Šta je novo?

da li je potrebno bios apdejtovati

dj90

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2014
Poena
245
bios.jpg

spremam se da instaliram novi windows pa bih usput sve novo da ubacim, da li je potrebno apdejtovati bios ako radi sve lepo i ovako. imam ovu verziju. vidim na stranici za download da ima dosta novih verzija ali takođe postoje neka upozorenja crvenim slovima. Nikad se nisam igrao sa time pa ne bih da ne zeznem nešto

ja pre 3 veceri flesovao istu plocu bas sa f50 direktno na poslednji f67i preko qflash-a, predjoh na win11 pa sam imao problem sa warzone i tpm2.0 verzijom koja je ispravljena ovim novim biosom. primetio sam na r5 3600 manje max napone uz pbo.

znači može direktno sa f50 na f67
čitam sad da su jos neki imali problema pa su morali da apdejtuju

jel ima još neko iskustva sa ovime
da li mu je radilo sve normalno i bez apdejta, da li da sačekam da vidim kako će raditi ili da apdejtujem ipak posle instalacije

i kako se manifestuju ti potencijalni problemi

Zasto ne odraditi update biosa, nesto sam propustio?

Kad mi izbaci da postoji abdejt bios-a uvek sam instalirao i do sad nikad nisam imao problema. Tako da slobodno instaliraj.

pa koliko ja znam ako radi sve kako treba onda i ne treba raditi
ja do sada nikada nisam radio to a imam komp još od xp-a

jel da apdejtujem pre ili posle instalacije win11?

Onda treba da skinem verziju biosa za win10

TPM je bagovao na starijim verzijama bios-a, iako ukljucen u podesavanjima, nije radio u windows-u (odnosno nije ga video kao ukljucen) pa nije mogla 11 da se instalira ili aptejtuje.
Samim tim ako rokas 11, prvo azuriraj bios na poslednju verziju

Pa ja sam preko onog Windows health programa proverio i piše da je spreman za instalaciju win11
Uključio sam i secureboot i tpm

ubacio sam novi bios ali sada mi se otvara stalno boot menu gde mora da odaberem odakle da pokrene- U biosu je podešeno sve ok

IMG_20251002_195308.jpg

Zar ne bi trebalo da je Storage Boot Option Control podešen na UEFI?
Kad radim BIOS update, uvek sačuvam podešavanja na fleš, pa ih posle vratim. Za svaku slučaj uhvatim i koju sliku bitnih podešavanja, jer se nekad desi da sačuvani profil ne radi na novom BIOS-u. Buđavi ASRock to posebno zna da 💩.
Update zna da vrati sva podešavanja na default vrednosti, pa treba sve da se ponovo podesi kako je bilo.

podesio sam na uefi i instalirao novi sistem sinoć tako da radi sve ok
kad dođem kući da prikačim ostale diskove da vidim kako će raditi pošto sve raskačim kada instaliram

Zasto ne odraditi update biosa, nesto sam propustio?

Šta znam. Dok dobro radi, ja ga ne diram. Prilikom zamene procesora na B450, (hteo sam na seriju 5), sam odradio zbog podrške za x3d. Mislim da ovo dolazi iz "mladih dana" računara.

Valjda ima opis za svaku verziju BIOSa i na šta se odnosi. Po tome se odlučuje da li treba ili ne.

Nazad
Vrh Dno