Šta je novo?

Da li koristite Google Adsense ...

varginjo

Slavan
Učlanjen(a)
12.09.2004
Poena
309
Da li koristite Google Adsense na vasim stranicama, ja sam nedavno postavio, stranica nista posebno bar za sada, prosta da ne moze biti prostija ....
pa me zanima kakva su vasa iskustva sa istim ...

Poslednja izmena od urednika:
Radio, zaradio, banovali me :D

Drug je dobio prvi cek od njih na 160$ pre 2 nedelje, nije nista varao.

Ja obicno kazem: nema leba bez motike !

Problem je sto sve moze da podpadne pod varanje. A prilicno je ruzno kada ti posle godinu dana drzanja gadnih oglasa na stranicama ugase account i onda ne dobijes ni objasnjenje zasto.

Koristim. Godinama. Bez ikakvih problema. U odnosu profesije/posla [web design/development/marketing] naspram plate, AdSense zauzima trecinu ovog drugog aka 33% ukupne sume novca koju zaradim mesecno, zaradim, odatle. Klasican PPC koji, na strani Publishera iliti onogo ko objavljuje reklamu, uz odgovarajuci traffic na sajtovima koje posedujes i na kojima vrtis iste, moze da donese zadovoljavajucu svotu novca.
I, sta?
Stojim iza suprotne tvrdnje u odnosu na ovu iznad, milanbb-ovu: Google NE GASI AdSense naloge BEZ OBJASNJENJA, naprotiv, prvo te kontaktiraju i pokusaju sa tobom da rese problem, pa ti ako ti je stalo, ostaces sa citavim nalogom/parama i resices problem tj. usaglasices se sa njihovim TOSom iliti pravilima koriscenja koja si negde ocigledno dobrano prekrsio. (mogu podeliti svoje iskustvo na tu temu kroz konkretan primer krsenja TOS-a koji sam uspesno resio kroz komunikaciju sa njima/promenu na sajtu, ako ikog zanima) To sto ljudi s nasih prostora nisu navikli na postovanje mnogo cega pa ni tog istog TOS-a (ili kao posledica-neznanja, ili kao posledica toga sto misle da su pametniji od drugih, pa ce da namlate pare preko noci a da ih niko nece taknuti) AKA to sto rado klikcu ili podrzavaju isforsirano kliktanje sopstvenih reklama ILI ih stavljaju na stranice iskljucivo namenjene serviranju reklama ili, jos gore, na stranice koje ne prolaze TOS po pitanju sadrzaja/jezika svakako MOZE da dovede do instant iskljucenja bez objasnjenja.. I, treba. Jer neko ipak placa tu reklamu, tako da je prevara ravna-kradji. Uzgred, mora li neko da ti objasni gde si gresio, ako si gresio, svesno?

Nije nikakav problem kada ti neko napise ljudski pismo u kom kaze "blokirali smo vam account, jer ste prekrsili clan 4. paragraf 18., imate 3 dana da se zalite" ali se to nije desilo. Cak sam u dva navrata trazio da mi napisu razlog zasto je ugasen account - odgovorili su mi da mogu da se zalim na gasenje ali ne i razlog zasto je ugasen. Na moju opasku da zelim da vidim potvrdu da su novac koji je zaradjen od klikova sa mog sajta zaista vratili klijentima odgovorili su da takve informacije ne mogu da daju. :)

Kao sto vidis moje iskustvo nije ruzicasto kao tvoje. Ne kazem da svakom moze da se desi isto, vec samo da ne ocekuju cudo i ne znam kakvu zaradu pogotovo sto je google administracija 'trigger happy' kada je gasenje accounta u pitanju.

niko ne obecava cudo i ne znam kakvu zaradu - kalkulacija je vrlo prosta, bez preterivanja i realno, recimo da je prosecna zarada po kliku $.05 a prosecan CTR 1% (citaj: na 100 ljudi jedan klikne) - da bi zaradio $100 mesecno, u toku meseca moras imati 2000 klikova iliti 200 hiljada posetilaca. to mu dodje nesto preko 6 hiljada ljudi dnevno. mislim, kljucna rec je - traffic - ako imas 10 posetilaca dnevno, batali AdSense, poradi malo na sadrzaju i probaj da sajt ucinis posecenijim. ako ga stavis bices razocaran zaradom, pasces u iskusenje da klikces na sopstvene reklame da bi dogurao do inicijalnih $100 koliko je potrebno da dobijes prvi cek i-zavrsices karijeru, neslavno.

naravno, odstupanja od racunice su na nivou, sledecem - postoje reci-fraze-kategorije koje donose vise novca tj. oglasivaci koji su spremni da biduju vise u odnosu na druge, tipa /pa sad lupam/, daju 30 centi po kliku (posetiocu). to profit uvecava za dobrih 600%. lako ih mozete naci (kategorije), ali je fora da se nista ne radi, na silu, niti klice na reklame (ili trazi od ortaka da odrade isto to), ni, na razne fore, postavljaju reklame iz 'skupljih' kategorija [glede tehnologije, fura iframe i sl., konkretno, stavlja reklama za hosting na sajt koji je tematski okrenut horor filmovima].

