Šta je novo?

Da li je pametno?

Scyter

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2010
Poena
385
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i9-13900KF, Arctic Liquid Freezer III 420 A-RGB (Push&Pull Arctic P14 Max)
Matična ploča
Asus ROG Maximus Z790 Hero
RAM
G.Skill 32 GB 6600 MHz Trident Z RGB
GPU
Asus GeForce RTX 4090 TUF Gaming OC
Storage
Samsung 990 Pro 1 TB, 980 Pro 2 TB
Zvuk
Altec Lansing VS2421E, Redragon Zeus 2
PSU
FSP Hydro Ti PRO 1000W
Kućište
Corsair 7000D Airflow (3x Corsair 140, 4x Arctic P12 PWM PST, 1x Corsair AF140 Elite)
Monitor
LG C3 OLED 42
Miš & tastatura
Logitech G9x, Redragon Kala
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Apple iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Fit2
Pristup internetu
  1. Optički internet
Evo ovako, stabilizovao sam Sapphire HD 6870 (referentna) na 1000 MHz, przena je 40 min. u FurMark-u, Fan na 100%, temperatura MAX 88c. Prosla je test, tako da je stabilna na ovoj frekvenciji, ali je problem voltaza, tek na 1.3000v sam uspeo da je stabilizujem. Ispod toga nece ni da cuje.

Moje pitanje je, da li je pametno drzati kartu sa ovoliko voltazom?
Temperatura nece predstavljati problem, napravicu Fan Profil.

Gledao sam na NET-u i retko ko je uspevao da ovu referentnu stabilizuje na 1000 MHz, a da je napon manji od 1.300v.

Sta predlazete?

To sto ti je prosla Furmark ne znaci puno....tek ako je u igrama stabilan (ja volim da provrtim crysis) znaci dda je to to. Inace ja ne bi isao sa tolikim napon jer ne vidim potrebu za tim :wave:

To sto ti je prosla Furmark ne znaci puno....tek ako je u igrama stabilan (ja volim da provrtim crysis) znaci dda je to to. Inace ja ne bi isao sa tolikim napon jer ne vidim potrebu za tim :wave:

Stabilna je 100%, odigrao sam 1h GTA:EFLC i vidi se solidan dobitak. Jos kada i memoriju podignem na 1200 MHz recimo... Mislim da 1.300v ne predstavlja problem, sve dok temperatura ne predje 80-85c.

Napravio sam Fan Profil i sada ne prelazi 80c u full loadu.

A zakuni se da ti uopste treba klokovanje? FPS ti na default sigurno ne silazi ispod 60 u GTA, za koju igru silujes karticu? :p

Treba itekako, velika je rezolucija, u GTA:EFLC sam sve do kraja izvrnuo, radi fino, ali nekada ume da FPS sidje i na 30. Uglavnom je oko 40-45.

Eto, na primer Crysis 2 DX 11 ne radi bas glatko, 30-45 FPS, nekada sidje i na 25 FPS, sto je po meni neigrivo. Ili Battlefield 3 BETA. 25-40.

Sve ispod 30 FPS je vec nepodnosljivo. Zato mi je bitan svaki frejm.

Ti bas volis detalje :) Ali podrzavam, zato se valjda i kupuju dobre grafike. Jeste malo 25, slobodno obori neki detalj ako ne uspe stabilan OC ;)

Jel imaš garanciju e onda je sviraj do mile volje ako joj se nešto desi kuc, kuc kod prodavca e kartica je malo ćao.Mada ništa joj se neće desiti tako da vozi je slobodno na max OC važno je da je stabilna u igrama.

Moja referentna Sapphire 6870 radila na 1000MHz sa nekih 1.230V koliko se secam, a isla je na 980MHz bez dizanja napona... Skoro svaka referentna ide na 1000MHz, sad koliko trazi napona zavisi od primerka.

