Moja iskustva sa placanjem carine se otprilike poklapaju sa onim sto je napisao mikulja.
Carinici naplacuju 18 % PDV + 10 % same carine, dakle ukupno 28 % ali treba imati u vidu da to obracunavaju na cenu koju zateknu na racunu, dakle carine i postanske troskove.
Sve u svemu, kada na samu cenu narucenih stvari dodas postarinu, carinu, PDV, to zaista ispadne negde jos oko 40 odsto dodatnih troskova u odnosu na osnovnu vrednost.
Jedino kako ih je moguce zajebati je da se dobija po jedna igrica, CD, DVD ili knjiga i takve posiljke po pravilu ne carine, ali, kao sto je neko vec primetio tada su troskovi postarine znatno veci.
Druga fora koja nije losa je da se nekoliko manjih ili jedna veca posiljka posalju prijatelju koji zivi u zemlji iz koje se kupuje. Ti postanski troskovi su obicno - nula. Potom se prijatelj zamoli da takav paket donese, ili posalje po nekom ko dolazi u Srbiju i tada po pravilu nema nikakvih dodatnih troskova. Meni je drugarica donela iz USA hrpu diskova, ukupno vise od 30, zajedno sa raznim svojim stvarima, dva neraspakovana fotoaparata, dve neraspakovane kamere, jednim neraspakovanim lap-topom i nije platila ni dinar na aerodromu u Bgd.
Ako nema mogucnosti da robu neko donese, onda je opet moguce da vam taj prijatelj posalje sve to sto ste narucili, da otpakuje sve diskove, ukloni sve cene, da dobro zapakuje paket i da napise da se radi o poklonu vrednom 3-4 puta manje no sto je istina. Carina ce biti naplacena, ali ce biti mnogo manja nego sto bi bila da je poslato direktno.
Na taj nacin sam, primera radi, kupio u USA neki deo profi opreme vredan oko 500 dolara i poslao ga na adresu ortaka koji tamo zivi. On ga je prepakovao, zamotao u 100 kesa i tako izlepio nekim selotejpom da carinicima nije palo na pamet da ga raspakuju. Napisao je da vredi 50 dolara i posto takve stvari postoje i u amaterskim varijantama, carina je prihvatila tu cenu i naplatila neki smehotres...