@milan: na kojoj si stranici/sajtu vrteo reklame? (isto pitanje vazi i za kUdtiHaEX-a, a i za pokretaca topica, varginja.) obzirom da je tvoj nalog ugasen na takav nacin, vrlo me zanima sama postavka sajta, posmatrana kroz vizuru TOS-a - imas li ideju gde si se okliznuo o njega, s namerom ili bez?

+ sto se tice refundiranja, nemoj uopste da sumnjas u to da jesu, vratili:
If we discover that you've been charged for invalid clicks in the past two months, you'll see a credit in your Billing Summary labeled Adjustment - Click Quality.
pa ti sad cupam iz mog AdWords naloga:
Balance at end of May [?] $-89.68
June 2006 Jun 3 Payment received - ************0166 - Invoice: Ads-8319653809-7 $-89.68
Jun 29 Adjustment - Click Quality [?] $-8.54
Advertising costs charged during June $81.14
iliti na srpskom, umanjili su ukupne troskove ($90) za skoro 10, koji su bukvalno ukradeni od strane nesavesnih AdSense publishera (sto Gugl lako identifikuje, ono, samo isprati IP i kojesta jos a vrlo verovatno ima ogroman tim ljudi koji se bavi iskljucivo prevarama, jer je od pocetka bilo i uvek ce biti ljudi koji ce pokusa(va)ti da dodju do love, na kvarno).

kapiram da ti verovatno ne mogu dati izvod tog tipa, jer zalazi u privatnost vlasnika AdWords naloga.. a uostalom, cak i da ti daju, sta ce ti? -poenta je da lova dodje do tebe, a spisak ljudi kojima je vracena bas i nije pravac, taj..

istini za volju, niti branim niti promovisem G, tek stvari ne predstavljam 'ruzicastijim' u odnosu na to kakve jesu- dajem gole cinjenice i sopstveno misljenje, kao neko s dovoljno iskustva na oba sistema, voljan da ga podeli s bilo kim.

toliko za ovu noc.

umalo da zaboravim, kul Firefox ekstenzija za sve vlasnike AdSense naloga: AdSense notifier (link je direktno za .xpi, a info moz' se nadje ovde)

Poslednja izmena od urednika:
@Keops , kao sto sam i naveo stranicu sam postavio pre par dana, a link je http://www.sportlinks.uni.cc/
Posto se za sada, radi samo o web stranici sa linkovima, a trudim se da dodajem kako nove linkove, tako i nove kategorije svakoga dana, za pocetak sam mislio da probam sa ovom redirekcijom “uni.cc” , ali sigurno nema veceg uspeha bez pravog domena .
Mene bi zanimalo , da li stranice sa ovakvim sadrzajem imaju svoju prodju na netu i ako moze koji savet za poboljsanje ?
@Keops, da li mozes postaviti link ka tvojoj stranici ?

E sad pitanje u vezi postavke adsensa: Adsense Content sam postavio,a u Adsense Setupu , postoje jos 2 opcije , a to su Google Search i Refferals, da li treba i to postaviti na stranicu ?

hvala
poz

varginjo je napisao(la):
E sad pitanje u vezi postavke adsensa: Adsense Content sam postavio,a u Adsense Setupu , postoje jos 2 opcije , a to su Google Search i Refferals, da li treba i to postaviti na stranicu ?

hvala
poz

Google Search ti daje opciju da korisnici koji dodju na tvoj sajt imaju Google-ovu pretragu, a opcija Refferals omogucuje da se neko, preko tebe, prijavi na Google Adsense, a ti da, naravno, dobijes neki procenat od toga.
Ni jedno ni drugo nije obavezno da se postavlja na sajt.

Pozdrav

Keops: 2000 posetilaca dnevno ima 10 sajtova u Srbiji :( ADS sam drzao na www.audio.co.yu dok je bio hostovan kod nas, kada je host presao u USA, ADS su bili na user nalogu kod lokalnog provajdera (licna stranica sa starijim 3D radovima) zbog onih izjava IRS-u sam to uradio. Da je bilo klikova sa moje strane dok je ADS bio na a.c.y - jeste - u prvih par meseci dok sam se trudio da provalim kako ADS radi... sto je dobrih 9 meseci pre nego sto je account ugasen, a sumnjam da mi je ta 'prevara' donela vise od 2$.

U svakom slucaju ako nemate milion poseta godisnje, sa 1% ljudi koji ce da kliknu na neki od oglasa, ne pokusavajte da postavite ADsense jer ce vam samo sajt biti gadan godinu dana :smash: i google ce da zaradi parice a vama nish :(

Jel postoji neki anti flash za fire fox ? kao sto je NoFlash za IE ?

Nazad
Vrh Dno