Šta je novo?

da li je normalno da se notebook mnogo greje?

Mirko BGD

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2005
Poena
319
imam notebook MSI GX701-092eu sa c2d procesorom i 9600m GT grafikom... ono sto mene interesuje je da li je normalno da se racunar greje tokom igranja igrica, ali EXTREMNO greje... cela strana desno od touchpada je topla, ukljucujuci i tastaturu, dok su recimo konektori za eksterni monitor koji se takodje nalaze na desnoj strane jako mnogo vreli gotovo da ne mogu da se pipnu :/

inace racunar mi je na notepal-u, tj aluminijumskom hladjenju sa 3 ventilatora...

da li je ovo grejanje normalno i dal mogu da ocekujem da ce mi komp umreti u skorijoj buducnosti :(

Skini ultimate everest program i idi u computer - senzors i slikaj sa print screen i okaci temperature da vidimo.Normalno je da se greje do odredjenih tempreratura.Nije normalno da se expremno greje.Extremno grejanje dovodi do crkavanja grafike , ploce i....Okaci temperature pa da vidimo dal su velike.Ako jesu moras cistiti od prasine.To nije neka nauka a i ako neces da se cimas odradice ti svaki iole ozbiljan servis.

Ako imas garanciju pravac u servis ako nemas menjaj termalnu pastu i ocisti od prasine;)

evo je temperatura pri normalnom radu, tj surfu... da napomenem da je komp na kulerima sve vreme

garanciju nemam.... a i da imam nikakva mi vajda od nje, posto je PAKOM servis... veceras cu ga malo opteretiti pa cu gledati da slikam ;)

Temperature izgledaju normalno ajde probaj par minuta linxa da vidimo dokle ce doci temperatura;) nebi trebala preci 75c:)

cepao sam nekih sat vremena COD Blac Ops na minimumu naravno... temperatura procesora nije prelazila 70C a temeperatura grafike je bila tu negde oko 60C... sve u svemu, nista nije islo iznad 70C (naravno na notepal-u)

jel to ok?

To su normalne temperature za notebook ali te sprave i nisu za gejming ako cemo posteno,prvobitna namena im je drugacija.

To su normalne temperature:) nema razloga za brigu ;) inace neki MSI modeli imali problema sa pregrejavanjem tastature:S:

Ma je to ok, al kao sto su gore napisali, laptop nije bas za neki gaming, a Black Ops nije bas naivan :D

Temperature su ti bolje nego kod mog laptopa :) Tako da normalne su 100%.Moj drug ima MSI i AMD-a i kod njega sljaka CPU na 66 stepeni..........Mozda ako ti krene iznad 75 stepeni onda treba vec da brines.A inace lapovi imaju i vise temp od desktop.Ali inace racunaj da kad ti procesor dize u idle na 75 stepeni to je previse.Grafika moja je u idle 55-60 stepeni.Ali normalno sve zavisi koju grafiku imas.Sto se tice CPU i da ti cepa na 70 stepeni kad igras to je OK.MSI se inace jako greje.U principu prvi alarm je kad dize u idle na 75 i kad pocne da ti gasi.Ako krene da gasi odma na ciscenje i menjanje termalne paste.Sto se tice gaminga ja sam uvek govorio da laptop nije za igranje.Ako vec igras gledaj da nabavis dobro postolje za hladjenje i gledaj da malo napravis pauzu tj da ne igras po par sati :)

Ja cepam Black Ops na XPS-u,po sat-dva i ne prelazi 70,ni procesor ni grafika.Doduse,ima dodatno hladjenje,tj postolje.

ovo hladjenje sam nabavio:

image4cf770c68cb6d.jpg

znam da notebook nije za gejming (iako kazu da je ova GX serija namenjena bas za to, to je marketing) ali eto s vremena na vreme se zarazim nekom igrom.... u poslednje dve i po godine sam igrao GTA IV, NFS Hot pursuit 3, MOH, i sad COD.... tako da ga stvarno ne patim mnogo sa igrama... svakih par meseci...

inace 2/3 tastature mi je vrelo... i mis i sve i to me TOLIKO nervira... ali verovatno tako mora biti na svim notebookovima...

Dell XPS sigurno ima bolje organizovano hladjenje nego MSI....Mada tacno je da je njegov MSI gamer serija.Mada kod svakog laptopa je to na neki nacin boljka.Proizvodjaci sviraju grafike i procesore ali to i dalje ostaje laptop.Mislim znam po mojoj desktop masini koliko se greje kad zakuvam igru.A sad zamislite to isto na laptopu.Laptop je napravljen da bude za prenos i onda se hladjenje svodi na jedan mali kuler koji hladi i procesor a preko one bakarne sipke i chipset i grafiku.A kad ga pogledate vidite koliko je mali kuler.Pogledajte samo kakve hladnjake imaju nove grafike......Jednostavno to nije to.Jedino po meni cuveni apple ima vrhunski organizovano hladjenje a isto sam citao i za clevo X7200.Osim sto clevo je tezak kao moj desktop pa ni ne cudi da su dobro organizovali hladjenje :)

Kod mene na lapu drzim cpu na 1.2v tako da se ne zagreva previse ko na propisanih 1.36v (ko mu stavi toliku voltazu :D) Probaj i kod tebe ga malo undervoltovati mozda pomogne:)

Gde si u biosu budžio tu opciju

Prilozi

• rmclock_235.rar
    529.5 KB · Pregleda: 20
Hvala na odgovoru reci mi samo koliko si pomenutim postupkom oborio temperaturu

Poslednja izmena:
a sa ovim spustanjem voltaze jel procesor ostaje potpuno stabilan?

