Šta je novo?

Hardver Da li je povremenom igracu potrebna nova graficka?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Recoba20

Znamenit
Učlanjen(a)
13.12.2004
Poena
1,085
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-11500 & ARCTIC Freezer 34 eSports DUO Red
Matična ploča
Asus TUF GAMING H570-PRO WIFI
RAM
Kingston HyperX Fury Black 4x8GB
GPU
Sapphire Pulse RX 6700 XT
Storage
Kingston KC3000 1TB; Seagate Baracuda 4TB, WD Red Plus 4TB
Zvuk
Topping E30, Eris PreSonus E3.5
PSU
EVGA SuperNOVA 650 G6
Kućište
PHANTEKS Eclipse P600S
Monitor
Dell U2312HM
Miš & tastatura
Microsoft Wireless Comfort Desktop 5050
Laptop
Huawei D15
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pristup internetu
  1. Wireless provajder
Nisam neki igrac (gejmer). Odigram par naslova godisnje (AC, FC, Dishonored i sl.). Ne igram svaki dan, nego uhvatim nedelju-dve igram, pa onda ne igram mesecima. Vremenom se nakupilo igara koje nisam igrao, a hteo bih (Hitman, Metro, Wolfenstein, Witcher, Cyberpunk, RDR2 i sl.) Da su neka normalna vremena, o upgrade graficke jos ne bih razmisljao, vec bih vozio i dalje grafiku iz potpisa dok god ne predjem zeljene igre iz prethodne decenije, a onda bih uzeo nesto novo. Posto vremena nisu normalna (kripto ludilo, pandemija, rat, inflacija itd.) cini mi se da je ovo trenutak da se uzme nesto bolje jer imam osecaj da ce vrlo brzo da inflacija pojede sadasnje cene (svega), plus ce kripto (verovatno) opet da se zalaufa. Mozda i gresim. Zato sam resio da uzmem graficku sada i penzionisem RX480 nakon 6 godina, a sledece godine i neki 1440p monitor da zameni postojeci U2312HM posle 10 godina rada. Za graficku mi je prvi favorit AMD 6700XT u Sapphire Pulse izvedbi.
Interesuje me, da li ce moje napajanje (Seasonic 520W) moci da izgura pomenutu grafiku?
Naravno, i ostale predlozi za graficku su dobrodosli. Overklok i RGB me ne zanimaju, bitno mi je da je graficka ima dobro (tiho) hladjenje.

Dosta igara koje si pomenuo je zahtevno pa bi dobro došla nova grafika. 6700XT Pulse je solidan izbor. Powercolor takođe ima dobre modele.
Što se napajanja tiče, mislim da će izdržati, ne znam koliko je staro...

@Recoba20
Mozda ne bas sada al za jedno mesec dana bice pravi trenutak za kupovinu "nove" grafike, i sada moze svasta da se nadje na KP za male pare, sto je do juce kostalo 1400e sad kosta 400e. Jos ako ne patis za max podesvanjima svasta ces nesto da nadjes za male pere, ipak za tih 400e koliko kosta ta karta koju zelis da kupis, mozes da uzmes 3070, pa cak i 3070ti... Igre koje si naveo skoro sve sem jedne podrzavaju Ray Tracing (Witcher uskoro dobija podrsku za RT) a to mnogo lepo izgleda kada se ukljuci... Sa 6700xt imaces duplo losije Ray Tracing performanse, sa 3070 60fps sa ultra podesavnjima i ukljucen Raytacing i to u Cyberpunk 2077, sto znaci u svim ostlim igrama u HD rezoluci imace preko 60fps kako god da ih podeseis.
Taj procesor koji imas dovoljno je dobar da i bez overkloka isprati obe karte, jedino ne znam da ti dam neki savet vezano za napajanje da li je dovoljno, znam da 3070 moze i treba lagano da se undervolt-uje, smanji se potrosnja i zagrevanje a gotovo nista se ne izgubi u FPS.

Napajanje je 5 i po godina staro. Power Color ima jako zanimljve modele sa 3 ventilatora (samim tim su i kartice vece), a ja bih da izbegnem prepakivanje kucista (HDDova) kako bi kartica stala u kuciste. Zato mi je ovaj Sapphire Pulse sa 2 ventilatora primamljiv. XFX takodje ima zanimljive modele. Promakao mi je jedan XFX 6750 XT na akciji. Oklevao sam jer mi je XFX nepoznata firma.

@Nenad76
Zaboravih da napomenem da kartice ne uzimam u Srbiji, tako da KP otpada. Ovde gde sam, pomenuti Sapphire Pulse 6700XT je oko 490€, a 3070 je skoro 200€ skuplji. Ima i polovnih (iz rudnika) kartica, ali ne bih da rizikujem. 3070 izgleda zanimljivo, ali mi ovih 8GB ne deluje obecavajuce za buduce igre.

Napajanje je 5 i po godina staro. Power Color ima jako zanimljve modele sa 3 ventilatora (samim tim su i kartice vece), a ja bih da izbegnem prepakivanje kucista (HDDova) kako bi kartica stala u kuciste. Zato mi je ovaj Sapphire Pulse sa 2 ventilatora primamljiv. XFX takodje ima zanimljive modele. Promakao mi je jedan XFX 6750 XT na akciji. Oklevao sam jer mi je XFX nepoznata firma.
Nije lose da se pogledaju uporedni testovi kako se karta ponasa pod opterecenjem, temperature gpu, memorije itd. Retko ko je na formu imao obe karte i jos redje da ih je detajno istestirao, tako da iz licnog iskustva ne verujem da neko moze nesto korisno da ti kaze. Isto tako mozes na netu da nadjes analizu PCB od strane nekog ko se navodno u to razume, a to ti je bitno ako planiras karticu da zadrzis duze od 3god, sa ausom nema greske sto se toga tice, MSI i Gigabyt su isto tako sigurna kupovina, zavisno od modela elktronika je od solidne do odlicen, ali imas brendove kao sto je palti koji je uspeo 4090 katu da napravi sa ocajnom elektronikom, daj boze da ce da potraje do isteka garnacje. Nije asus bez razloga skuplji od ostalih kada su u pitanju ploce i grafike, ostalo im je sve u pokusaju da bude na nivou.

