Šta je novo?

Da li je vaš CPU dovoljno jak da isprati GPU???

:laugh::laugh:kakve gluposti boze dragi :laugh::laugh:

Zašto test nije dobar?

Test nije dobar samo cu to reci i .

Da stvarno zašto test nije dobar?

Ovo je samo prvi deo u sledećim će biti i AMD-ovi procesori, OC CPU-a i CF i SLI kombinacije.

Da nisi kod kuće odradio nešto slično pa vam se ne poklapaju rezultati?
Ovo je prvi pravi test u kome se praktično upoređuje više CPU-ova i GPU-ova iz različitih kategorija.

Malo mi je cudno da je fps na 1680x1050 Ultra High quality u Farcry 2 u sledecim kombinacijama ovakav:

E6300 + 4850 = 27 fps
i7 920 +4850 = 28 fps

E6300 + gtx295 = 36 fps
i7 920 + gtx295 = 86 fps

Pa zato sto test nije bas najobjektivniji ;) nVidia je nadmocna...
Zato su 2 i 3 post u ovoj temi takvi kakvi su :D

Ja ne vidim ništa čudno tu?
GTX 295 je najjača NVidia grafika trenutno i logično je da je CPU bound.

Poslednja izmena:
Malo mi je cudno da je fps na 1680x1050 Ultra High quality u Farcry 2 u sledecim kombinacijama ovakav:

E6300 + 4850 = 27 fps
i7 920 +4850 = 28 fps

E6300 + gtx295 = 36 fps
i7 920 + gtx295 = 86 fps

Nije to preterano čudno. Iz iskustva znam da je FC2 bolje išao na mojoj staroj 8800GT nego na trenutnoj 4830. Jasno se vidi da je tu grafička usko grlo. Na mojoj 4830 koja je debelo OC-ovana (800/1050) i sa [email protected] izvlačio sam u FC2 bench-u avg 38 FPS i to na malo manjoj rez.

Mada kada malo bolje pogledam stare postove isto važi i za 16x10 možda koji frame gore-dole.

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=188409&highlight=xfx+4830&page=4

Poslednja izmena:
ok ajde ako je dobar test neko da objasni kako je moguće da gtx295 bude sporija od gtx260, na bilo kom procesoru, bio to cyrix ili i9?

ok ajde ako je dobar test neko da objasni kako je moguće da gtx295 bude sporija od gtx260, na bilo kom procesoru, bio to cyrix ili i9?

Pa u tome je baš i poenta. Ako upariš Dual GPU sa slabim CPU gušiće je mnogo više nego što bi taj procesor gušio slabiju single GPU grafičku. Taj slabi procesor treba da "nahrani" 2 grafička čipa, a ne jedan, pa samim tim i guši dotični 295GTX.

Tek kada se 295 upari sa mnogo jačim procesorom može da pokaže svoju snagu.

Bukvalno. 36 fps sa jednim a 86 fps sa drugim procesorom. Oce to, ali u Intelolandu :D

Test je odlican, i ok je sto je odradjen sa intel procesorima da ne bi bilo intel vs amd rasprave, iovako ce biti nvidia vs ATI. Thumbs UP!!!

Je l' vi čitate uopšte šta piše?
Ovo je prvi deo testa. U drugom će biti AMD procesori.

Bukvalno. 36 fps sa jednim a 86 fps sa drugim procesorom. Oce to, ali u Intelolandu :D
Ne razumem sta ti je tu cudno?
Pogledaj kako se skalira GTX285, a ona je ko pola GTX295.
Tacno se vidi zasicenje kod GTX285, ali ne i kod GTX295, gde je stavise, grafik koveksan.
Far%20Cry%202%201680x1050.png

POZ

PS. Da li to znaci da adekvatan procesor (barem podesen na default) za GTX295 jos uvek ne postoji? :D

Poslednja izmena:
Trebalo bi da je dovoljan svaki i5 ili i7 za GTX295. Uostalom videćemo kada izađe neki od narednih delova testa, pošto će tada OC-vati CPU.

Ali neverovatno je kako neki ljudi ni naslov, a kamoli uvodni tekst ne pročitaju.

Molim od sada da oni koji nisu pročitali ceo članak i barem razmislili o njemu više od 7,6s ne postuju ništa u ovoj temi.

Hvala unapred.

Ne volim teorije zavere ali je malo simptomaticno da jedan sajt koji vec godinama ima jako sumnjive testove objavljuje clanak o tome da li su graficke kartice CPU bound ili ne, sve u to u vreme kada Intel treba da plati debelu kaznu a nVidija na sva usta porucuje ljudima da im ne treba jak procesor. Sto je najbolje od svega ovaj test pokazuje da su upravo nVidijine kartice veoma CPU bound i smem da se kladim da ce na kraju drugog dela testa biti zakljucak da im je potreban bas Intel (a ne AMD) procesor da bi zasijale.