Ja sma na Asusu sa novom verzijom biosa koja pruža tu mogućnost oborio i nikakvih problema nije bilo ali za ovaj program koji spominje najj ne znam čekam odgovor

Probao program i meni se multplier menja u zavisnosti od opterecenja procesora.Verovatno je svima tako.Sto znaci da ako spustim maksimalni multiplier da bih spustio voltazu,samim tim smanjujem i "snagu" procesora a onda se on pod punim opterecenjem vise zagreva?
Ma ****te,nemam pojma,ajd neka mi neko malo pojasni ovo?
Mozda bolje i da ne diram nista,hebeni freak,radi mi laptop normalno.

Sa onakvom temperaturom nema potrebe apsolutno nista da radis.

Meni je na laptopu samo tokom surfa i downloada torrenta temperatura isla do 98C, da bi nakon ciscenja brda prasine i macjih dlaka temperatura uz takvo opterecenje sada isla do maksimalno 55C, dok je nakon dva sata igranja DA2 dosla do "cak" 71C.

Hvala na odgovoru reci mi samo koliko si pomenutim postupkom oborio temperaturu
7c sam skinuo sad pod full loadom 69C a bila 76C razlika velika:)
a sa ovim spustanjem voltaze jel procesor ostaje potpuno stabilan?
Da testirao sam celu noc:d da bi bio siguran 99%:D sa prime95:d
Ja sma na Asusu sa novom verzijom biosa koja pruža tu mogućnost oborio i nikakvih problema nije bilo ali za ovaj program koji spominje najj ne znam čekam odgovor

a sa ovim programom se voltaza regulise iz sistema?jel?
Da iz sistema ovo je star program podrzava c2d procesore i3 i i5 ne:S:

Dakle od probanja ništa (i3) procesor

@scouser

Sta ce ti to druze?Nas procesor T4200 ide na 105 stepeni mu ja maximalna temperatura.A predpostavljam da je kod tebe sad od 45-55 stepeni ako ne igras igre.Sta znaci da nemas nikakve potrebe bilo sta da cackas.A nema ni otvarac teme.To jedino ko ima neku kriticnu temperaturu pa OK a sta imas da to radis kad ti je temperatura 100% normalna.Mom drugu pre ciscenja je isla do 72 stepena u idle.Laptop je dosta vruc medjutim nije imao problema niti se gasio.Kad sam ga ocistio spao je na ne nekih 66 stepeni.Njemu se nije gasio niti je imao ikad probleme.Tako da nema potrebe nista prckati dok su temperature normalne.Laptop samo treba odrzavati i cistiti od prasine i pratiti povremeno temperature.Ima ljudi koji furaju CPU temp na 90 stepeni i vise i kad im se gase ne reaguju.A posle placu kad im crkne maticna i kad mogu da bace laptop.Ciscenje laptopa od prasine kosta 500-1000 din u servisu dok je u garanciji dzabe a mozes i sam sa usisivacem da sredis stvar. :) U svakom slucaju i da platis 500 din svakih par meseci je mnogo jeftinije nego da bacis laptop u smece.........E sad ima situacija da se laptop gasi a da prasina nije problem.To je vec drugar prica i ozbiljan pokazatelj da je odsvirao svoje.

Poslednja izmena:
Kad ga čistiš usisivačem kako paziš kuler od štećenja

ovo hladjenje sam nabavio:

image4cf770c68cb6d.jpg

znam da notebook nije za gejming (iako kazu da je ova GX serija namenjena bas za to, to je marketing) ali eto s vremena na vreme se zarazim nekom igrom.... u poslednje dve i po godine sam igrao GTA IV, NFS Hot pursuit 3, MOH, i sad COD.... tako da ga stvarno ne patim mnogo sa igrama... svakih par meseci...

inace 2/3 tastature mi je vrelo... i mis i sve i to me TOLIKO nervira... ali verovatno tako mora biti na svim notebookovima...

imam isto ovo hladjenje, msi gx610 i odradjeno je ciscenje u pakomu... opet se greje ali u ok granicama...
za taj eksterni kuler pad sve pohvale, mana mu je sto je malo tezi i nosenje moze da bude problem za neke torbe...
koliko znam hladjenje chipseta-npr ovim postoljem moze dosta da pomogne cak i ako cpu kuler nije vrh vrhova...sve zavisi od koriscenja...

Pa valjda zavisi od laptopa koliko ce da se greje, zato postoje bolji i loshiji :d

Vrh Dno