Šta je novo?

Da li je neko dobio poziv za vojnu vežbu/obuku?

MarcusS

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2007
Poena
425
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 & ID-COOLING XTS 224
Matična ploča
AsRock B550m STEEL LEGEND
RAM
2x16 GB Corsair Vengeance RGB PRO sl 3600mhz
GPU
Sapphire Pulse 6700XT 12GB
Storage
M.2 Kingston KC3000 512GB + 2TB Toshiba + 4TB Seagate
PSU
Cooler Master Bronze 650w
Kućište
Zalman S5 White
Monitor
Viewsonic 24" 144hz
Miš & tastatura
Logitech G910 spectrum & Logitech G PRO mouse
Ostale periferije
Logitech G PRO X
Mobilni telefon
Google Pixel 6 Pro
Pametni uređaji
Huawei Watch GT2 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ja jesam, 01.11-11.11.

Odlepio sam.

Da li ima neko neka isksutva, može li da se izbegne, vidim dam ože da se odloži, da li odložiti i koje povode prihvataju?...

Znači poziv za vojnu vežbu... A u vojsci metak iz Boforsa nisam opalio, baš me zanima šta ću im...

Koje si godiste i koji si rod bio, kako ono bese VES ?

1980, ne sećam se iskreno, moram da pogledam u knjižicu, ako je nađem :)

Bio sam PVO, na Boforsu u Lađevcima.

Na redditu su cesto spominjali prigovor savesti kao nacin da se izbegne vojska.

Ja jesam, 01.11-11.11.

Odlepio sam.

Da li ima neko neka isksutva, može li da se izbegne, vidim dam ože da se odloži, da li odložiti i koje povode prihvataju?...

Znači poziv za vojnu vežbu... A u vojsci metak iz Boforsa nisam opalio, baš me zanima šta ću im...
Zovu one koji su sluzili vojsku, besmisleno. Sace mene sa 54 da zovu na vojnu vezbu :LOL:

Nemoj da se brineš i one koji su služili civilno zovu da dođu "radi saopštavanja rasporeda u civilnoj zaštiti".

Meni taj poziv stigao u martu - aprilu ove godine.

Ja mislim da ne može to sad, već pre služenja, ja sam bio civilno.

Da li se povodom poziva za vojnu vežbu može istaći prigovor savesti?

Ukratko, da. Ovo pravo je izričito predviđeno stavom 3 člana 3 Zakona o civilnoj službi. Prigovor mogu istaći ne samo lica koja nikada nisu služila vojsku već i lica koja su ranije služila vojsku redovno. Ovo iz razloga što sloboda misli savesti i veroispovesti podrazumeva i pravo da se lična uverenja promene.

Da li se povodom poziva za vojnu vežbu može istaći prigovor savesti?

Ukratko, da. Ovo pravo je izričito predviđeno stavom 3 člana 3 Zakona o civilnoj službi. Prigovor mogu istaći ne samo lica koja nikada nisu služila vojsku već i lica koja su ranije služila vojsku redovno. Ovo iz razloga što sloboda misli savesti i veroispovesti podrazumeva i pravo da se lična uverenja promene.
I šta onda? Ne vidim kako ćeš izbeći da te uopšte ne angažuju.
Kao što reče @shamanNS poslaće te da u sklopu vojne vežbe obnoviš civilnu zaštitu nošenjem džakova sa peskom i sl...
Pašenog je protekle dve godine uz prigovor savesti dve nedelje nosio vojnu poštu po Beogradu.
Čitaj izgubio je dve nedelje od posla (privatnik) još je zbog toga putovao iz Kuvajta da se odazove pa je imao i hiljadu ili hiljadu i po evra troška...

Kazna je 50000 dinara, zasto samo nije platio?

Ja na kraju i dalje ne znam da li ću imati neki problem oko tog poziva 🤣 tj da li jeste ili nije bio nesporazum sa babuskarom u kancelariji u kojoj sam se javio po pozivu.
Pošto mi je pričala priču kako kad ponovo dobijem poziv onda će mi biti objašnjeno šta, kako i zašto (a ona mi je tom prilikom rekla sat samo poveravaju evidenciju bla bla spremnost bla bla) i za to ću ići u ulicu pored te gde sam došao, a u onu knjižicu za civilnu je popunila neki id broj i adresu u sekciju knjižice gde piše štampano "da se javi odmah". Šta i gde je napisala sam video tek kad sam se vratio iz grada na selo i kad sam već bacio taj poziv koji sam nosio kod babuskare... tako da nikad nisam ni otišao na tu drugu adresu da se raspitujem jel sam trebao odmah da dođem ili da čekam poziv.
Nikakav raspored ičega nisam dobio na prvoj adresi. Osim ako se za "raspored" smatra to što je učukala nešto u komp a meni nažvrljala adresu??

