Šta je novo?

Da li je ovo napajanje ispravno i sigurno?

Solesoslav

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
535
Kupio sam RTX 3060 da upgrade racunar koji drzim kod majke i brat mi je dao njegovo staro Seasonic SS-620GB napajanje koje je koristio jedno 2-3 godine za gaming/mining kombinaciju sa i5 7600k i GTX1080. Planirao sam da njime zamenim Chieftec GPE-600s(ili 500s, ne secam se tacno) koje je kupljeno polovno na forumu. Medjutim kad sam otvorio Seasonic radi ciscenja, video sam da glavni transformator izgleda kao da je blago otopljen sa jedne strane. Da li je ovo napajanje ispravno, da li bi bilo sigurno koristiti ga i da li bi bilo bolje od Chieftec GPE-600s(ili 500s)? Procesor ce biti ili Ryzen 5 1600AF ili i7 6800k.

Prilozi

• IMG_20220204_220639.jpg
    IMG_20220204_220639.jpg
    295.4 KB · Pregleda: 82
Deluje da je izolacija u transformatoru malo istopljena,što nije dobro ..može doći do paljenja...
I nije neko napajanje za navedenu konfu,pa bi uzeo nešto savremenije...
Sačekaj još koji odgovor što se tiče topljenja..

Izgleda da je u transformatoru tekla velika struja u sekundarnom navoju, možda je došlo do kratkog spoja između par navoja usled starosti materijala ili neke greške u izradi. U svakom slučaju trebalo bi proveriti ispravnost i eventualno zameniti trafo.

Mislim da se trafo nije topio nego fabrika zaliva nekim epoksijem, pa nekad izgleda ovako "slinavo". Pogledaj slike iz opisa tog napajanja, naci ces slican izgled, npr:
Mada, obzirom na cenu 3060 stvarno bi mogao da uzmes novo napajanje da ne razmisljas.

Nazad
Vrh Dno