Treba itekako, velika je rezolucija, u GTA:EFLC sam sve do kraja izvrnuo, radi fino, ali nekada ume da FPS sidje i na 30. Uglavnom je oko 40-45.

Eto, na primer Crysis 2 DX 11 ne radi bas glatko, 30-45 FPS, nekada sidje i na 25 FPS, sto je po meni neigrivo. Ili Battlefield 3 BETA. 25-40.

Sve ispod 30 FPS je vec nepodnosljivo. Zato mi je bitan svaki frejm.

Za stabilnost grafe najbole da pustish Unigine Heaven DX11 2.5 verziju da vrti jedno 3 sata i ako ne pukne onda je grafa stabilna 100% veruj mi :)

Uspeo sam da napon smanjim na 1.262V. Ipak nije trebalo 1.300V za 1000 MHz, moze i manje.

Testirana 1h sa Unigine Heaven DX11 i 1h sa GTA:EFLC.

Prezadovoljan sam, uspeo sam da je stabilizujem na relativno ok naponu. Fan na Auto, temperatura nije presla 82c.

Memoriju sam OC-ovao na 1150 MHz, na 1200 MHz puca.

To bi bilo to, zavrsio sam sa OC-om karte :)

Memoriju sam OC-ovao na 1150 MHz, na 1200 MHz puca.

To bi bilo to, zavrsio sam sa OC-om karte :)

I meni je pucala na 1200 ali je puno zavisilo od igre, u nekim igrama je prolazila 1200 opusteno.

Nikad nije sigurn da je stabilna 100% isto kao sto nije ni procesor i bilo sta overklokovano...

Ubi me buka, moram da drzim vent na 50-60% fixno da ne bi temperatura presla 80c.

Ne znam da li da ulazem u neki kuler, do 30e, a opet, ne znam ni koliko dugo cu da je imam. Mozda je prodam za 5-6 meseci, a mozda je budem imao jos godinu i vise dana.

Razmisljam se da li je pametno uloziti u nju...

I meni je pucala na 1200 ali je puno zavisilo od igre, u nekim igrama je prolazila 1200 opusteno.

Nikad nije sigurn da je stabilna 100% isto kao sto nije ni procesor i bilo sta overklokovano...

Medo veruj mi da je Unigine Heaven DX11 najbolji za testiranje stabilnosti jedno 2-3 sata opalish i ako ne pukne stabila je grafa 100%

Ubi me buka, moram da drzim vent na 50-60% fixno da ne bi temperatura presla 80c.

Ne znam da li da ulazem u neki kuler, do 30e, a opet, ne znam ni koliko dugo cu da je imam. Mozda je prodam za 5-6 meseci, a mozda je budem imao jos godinu i vise dana.

Razmisljam se da li je pametno uloziti u nju...

vidi druze,ja sam imao identicnu kartu,i taj vent na 50-60% me je stvarno izludjivao sa bukom koju je proizvodio na tim obrtajima!moje je za 1000/1170 trazila 1.25v napona,ali sam po netu citao (po stranim forumima) da je ok ici i na 1.3v i to na duze staze....ja sam cak jednom prilikom otkljucao jos vise podizanje voltaze,pa sam je sibao na 1.4v cisto da probam koliki moze klok da izvuce,medjutim sve preko 1020 mhz za jezgro bacala je artifakte,znaci 1000 mhz je neka zlatna sredina.e sad kada bi nasao neki polovac AC twin turbo ili nesto poput toga za nekih 20-tak evrica,onda bi to bilo ok,ali dodavati 40-50 evra za neki aftermarket kuler,mislim da stvarno nema smisla,bar ja tako razmisljam.....ako vec razmisljas da dodajes neku lovu,onda prodaj tu kartu,pa uzmi HAWK varijantu iste,koja je i bolje hladjenami bolje se klokuje....ali neznam ni koliko bi to bio pametan potez ;)

Vrh Dno