Kad im budem trebao poslaće nekog da me lično pokupi? 🤣

Poziv za vojnu vezbu je normalna stvar u normalnoj drzavi ali Srbije nije normalna drzava.
Po meni to su sve neke redovne aktivnosti vojske koje bi i trebale biti da je normalna drzava. Vecinu vojska ne zanima i bilo kakva vezba je gubljenje vremena. Pitanje u kakvim uslovima se vezba izvodi, gde i na cemu spavas, sta obuvas i oblacis itd.
U SFRJ se desavalo da ljudi odu na vojnu vezbu i vrate se kuci sa upalom pluca. To tada mozda i nije bio toliki problem ali sada kada vecina radi kod privatnika ili se samostalno snalazi moze biti veliki problem.
Dolazimo i do price da vojska nema dovoljan broj ljudi, beze ljudi za vecom platom pa kapiram da mozda moze vojna vezba da bude i odrzavanje kasarne (mada ne bi trebalo ali...)
Zamisli situaciju da dodjes da te sa 40god postrojava neki vodnik sa 20god pa jos ako je neka paljevina na vojsku....

@virke Mislim da je i gore nego što si opisao...

Što se mene tiče imaju profesionalnu vojsku, pandure svih vrsta, komunalce i ostale para organizacije... Kad se svi oni izređaju na džakovima, što im je posao u mirnodopskim uslovima (jer i tada primaju plate), možda im ja dođem, a do rada neka me zaobiđu...
Ovo oko odlazaka je tačno. U mojoj uluci živi dosta vojnika i pandura i otprilike osam od deset ih napusti sluzbu čim oduže (akademiju, stan i sl...). Imaju dvojne diplome tipa vojnu i civilnu i uvek mogu naći posao u sektoru bezbednosti, bzr i sl. u raznim privatnim firmama.
Dvojica iz ulice koji imaju kao mašinski fakultet otišli pre dva meseca u Indoneziju da nadgledaju radne procese u Filip Morisu...

@ivanbass1 pašenog nije hteo da mu kasnije prave problem, a taman iskoristi priliku da obiđe rodbinu kad već mora da dođe... Kontam da na to i računaju (da će platiti kaznu) i da zato redivno pozivaju na vežbe ove koje duže vreme žive u inostranstvu...

Zovu one koji su sluzili vojsku, besmisleno. Sace mene sa 54 da zovu na vojnu vezbu :LOL:
Još besmislenije je da zovu one koji su služili civilno?

Šta će oni da rade?
Da sakupljaju opalo lišće?

Država trenira strogoću
Poziv za vojnu vezbu je normalna stvar u normalnoj drzavi ali Srbije nije normalna drzava.
....
Poziv za vojnu vežbu jeste normalna stvar u državama koje imaju redovnu vojnu obavezu.
U Srbiji je to ukinuto.

Sada dolazi do apsurdne situacije da vojska nije obavezna a vojna vežba jeste.

Te koji su sluzili civilno ne zovu na vojnu vezbu...valjda :)

Njih zovu za "civilnu zaštitu" da uvežbaju. I ti koji su tako služili se smatraju za rezerviste.
A možeš ti u za civilne potrebe da uvežbaš pretovaranje uglja npr. Što sam ja radio u Domu zdravlja tokom civilnog služenja (iako nisam bio raspoređen "u radionicu" DZ nego u kartoteku i da u komp unosim preglede pacijenata).

Poslednja izmena:
Mi koji smo bili u kuhinji u CK zvace nas sto bi svojevremeno reko jedan.... "da im dobacujes pastete u rovovima"

Kaže komšija koji je završio Vojnu akademiju i radi u vojsci, da mnogo njih jednostavno plati kaznu i ne dođe.

Ali, ako sam ga dobro razumeo, kazna je 5000 (10k, u roku od 7 dana - polovina), ne 50k.

Neka zovu one do 26 godina ili koja je već bila granica kad su dobijali X puta godišnje po 100 evra.

Ako sam bio premator za to onda sam i za vojsku & civilnu odbranu i zaštitu.

Ma nek zovu koga god mogu da hendluju, oni dečaci nisu bili kadri da reše enigmu ni kad sam imao 18 godina, sad su kao pametniji... šta li. Kako ovo sad nazvati, novi optimizam?:unsure:

Kaže komšija koji je završio Vojnu akademiju i radi u vojsci, da mnogo njih jednostavno plati kaznu i ne dođe.

Ali, ako sam ga dobro razumeo, kazna je 5000 (10k, u roku od 7 dana - polovina), ne 50k.
Minimalna kazna je 10k dinara, maksimalna 60 dana zatvora

Ne znam oko cega se pravi toliki bauk sada. Kome 10 dana predstavlja poslovno (ili fizicki) nepremostivu prepeku, ima mogucnost da plati kaznu. Ako je stvarno 10.000 din, to je onda smesno. Poslodavac svakako mora da te pusti po zakonu.

Uostalom da li znate ikoga da je bio na tim vojnim vezbama? Evo moja generacija (1981) je vecinom sluzila vojsku, znam dosta njih sto su sluzili i u SRO, pa ne poznajem nikoga ko je bio na vojnoj vezbi.

Minimalna kazna je 10k dinara, maksimalna 60 dana zatvora

Pročitao sam to, ali iz njegove priče dolazim do mogućeg zaključka da je u stvarnosti drugačija situacija.

Što ne znači da ikome preporučujem da oprobava istinitost - možda je samo mali uzorak, izolovani slučaj(evi), bla bla. Šta ga znam :) U Nišu radi, inače.

@NovemberWhisk:

Poslodavac (privatnik) ---> zakon ----> Srbija ----> braca Grimm.

Nazad
Vrh Dno