Šta je novo?

Da li mogu novije graficke na moju plocu ?

igysa

Čuven
Učlanjen(a)
10.05.2002
Poena
695
Imam plocu Soltek 54U5 (MVP3 cip set sa K6 II overklok. na 560 (112*5) ), sa Savage 4 16 MB grafickom (trebala bi da radi kao AGP 4x)

Ploca navodno podrzana AGp 2X, ali kad ga ukljucim u Biosu sistem ubrzo zakuca. Isto je i kad smanjim magistralu na 100 (kada je AGP klok po default-u na 66 Mhz) Znaci radi stabilno samo na AGP 1x.

ZNaci interresuje me da li neko ima iskustva sa slicnim cip setovima i konfiguracijama, da li mogu na njima da rade :

Radeon 9100 ili 9000

G-force 4mx440

Ili u krajnju ruku Ati Radeon 7500 ili Gf2mx400

Mozda bi problem nastao i u voltazi AGP slota ?

MOLIM ZA POMOC !

iz licnog iskustva(samo sto je ploca ga5ax sa ali chipsetom+k6-2 500mhz):
probao sam voodoo banshee,voodoo3 2000,voodoo 3 3500,rivu tnt2 m64,tnt2 pro gf256 i mx400 i ne isplati se stavljati na nju bilo sta jace od voodooa 3 3000 ili rivetnt2 m64.Isti je slucaj sa svim plocama za k6 procesore.
gf256 uopste nije hteo da radi.
gf2mx400 je radio ali je framerate u igrama bio losiji nego na voodoou ili rivi tnt2.Jednostavno,procesor je suvise slab a i agp nije odradjen kako treba,sto si i sam zakljucio

Ti sam zamisli kako ce da izgleda radeon9000 na takvom procesoru.

btw.mvp3 je via chipset,jel tako?
Probaj da instaliras neke via 4-in-1 drajvere ili neke via agp drajvere, a
ovde ili ovde ces naci sve potrebno

Hvala na savetu. Mvp3 cip-set jeste VIA. Stavio sam drajvere 4in1 4.43

Nisam mislio toliko na procesorsku snagu koliko na to da li ce ove kartice uopste raditi na mojoj ploci (da li su kompatibilne). Znam da mi je trenutno ogranicenje brzine zbog graficke jer dobijam iste rezultate i na 450 i na 560 pri merenju u direct3D i zato hocu da je menjam. Tako da cu sigurno dobiti ubrzanje sa boljom karticom.

Znaci, dal neko ima iskustva bas sa slicnim (VIA) cipsetovima i plocama, i AGP karticama ?

igysa je napisao(la):

Nisam mislio toliko na procesorsku snagu koliko na to da li ce ove kartice uopste raditi na mojoj ploci (da li su kompatibilne). Znam da mi je trenutno ogranicenje brzine zbog graficke jer dobijam iste rezultate i na 450 i na 560 pri merenju u direct3D i zato hocu da je menjam. Tako da cu sigurno dobiti ubrzanje sa boljom karticom.

Znaci, dal neko ima iskustva bas sa slicnim (VIA) cipsetovima i plocama, i AGP karticama ?

Lepo ti je rekao covek da ces puno platiti a neces dobiti zeljeno ubrzanje. U toj ploci bi trebalo da rade sve novije karte fizicki, ali moze da se desi da sa brzom kartom imas slabije rezultate jer sam procesor je spor i ne moze da prosledi alavoj grafickoj karti dovoljno podataka da bi graficka uradila svoj posao kako treba.

Inache skoro 50-60% ljudi na forumu ima VIA chipset i AGP.

igysa je napisao(la):

ako ti mislis da te graficka gusi onda fino puknes 200e i kupis gf4ti
samo da kazem da bi dobio isti rezultat i sa k6 na 800mhz.
Poenta je ipak u ploci i extremno losem agp-u kod mvp3 chipseta a i u k6 procesoru koji j eipak puno slab
Ilustracija:
imao sam ga5ax/k6-2 500MHz.Sa rivomtnt2 ili voodooom 3 rezultat u 3d marku 2000 je bio oko 1300.Sa gf2mx400 rezultat je bio 2050.
Na celeronu 400/lx ploca i gf2mx200 imam rezultat 2400
U sva tri slucaja je bio WinME na masinama.
A sto se tice igara tu je tek propast!
Cak i na NFSu(ne znam tacno verziju) je veci framerate imala riva nego gf2mx
A tebe gusi graficka,jel? ,)

Hvala, kazes da ce sve novije kartice verovatno raditi. Ali vidis da je covek napisao da mu Gf256 nije hteo uopste da radi.

MIslim prvenstveno na to da li novije kartice mogu da rade iskljucivo u AGP 1x modu, jer moja ploca izgleda omogucava samo taj moj rada ?

Znaci ne interesuju me toliko performanse (ipak ce biti neko ubrzanje) nego i kvalitet slike i rezolucija jer cu uzeti 19 inci monitor i sl. Zbog toga kocu neku noviju karticu na ovom krsu od ploce i samo me konkretno interesuje dal ce to zajedno raditi ili ne !

igysa je napisao(la):
Hvala, kazes da ce sve novije kartice verovatno raditi. Ali vidis da je covek napisao da mu Gf256 nije hteo uopste da radi.

MIslim prvenstveno na to da li novije kartice mogu da rade iskljucivo u AGP 1x modu, jer moja ploca izgleda omogucava samo taj moj rada ?

Znaci ne interesuju me toliko performanse (ipak ce biti neko ubrzanje) nego i kvalitet slike i rezolucija jer cu uzeti 19 inci monitor i sl. Zbog toga kocu neku noviju karticu na ovom krsu od ploce i samo me konkretno interesuje dal ce to zajedno raditi ili ne !
gf256 ne radi na ali chipsetu a ne na via(sto mozes da procitas) i to zato sto "vuce" malo vise struje kroz agp nego mx ili tnt2.
Ako ces bolju sliku uzmi ati rage 128 ili matrox g4x0 ili voodoo 3 za koje ne treba puno da doplatis u odnosu na tvoj s3 a provereno ce raditi.
a ako vec imas da ulozis u 19" monitor,fino kupi 17" a za visak para+stare komponente kupi neku bolju plocu,npr.kt133a+duron kombinaciju
pitanje je da li ce nove kartice raditi jer je pitanje da li uopste podrzavaju agp x1 rad.Mislim,ako se deklarisu kao agp 4x/8x pitanje je da li rade i u 2x a kamoli 1x agp.

Vrh Dno