kod sebe ponekad od jutra do veceri, bez preterivanja.

Nazad
Vrh Dno