Šta je novo?

Da li je normalno da instalacija tek ugrađene klime izgleda ovako?

Panta

Čuven
Učlanjen(a)
28.08.2002
Poena
620
Danas su mi ugradili klimu i nekako mi onaj spoljašnji deo izgleda čudno. Imam utisak da je instalacija trebala da bude bolje zaštićena, ali nemam iskustva pa ne mogu ništa da kažem.

Ni sa unutrašnje strane nije baš za pohvalu. Nije bilo dovoljno mesta, pa je majstor polomio rozetnu prilikom pokušaja da je stavi, a rupu je zamaskirao "živom gumom".

Da li je ovo uobičajeno ili da se žalim vlasniku firme koji je poslao majstore?

Kad smo već kod krpljenja, čime preporučujete da se popuni rupa u zidu kroz koju prolazi instalacija? Majstor mi je rekao da se ne puni pur penom i sličnim stvarima, jer u slučaju kvara ne može da se izvuče crevo. Zato je samo stavio "živu gumu", ali i to samo malo oko rozetne, pa se bojim da će po hladnoći tu dosta da "vuče". Da li da kupim istu tu gumu i popunim rupu ili je bolje nešto drugo? Hoće li se i ona stvrdnuti tako da ne mogu da se izvuku cevi, ako zatreba?

Prilozi

• P_20230421_172225.jpg
    P_20230421_172225.jpg
    170.5 KB · Pregleda: 469
  • P_20230421_172133.jpg
    P_20230421_172133.jpg
    259.9 KB · Pregleda: 395
  • P_20230421_172145.jpg
    P_20230421_172145.jpg
    123 KB · Pregleda: 394
  • P_20230421_172209.jpg
    P_20230421_172209.jpg
    217.7 KB · Pregleda: 388
  • P_20230421_172035.jpg
    P_20230421_172035.jpg
    59.9 KB · Pregleda: 396
Sve je to ok. Možeš staviti pur penu smo nemoj baš da utrpavaš unutra duboko, u slucaju i da mora da se menja nešto nek opseku skalpelom pa izvuku.

Treba li ovu sunđerastu oblogu spolja dodatno da izolujem trakom, kako ne bi brzo propala?

Ja bi pozvao i pitao.. Npr.. Meni je ostao krug ili dva iza klime.. Zvao da pitam sto je tako uređeno jel to tako treba.. Objasnili mi da je to neka fora sa garancijom i da mogu da je skrate ali na moju odgovornost vezano za uvažavanje garancije.. Nema veze sto je spoljna direktno sa druge strane zida.. Treba 1m creva.. Tako je propis..da mora ta neka duzina.

Zvao bi normalno i pitao uljudno znate sta nesro mi ovo nine kako sam očekivao da li ja treba ili mogu da doplatim za se uradi.. Pa navedeš i pitaš koliko bi to izašlo..
Nece ni vlasnik njih da odpusti tj radnike a na fin nacin mozea da mu skrenes pažnju da lose rade.

Vecina vlasnika ce ti reci sredimo da vidimo sta je problem...

Ako nece.. I to je ok... Napljujes ga svuda i to je to 😂👌

Koliko vidim ovaj je strpao obe cevi u istu izolaciji tako da to ništa ne valja. Po pravilu mora svaka cev da bude posebno izolovana, plus izolacija pocepana na ulazu klimu i viri rupa kroz koju ima da ulazi toplota i hladnoća, tako da nema nikakvog efekta. Izolacija stavljena čisto reda radi i sve sfušereno i aljkavo urađeno. Ova polomljena rozetna, kabl koji visi i pola kile žive gume je hit. Danas se svakakvi indijanci bave instalacijama klima uređaja.

.. Meni je ostao krug ili dva iza klime.. Zvao da pitam sto je tako uređeno jel to tako treba.. Objasnili mi da je to neka fora sa garancijom i da mogu da je skrate ali na moju odgovornost vezano za uvažavanje garancije..Nema veze sto je spoljna direktno sa druge strane zida.. Treba 1m creva.. Tako je propis..da mora ta neka duzina.
Treba min. 3 metra...