@Nenad76
Zaboravih da napomenem da kartice ne uzimam u Srbiji, tako da KP otpada. Ovde gde sam, pomenuti Sapphire Pulse 6700XT je oko 490€, a 3070 je skoro 200€ skuplji. Ima i polovnih (iz rudnika) kartica, ali ne bih da rizikujem. 3070 izgleda zanimljivo, ali mi ovih 8GB ne deluje obecavajuce za buduce igre.
Imao sam 3070, i svasta sam probao, dosta toga i odigra, iskren da budem bas sam zbog toga i probao sve i svasta, ima 4tb M2 samo za igrice, mozes mislit sta je sve instalirano na 4tb :p i nije se deslio u 1440p da se memorija napuni ni blizu, sve sa max podesavanjima. E sad mozda ja nema tu neku igru koja u toj rezluciji moze da popuni 8gb memorije.
Meni bi vredelo da dam 200e vise za nesto sto znacajano promeni vizuelni dozviljaj na bolje kao sto to radi Ray Tracing, do sad se nije desio tako velki iskorak u kvalitet prikaza kao sa Ray Tracing-om, a sa nevidia-om ga prakticno dobijas za dzabaka uz koriscnje dlss-a. Ali to sam ja, meni vredi, mozes videti i to u you tube klipovima kako pojedine igre izgledaju sa i bez Ray Tracing-a pa sam proceni da li i tebi vredi :) u svakom slucaju to je buducnost gaminga... Pojavljiva ce se sve vise igara u kojim se Ray Tracing mogucnosti daleko bolje kriste nego u aktulenim naslovim, a AMD na tom polju za sad ozbiljno kaska.

Cyberpunk uz ray tracing na 1080p prelazi 8gb vrama, uzmi to u obzir.
Za 1440p ne bih ni razmatrao karticu od 8gb vrama, 12gb minimum a optimalno 16gb za kasnije da se ne brines
Baci pogled na rx 6800 trebalo bi da je oko 500 eur.

Kod mene 3070 nije prelazila 8gb nikako, bilo je nesto ovako kao u ovom videu, i jos malo bolje sto se tice zauzeca kada se grafika podesi tako da fps bude uvek preko 60. Mada nisam igrao igru jer sigurno je ne bi igrao sa 60fps na 144hz monitoru, malo sam se juri po gradu cisto da vidim kako radi nakon 1.6.

Gledao sam neke uporedne testove 6700XT i 3070. 3070 je bolja, ali nista drasticno, a u nekim igrama 6700XT stize 3070 po performansama, ali razlika u ceni je prilicno osetna. Zapravo, ta razlika u ceni je cena tog ray tracing-a i DLSS-a, tako da nema nista za dzabaka. ;)
6800 izgleda primamljivo (600€), ali razmatranje bilo koje jace graficke od 6700XT bi za sobom povlacilo i kupovinu novog napajanja sto bi sve zajedno bio prevelik izdatak. Cene koje pominjem su u brick and mortar radnjama, te su stoga vise u odnosu na online prodavnice. Ne usudjujem se na online kupovinu bilo cega vrednijeg od 200€ zbog jako losih iskustava sa dostavom.
Nova realnost je takva da pristojna mid range graficka je oko 500€ i ne verujem da ce vise ikada biti nize.

Na tom napajanju razmatranje bilo cega jaceg od ~200W i/ili skupljeg od 250e bi (u mojoj knjizi) povuklo zamenu napajanja. Pricamo o modelu koji jeste kvalitetan, ali danas tehnoloski star (grupna regulacija, osetljiv na crossload, manja snaga 12V grane).

6700 XT i 6800 imaju skoro pa istu potrosnju, samo sto je 6800 za klasu bolja kartica, malo sporija od 3080, svakako je preporucljivo malo kvalitetnije napajanje od recimo 650w

Sve je to u teoriji tako, u prakis to napajanje ima da gura njegov sistem sa 6700 XT/3070 bez ikakvih problema, osta ce i kusur... Kartica koju trenutno koristi trosi 150w, 3070 200 bas kad se nategne 250w, neka manja koju bi on kupio zbog kucista trosi ce i ispod 200w i sad zbog 30~50w vise treba da menja napajanje ???
Seasonic 520W 5god korisceno u sistemu koji nije trosio vise od 250~300w , pa ne moze nista da fali napajanju taman da je svih 5g sistem 24/7 radio pod punim opterecenjem.

Poslednja izmena:
Na tom napajanju razmatranje bilo cega jaceg od ~200W i/ili skupljeg od 250e bi (u mojoj knjizi) povuklo zamenu napajanja. Pricamo o modelu koji jeste kvalitetan, ali danas tehnoloski star (grupna regulacija, osetljiv na crossload, manja snaga 12V grane).
Koja bi bila preporuka za neko napajanje, (po mogucstvu modularno kao ovo sto imam)?

Na kraju uzeta Sapphire Pulse 6700XT i uz karticu mi poslali kod za The Callisto Protocol i Dead Island 2. Zakacila me neka AMD promocija.

Strava za The Callisto Protocol, bice opasna igra.

neko barem 750W kvalitetno napajanje i miran si narednih 5-6-7-8 godina

Nazad
Vrh Dno