A sad da ti kazem nesto drugo, ja pratim ovaj forum upravo iz razloga sto je ovo jedno od retkih mesta na netu gde se nalaze testovi u rangu sa velikim hardwareskim sajtovima a da pritom testeri nisu podlozni uticaju kompanija ciji se proizvodi testiraju (sto sigurno nije slucaj sa Tom's Hardwareom). Dok ovo sto su oni zakljucili ne potrvrdi neko od iskusnih klokera/testera sa bencha moze i Papa Benedikt XVI da donese proglas da je GPU veoma CPU bound, ja u to ne verujem.

A tu pricu da bilo koja danas dostupna GPU tehnologija moze da skalira preko 100% pricaj nekom ko je juce kupio kompjuter u Jugodati.

Dobro, upari GTX295 sa nekim Celeronom na 2 Ghz pa da vidimo kako skalira. Problem je u tome što u svim drugim testovima najače karte uparuju samo sa trenutno najjačim procesorima. Pošto je ovo prvi test u kome sam video kako jake karte rade sa slabijim procesorima i dok neko ne potvrdi drugačije meni pije vodu, a ti slobodno idi odgledaj još neku epizodu The X-Files.

Svi znamo da i Intel, AMD, Nvidia i ATI promovišu svoje proizvode po raznim "prijateljskim" sajtovim, ali ni jedan iole kredibilniji sajt ne može da kaže da 2 i 2 nije 4 (eventualno može da kaže da je 4,2 ili 3,9). :)

Ovakvi testovi su po definiciji skupi, obzirom na broj testova i vreme izrade sigurno kostaju kao polovan auto srednje klase.

Ako se i pojavi sponzor ne bi me to previse zacudilo, kako god test je zanimljiv i svakako pokazuje da kupovina slabasnog procesora ne daje ocekivane rezultate.

A tu pricu da bilo koja danas dostupna GPU tehnologija moze da skalira preko 100% pricaj nekom ko je juce kupio kompjuter u Jugodati.

Ja sam odgovorio na tvoju pricu vezanu samo za GTX295.
Kod svih ostalih modela se vidi zasicenje na grafiku, i nije takvo skaliranje.
Elem, ne znam da li su onih 86fps, mnogo, ili je onih 36fps malo, ali ako je ovo drugo u pitanju, nije nepoznato da sistem totalno podbaci kada se upare dve nesrazmerne komponente. U suprotnom bih i ja mogao na moj komp (dotegnem ga, recmo na 3.15GHz) da stavim doticni GTX295.
Sistem je jak koliko i njegova najslabija karika, dzaba mu i monstrum od grafe, kada je taj monstrum stalno gladan.

Naravno, delim sa tobom misljenje o Tominoj objektivnosti, malo malo pa covek poplavi.

POZ

Ali fora je u tome sto ovo nije test procesora gde se testira u 800x600 pri low podesavanjima pa da sistem sa procom od 1000$ dolara bude 2.5 puta brzi od onog sa celeronom vec je u pitanju solidno jak config (Ultra settings, 1680 reza - jeste da je 1680 danas standard ali to nije mali broj pixela). U takvim situacijama razlika graficka dolazi do izrazaja i nema sanse da dobijete duplo veci fps samo zamenom proca. Ovaj test je klasicna Intelova propaganda sto nisam ja prvi zapazio. Zasto sad ovakav test? Pa zato jer ce nVidija u bliskoj buducnosti da pokaze Fermi koji ce se po svim najavama posteno izrugati Quadovima od 1000$. Zar vi stvarno ne pratite trziste toliko i uopste ovu sobu. Toliko testova je proslo kroz bench, sto zvanicnih sto testova usera i nijedan od tih testova nije pokazivao ovoliku zavisnost igara od brzine CPUa, pogotovo ne pri ovakvim podesavanjima.

Ja molim nekog kompetentnijeg od mene da napise nesto na ovu temu, ovako ispada ko da se borim sa vetrenjacama. Dajte neki vas, interni test koji pokazuje ovo sto tvrde na THu, ako sam u krivu predlazem sebe za 10to dnevni ban. Ne mogu da verujem da ljudi jos veruju u tu pricu da igre zavise od CPU u velikoj meri (neke sa ove liste zavise, kao sto je GTAIV ali sam poprilicno siguran da FC2 ne spada u doticne).

Elem, ne znam da li su onih 86fps, mnogo, ili je onih 36fps malo

Meni je neshvatljivo da 295GTX sa istim procom pri istim podesavanjima radi sporije od jedne 260GTX.

Ja nisam ljubitelj nVidije ali onaj grafikon nedvosmileno pokazuje kako njihove kartice mnogo vise zavise od CPUa nego ATIjeve sto ne verujem da je tacno. Od prvih Radeona i GeForceova su bili tu negde po tom pitanju.