Ja bih se pozalio vlasniku. Ipak danas instalacija klime nije ni malo jeftina. Cijevi su lose izolirane. Odvod za kondenz je naslonjen na zid pa ce se sav kondenz slijevati niz isti.

Trebalo je dosta kulturnije da se to odradi.
Instalacija za gree klime je preporuka 3m ali u tehničkoj dokumentaciji je navedeno da nije odredjena min.duzina cijevi za priključke 5m,a za 7.5 i 8 m jeste min 3m. I to je to što i mene buni,šta im to znači priključak 5m,7m i 8m ,mozda misle da je napunjena freonom do npr 5.
Mislim ni meni nije jasno to ako ima neko da dešifruje.

Prilozi

• Catch462A.jpg
    Catch462A.jpg
    61.5 KB · Pregleda: 276
Vlasnik firme je rekao da će vratiti momke da poprave to što su uradili. Hteo sam da pošalje neke druge, ali ipak će poslati iste. Videćemo šta će da bude na kraju.

Razboleo se onaj sto zna, pa poslao 2 sto ne znaju 😂
Ovo je bas ofrlje uradjeno, kabl u zidu kada izolujem, lepse izgleda na oko.

Treba da bude odvojena izolacija na svakoj cevi, treba lepo da se svaki cm obmota izolirkom, da se nista sem izolirke ne vidi. Ne znam uopste odakle im onakav sundjer poluiscepani, da li su neko sediste od auta iscepali pa da iskoriste...tuga.

I meni je tako isfuserisano, plus ugradnja trajala 3 sata, placena skoro kao i klima.. pa se cude sto necu servis kod njih. Jos nepristojnost i neprofesionalnost pri ugradnji (prica na telefon sat vremena, psovanje vriska itd, odvalio mi parce zida...) a isto se oko cijevi napolje stiropol totalno raspao. Sad kad budem radio servis u maju trazicu da mi namjeste kako treba

Treba da znate da je montaza klime entry level posao i da to vecinom dundjeri rade, a retko ozbiljni majstori.

Koštala je 10.000 RSD jer se uz ovaj model dobija set za ugradnju, inače bi bilo još oko 4-5000.

Da li je ovo dobro uradjeno?

Prilozi

• IMG_20230425_191823.jpg
    IMG_20230425_191823.jpg
    176.1 KB · Pregleda: 194
  • IMG_20230425_191814__01.jpg
    IMG_20230425_191814__01.jpg
    140.6 KB · Pregleda: 205
Dok se ovakva ugradnja ne vidi, ispadne da klima ne valja, a ono ugradnja ......96**-///*-*

Klasika. Sad za bilo koju stvar za koju želiš da angažuješ majstora, moraš prvo dobro da se tehnički potkuješ, zatim da ga angažuješ (jer obično nemaš baš sav potreban alat) i onda stojiš nad njim i čitaš oče naš. A onda se dotični ljuti. Samo treba imati vremena, uzeti godišnji, ostaviti sve poslove i glumiti nadzorni organ. Na kraju se zapitam, za šta plaćam ovog čoveka?
I na kraju neki dođu na forum i kažu "majstor mi rekao i preporučio...". Pa ako ti majstor koji izvede ovakvu ugradnju nešto kaže...

Da li je preporučljivo da odvod za kondenz ide u "kadicu" spoljašnje jedinice klime ili to baš treba izbegavati?

Treba izbegavati. Prvo, kadica brže korodira, a drugo, privlači tokom leta razne insekte, pa i ose koje vole zbog toga da se zavuku u spoljnu jedinicu. Imao lično takvo iskustvo na dve klime.

A dje je inace najbolje tj dozvoljeno provuci? Meni kao svima jednostavno curi pored zgrade, da ima neki oluk pa se sprovede al tehnicki i to je zabranjeno, nego nazad u kucu i bocu ili sta?

Nazad
Vrh Dno