Šta je novo?

Da li je svejedno kupiti ADSL wireless router ili Wireless router spojiti sa modemom?

nebojsa999

Slavan
Učlanjen(a)
06.10.2007
Poena
319
Gledam da kupim router za bežičnu kućnu mrežu...
Vidim da mogu da kupim ili sve u paketu. Značu router, modem, switch i šta već "pakuju" u jedan uređaj... ili da samo dodam wireless router na postojeći modem.

Da li ima bilo kakve razlike?
Jer razmišljam da ako mi modem valja, onda da ga lepo ne diram, nego dodam i ruter, koji mogu koristiti i ako mi treba za mrežu koja neće imati net. Plus umesto da kupim jeftiniji all in one, za slične pare dobijem jako dobar "obični" router.

Odatle i još jedno pitanje... Da li modem/router može da se koristi samo kao router? (pretpostavljam da može...)

Od all-in-one sam gledao TP link i Netgear, mada vidim i jedan Zyxel koji ne deluje tako loš...

Poslednja izmena:
http://www.modem-help.co.uk/Actiontec/UD800TP-USB-Home-DSL-Modem.html

Zvanični sajt

Evo najbolje što sam našao od specifikacija. Ne znam da li vrede, ali barem vidiš model... To je naravno modem koji sam dobio od neobee-ja... neki se žale, neki ne... meni radi, nisam imao problema. Iako je matora kanta, još piše America Online :)... verovatno polovnjak iz USA.
Ali radi sasvim normalno, pa smatram da je ok.

Pitanje mi je palo na pamet jer sam po netu (ali ne forumima nego online časopisima) pročitao da brzine protoka na tim ruter+modem nisu tako velike. Naravno ne mislim da će net raditi sporije, nego i zbog protoka podataka u lokalnoj mreži, koju će činiti 2, a često i treći kompjuter. Kažu da su za te stvari spori, tj. mora se kupiti model koji ima veći protok, a to znači više para...

Poslednja izmena:
Ok, tražiću onda all-in-one. Nema dalje diskusije. :)

To za protok je u vezi lokalne mreže. Kažu da lokalna nije tako brza kod nekih jeftinijih modela. Ako se ne varam, video sam da je kod nekih WLAN 54 Mb/s, a kod nekih 108Mb/s... Pa moram obratiti pažnju na tu cifru. Jer će mi trebati i zbog razmene većih podataka i fajlova.

Samo ne znam da li ovi WiFi adapteri unutar laptopa rade na većim brzinama?
Znam da mi ovaj što je centrino radi na max 54Mb/s... za novi kompjuter ne znam.

Jeste... a to sam i osetio nekoliko puta kada sam prebacivao backup jednog kompjutera na drugi. Našao sam da je razlika između TP linkovih uređaja sa 54 i 108Mb/s oko 10-15evra, pa ću razmisliti... (radi se o modelima TD-W8920GB i TD-W8910GB)

Fajlove ne prebacujem tako često, a i nije mi neki problem sačekati duže. Samo sam kontao, da ako kupujem, kupim možda brži, jer ću i taj stari laptop menjati za jedno godinu dana. A koliko znam ovi novi bi trebalo da su brži...

Varijanta za kablove ostaje samo za ruter+desktop, a za laptopove samo WiFi. Jer u suprotnom ću morati da bušim zidove i pod... :)
Kaži mi... ja imam AP (Ovislink, ali kupljen davno, pre oko 4 godine), da li mogu da kupim dobar obični ruter/modem, pa spojim preko kabla sa desktopom, a utaknem AP da dalje deli Wireless ostalim uređajima? Koliko ja znam to može...

Nazad
Vrh Dno