Šta je novo?

Da li moze ovakva RAID postavnka?

Bokaco

Čuven
Učlanjen(a)
31.10.2003
Poena
649
Naime, imam jedan HHD, cuveni WD 640gb, i uzeo bih jos jedan. Ploca je kao iz potpisa, biostar tf560 a2+
Ima li neka varijanta raida gde bih zbirno dobio u kapacitetu 1.2gb ( duplo), a da dobijem na performansama. Ne bih isao na neki mirror rezim, jer mi je bitan kapacitet. Stvarno sam najcrnji laik kada su raid konfiguracije u pitanju, tako da se izvinjavam ako sam gore lupio neku glupst.
pozdrav

Tebi treba Stripe mod iliti RAID 0.
Samo znaj da ukoliko ti jedan od diskova crkne gubishe svih 1.2TB podataka.

Zahvaljujem. Za ovo drugo sam vec znao! Da li ce na mom nforcu to sljakati bez problema? Da li diskovi moraju biti identicni, ili istog kapaciteta?

HDDovi moraju biti isti. Hm, ako stavi dva harda od 640 Gb u RAID 0 modu, zar nece imati 640Gb, a ne 1.2Gb?

Ne moraju da budu isti, ali će performanse zavisiti od onog sporijeg, a kapacitet će biti 2x manji disk.
Da, u RAID 0 modu imaće 1.2GB.

Ako ti je bitan kapacitet sa takva 2 diska imaces ionako 1.2 TB
U raidu 0 samo ti se povecava verovatnoca da izgubis sve podatke...

Poslednja izmena:
Ko jos pametan drzi sve bitne podatke na HDD.Kada sam prvi put zbog gluposti izgubio 30 gb podataka 2002 god. sve bitne stvari su narezane duplo ...

Tacno, svi bitni podaci su ionako narezani. Filmovi i muzika mi pojedose prostor dosta bas!
Mnoge stvari prosto ne zelim da rezem, tako da iako umre hard nista strasno....
REcite mi koliko bih dobio na brzini u stripe rezimu u odnosu na ovaj moj jedan hdd?

Надам се да проверавате те ваше дискове повремено, пошто двд није претерано трајан...

REcite mi koliko bih dobio na brzini u stripe rezimu u odnosu na ovaj moj jedan hdd?
To je vrlo teško reći jer zavisi za koje stvari koristiš disk. Random čitanje mnogo malih fajlova ti neće biti ništa brže, jer seek time ne može da se smanji zbog ograničenja mehanike bez obzira da li su diskovi u RAID-u ili ne. Sekvencijalno čitanje većih fajlova može da bude skoro do dva puta brže.
Sada sam skoro imao na testu mašinu sa dva WD VelociRaptor-a u RAID 0 i recimo učitavanje nivoa u igrama je bilo zjuuuu :p

Poslednja izmena:
Зависи и колико су фајлови фрагментирани...

To je vrlo teško reći jer zavisi za koje stvari koristiš disk. Random čitanje mnogo malih fajlova ti neće biti ništa brže, jer seek time ne može da se smanji zbog ograničenja mehanike bez obzira da li su diskovi u RAID-u ili ne. Sekvencijalno čitanje većih fajlova može da bude skoro do dva puta brže.
Sada sam skoro imao na testu mašinu sa dva WD VelociRaptor-a u RAID 0 i recimo učitavanje nivoa u igrama je bilo zjuuuu :p

uglavnom bice osjetno brze.

Bice primetno brze u svakom slucaju, narocito kod kopiranja velikih fajlova, defragmentacije, instalacije igrica, ucitavanja nivoa, "bekapovanja" hd filmova,) i sl.

Hvala jos jednom, prekosutra cu uzeti hard. Samo to za crkavanje me malo ipak plasi. Recite mi, koliko bi mirroring ( ako se ne varam to je raid 1) boostovao performanse> Znam da cu u tom slucaju ostati sa samo 640gb, al da pitam ipak.
Hvala unapred

Mirroring degradira performanse.

Zapravo ne degradira. Upisivanje je nešto sporije, dok je čitanje brže.
Ipak mislim da je raditi tako nešto stvarno bezveze u kućnim uslovima. Sigurno nemaš 600GB neophodnih stvari za koje ti treba pošto-poto bekap.

Znachi STRIPE!
Zafaljujem

saavet...kupi 3 diska ....teraj raid 5
em cje biti brzhe...em cjesh imati backup ako umre neshto.
imacjesh mesta ko da imash 2 diska....

Da, ali cuo sam da za raid 5 treba hardverski radi kontroler da bi radio pristojno. Tacno??

neeeeee ...mada mislim iskreno da tvoja plocha ne podrzhava ...

Evo, sada sam video sta podrzava moja ploca:
0
1
0+1
5

Sta je 0+1 srpski receno :) i koliko je dobro, evo sad se i ja bacam na cesljanje literature...
Pozzzz

pa stripe + mirror

Jesi li ti siguran da ti trebaju te performanse?

A da lepo ostavis OS na tom i uzmes jedan 1GB ili veci i eto kapaciteta, stavis sve aplikacije i igre na taj drugi i ostane ti ovaj za OS i mozda bacas neke filmove i tako to.

Ja se nosim tim misljenjem da ako me potjera maler ostacu bez podataka nebitno da li oni bili na RAID 0 ili na jednom disku.

Ma ako crknu, nek crknu. Imam prijatelja koji bi mi mogao srediti ako ode nesto od elektronike, a ako sam baksuz da odu glave, nek ide na njiovu glavu. :)

A za performanse, pa realno, smucilo mi se da dodajem memoriju i brzi procesor, a da sve po pitanju brzine i dalje tapka u mestu. Za reptore ili ssd nemam pare, pa nek ide onda ovako. I 15% ubrzanja, i ja cu biti zadovoljan. Koliko sam skapirao, iz literature na netu, dobra stvar je sto je takodje i prosecan seek time smanjen, jer se vrte dve glave, pa je veca sansa da brze nadje podatak.

Evo, upravo sam u mojoj omiljenoj firmi :) "GI" :) uzeo blue 640 i da se samo malo bacim na citanje uputstva za plocu kako sve to konfigurisati.
Puno pozdrava

Ljudi, preporucite mi hitno program uz pomog koga cu da kloniram hard disk ( koji ima dve particije) na isti takav hard, samo koji je sveze formatiran, i ima sam jednu particiju.

Poslednja izmena:
Acronis

Nazad
Vrh Dno