Ali fora je u tome sto ovo nije test procesora gde se testira u 800x600 pri low podesavanjima pa da sistem sa procom od 1000$ dolara bude 2.5 puta brzi od onog sa celeronom vec je u pitanju solidno jak config (Ultra settings, 1680 reza - jeste da je 1680 danas standard ali to nije mali broj pixela). U takvim situacijama razlika graficka dolazi do izrazaja i nema sanse da dobijete duplo veci fps samo zamenom proca. Ovaj test je klasicna Intelova propaganda sto nisam ja prvi zapazio. Zasto sad ovakav test? Pa zato jer ce nVidija u bliskoj buducnosti da pokaze Fermi koji ce se po svim najavama posteno izrugati Quadovima od 1000$. Zar vi stvarno ne pratite trziste toliko i uopste ovu sobu. Toliko testova je proslo kroz bench, sto zvanicnih sto testova usera i nijedan od tih testova nije pokazivao ovoliku zavisnost igara od brzine CPUa, pogotovo ne pri ovakvim podesavanjima.

Ja molim nekog kompetentnijeg od mene da napise nesto na ovu temu, ovako ispada ko da se borim sa vetrenjacama. Dajte neki vas, interni test koji pokazuje ovo sto tvrde na THu, ako sam u krivu predlazem sebe za 10to dnevni ban. Ne mogu da verujem da ljudi jos veruju u tu pricu da igre zavise od CPU u velikoj meri (neke sa ove liste zavise, kao sto je GTAIV ali sam poprilicno siguran da FC2 ne spada u doticne).

Meni je neshvatljivo da 295GTX sa istim procom pri istim podesavanjima radi sporije od jedne 260GTX.

Ja nisam ljubitelj nVidije ali onaj grafikon nedvosmileno pokazuje kako njihove kartice mnogo vise zavise od CPUa nego ATIjeve sto ne verujem da je tacno. Od prvih Radeona i GeForceova su bili tu negde po tom pitanju.

Svaka cast za post;)

Šta znam, po mom mišljenju uopšte nije nemoguće. Interni SLI kod koga procesor mora da nahrani dva GPU-a.
Ne vidim zašto bi kačili ovakve rezultate da ih nisu zaista dobili u testiranju, a nemamo ni jedan drugi test istog tipa da ih uporedimo.

G@W svaka cast.Ni ja nesto ne verujem preterano ovim graficima....ako moram bas iskreno,nikada mi taj grafik nije bio merilo,nego fino vidis kako se ponasa kartiica u igrama pa na osnovu toga zakljucis.Sa druge strane uporedjene su "starije" kartice.Licno bih stvarno voleo da vidim test na benchu koji je sproveden od strane nekog usera,znam da je ovo skup hardver ali mislim da to bas i nije problem.Evo ja mogu da ponudim svoju karticu (4850) ako neko ima ove intele (za sad sam na AMD-u) pa da vidimo kako ce da se ponasaju doticne grafe.Mozda ima neko ko bi mogao da se isprsi za tako nesto , a i za svoje slobodno vreme.

GTX295 je jedan sumanut, iracionalan prozivod koji je osmisljen (da ne kazem nasklepan) da bi se preuzela brzinska kruna, i da bi se sa njim obarali 3DMark rekordi. Zbog toga je dovoljno da se u pisanju drivera previdi ovakav rezim upotrebe istog, i onda se dobiju katastrofalni rezultati. A na neki nacin je to i ocekivano jer od onog promila koji je poseduje, mozda jedan promil i iskombinuje doticnu graficku sa Pentium DC procesorom i to na default podesavanjima. Slicno se moze reci i za ATI X2 varijante mada u manjoj meri).

...nijedan od tih testova nije pokazivao ovoliku zavisnost igara od brzine CPUa, pogotovo ne pri ovakvim podesavanjima.
Pa nije ni ovde situacija strasna, kad se eliminise najslabiji procesor i najskuplje dvoglave karte, dobijamo relativo ravne, zasicene krive. Takodje ne zaboravi da su ovo sve procesori na default podesavanjima (sto je, iskreno, retka situacija u ovoj zajednici).
Ubedjen sam da ce test u OC varijanti doneti ispeglane horizontalne grafike, a verovatno i GTX295 iznad GTX260 i GTX285 u kombinaciji sa nasviranim E6300.

POZ

Poslednja izmena:
Evo ako neko ima 295GTX ja lepo dajem moju mašinu sa E6300, pa da sami sprovedemo test. Dotični primerak E6300 ide do 4.1 tako da možemo da vidimo razliku pri OC.

Ako je neko (kojim slučajem) voljan da odradimo takav test i slučajno poseduje 295GTX neka me cimne na PM. Bilo bi lepo kada bi se organizovao takav test u Bench-House. Doneo bi mašinu tamo nije problem.

Extra test,naravno da su high end grafike CPU bound.
Nema ovde nikakvog potplacivanja i namestanja... test pokazuje ono sto treba da pokaze.
Najbolje skalira GTX 295 jer slabiji procesori nemaju snage da je izguraju.

a ko bi normalan kupio graficku od 400e i procesor od 40e..haha i jos raspravlljate da li bolje skalira sa jacim ili slabijim cpu-om ...lol

Vrh Dno