Šta je novo?

Da li je ovo normalno?

WebWolf

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 & Scythe Mugen
Matična ploča
MSI X470 Gaming Pro Carbon
RAM
Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz
GPU
GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB & Samsung 970 Evo Plus 500GB
PSU
Corsair RM650x
Kućište
NZXT H500
Miš & tastatura
Cooler Master MK730 & Razer Basilisk v3
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Roborock 6
Xiaomi Air Purifier 3H
Pristup internetu
  1. Optički internet
Vec sam postavljao ovakva pitanja vezana za napone, e sad cu i za RAM. :d Naime koristio sam CPU-Z i on mi je za RAM pokazao neke, meni neshvatljive brojke. Mozda je samo pitanje neiskustva ili neznanja.
U pitanju je A-Data 256 PC400 RAM u slotu 1 (to je i jedini). CPU-Z pokazuje ovakve brojke:

Cude me podaci vezani za frekvenciju gde pise 200Mhz. Zar ne bi trebalo da bude 400? Sta bi trebale da znace ove brojke (vec sam to vidjao) 2,5-3-3-6?Kako preporucujete da to bude podeseno?
Jos gluplja stvar je na tabu SPD. Gore stoji DDR-SDRAM, ispod pise PC3200. U polju proizvodjac sve same 0, a na dnu 2,5-3-3-8??? Hoce li neko da mi prevede sve to? :S:
Unapred hvala.

200 MHz je frekvancija FSB-a u odnosu na ram, 2.5-3-3-6 su latencije (kašnjenja) i one zavise od memorijskih čipova ako su manje performanse su bolje i obrnuto najniže su 2-2-2-5 to treba isprobati.
Tebi je trenutno memorija podešena "by speed" što je preporučljivo.

Poslednja izmena:
Uh imam i ja slican problem, kad smo vec kod toga!
Ovako meni stoji 2x256 u dual ch. Zar ne bi trebalo da su latencije iste?
Sta bre 200MHz? Boot pise 400? Sta mu dodje transcend? Sta ovo @200 i @ 166?
ram5nz.jpg

Pa ako neko moze da pojasni bio bih mu zahvalan! 🙂

Ako pise u CPU-Z da radi na 200 mhz to znaci da radi na 400 mhz.
dr.Tiristor je napisao(la):
Sta mu dodje transcend?
Pa transcend mu dodje kao brand memorije koju imas u kompu. 😀

A kako mi stoje latencije i dal treba da ih menjam ili sta?
Zar netreba da budu iste?

dr.Tiristor je napisao(la):
....Sta ovo @200 i @ 166?
...

To su ti latencije , koje moze memorija da postigne na odredjenim frekvencijama.
Logicno bolje latencije su pri nizim frekvencijama ( @166 MHz ).

@Wolfman

Naravno da pise da je 200MHz jer na toj frekvenciji radi ( posto je DDR, memorija se ponasa kao da radi na 400MHz, jer je dvostruko brza u odnosu na SDRAM ).

Znaci, to je normalno, i ona radi na 400.
Sto se tice latencija, kako da ih smanjim, znaci poboljsam i da li je to preporucljivo?

Jako mi je cudno da covek sa 960 postova i dalje nezna da memoriji kojoj pise 200mhz radi na 400 i pita da mu neko jos pojasni,u cemu su potroseni ti postovi?? u spamu??
Ja sam mislio da ovaj forum sluzi da se nesto i nauci a ne samo bezveze budze postovi.

Latencije se menjaju u Bios-u. Probaj kao sto rece S22, pa ako komp ne radi stabilno povecavaj ih lagano - dok ne proradi kako treba. Sad ne znam kakva je A-data po pitanju overklokinga, jer je ovo sto hoces da uradis jedna vrsta klokovanja memorije - ja bih to tako nazvao.

Memorija radi na 200mhz, a ne na 400mhz... ddram cita dvaput tokom jednog takta, pa se zato kaze da efektivno radi na 400mhz iako zapravo radi na 200mhz...

@Tiristor

To sto ti pise u sandri su SPD podesavanja. Imas jedan cip na memorijskom modulu u kome pisu default podesavanja latencija za memoriju na razlicitim frekvencijama, najcesce 133, 166 i 200.

@Jerry
Znas kako, stvarno se nisam interesovao za te brojke vezane za RAM.Sada kada sam menjao FSB, uocio sam ih i postale su mi cudne.A tih 960 postova su ispisani najvise po OS, Aplikativnom softveru,Web (malo manje), Konfiguracije i hardver.OC me je interesovao samo na bazi znatizelje i neceg osnovnog.
Uostalom, zasto ja polazem racune?

Sorry onda.. Mozda ja neznam nesto sto ti znas i obrnuto.Ali dobro zato i sluzi ovaj forum da se nauci nesto zar ne? 🙂

Pa da, zato i sluzi.Boze moj, moze ovde da pita ko god zeli sa koliko god postova, sve se dei da neko nesto ne zna. Mene nije sramota da kazem da ne znam nesto, jer cu uvek posle toga pitati za objasnjenje 🙂.

Nazad
Vrh Dno