Šta je novo?

Da li je moguce?

dragangarac

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2008
Poena
309
ACER eMachine 510-302G16Mi

Stigao je sa LINUXom. Pokusao sam da instaliram xp, ali ne prepoznaje hdd ili particije prilikom setUp-a. Zatim sam pomocu Hiren's boot cd-a formatirao hdd, ali opet isto.
Pokusao sam i da formatiram iz partition magic-a (sa istiog diska) sa opcijom "for win xp" (tako nesto), medjutim opet nista.
Probao sam i vistu da ubacim, ali problem je isti.
Pomislio sam da bi problem mogli da budu driveri za sata kontrolere, ali hdd je vidljiv u biosu, a i za tako nesto je potreban flopi, sto ovaj naravno nema.

Zna li neko u cemu bi mogao da bude problem i kako resiti?
I da li je moguce da je ovaj notebook predvidjen samo za LINUX os?

Stigao je sa LINUXom. Pokusao sam da instaliram xp, ali ne prepoznaje hdd ili particije prilikom setUp-a. Zatim sam pomocu Hiren's boot cd-a formatirao hdd, ali opet isto.
Pokusao sam i da formatiram iz partition magic-a (sa istiog diska) sa opcijom "for win xp" (tako nesto), medjutim opet nista.
Pomislio sam da bi problem mogli da budu driveri za sata kontrolere, ali hdd je vidljiv u biosu, a i za tako nesto je potreban flopi, sto ovaj naravno nema.

linux pravi posebne particije koje nevidi nijedan drugi os. potrebno je da uradis delete partition pa onda full format u ntfs prilikom instalacije. to bi trebalo da resi problem i u biosu namesti na ide nativ mod za hdd ako ces xp a za vistu sata/ahci.

Cisto da dodam
za ubacivanje driver-a za sata hdd u xp instalaciju nije neophodan floppy
Poz

Drajveri za XP za taj model su problematicni koliko ja znam...mada...mozda gresim...

Drajveri za XP za taj model su problematicni koliko ja znam...mada...mozda gresim...

i za moj 5530G nema drivera za xp na acerovom sajtu ali su ih uredno dali na cd-u zajedno sa vistinim driverima i ostalim tools aplikacijama moze covek da pogleda i cd koji je dobio mozda ih ima a nezna.

Mozda najbolje resenje je ubaciti sata drivere na Windows disk pomocu nLite-a, a za formatiranje diska iskoristiti neki od programa sa Hiren's cd-a.

Poslednja izmena:
Super sto si to dodao.
Sada molim te, objasni kako. Bas sam se pitao, sta raditi ako nema floppy drajv?
:wall:

Nisam hteo da sirim temu bez potrebe ali posto si pitao evo..

http://teamtutorials.com/windows-tutorials/how-to-make-a-custom-windows-install-w-nlite

Jedino sto ces morati da nadjes odgovarajuce drivere za laptop a to moze da ti kaze neko ko ima iskustva sa doticnim.vidim da je Stilgar napisao da ih mozda ima na cd-u ili sl. pa potrazi.
Moram jos da dodam da me uzasava acer-ova politika da ne izbacuju drivere za xp da bi forsirali vistu.Microsoft dao ogromne pare verovatno za to ali svejedno me uzasava.
Ako negde zapnes sa nlite-om javi se..
Poz

koliko vidim nemas iskustva oko kompova tako da nemoj da se mucis sa nlite. udji u bios i namesti da ti je hdd kontroler ide/native pa ce instalacija xp da ide normalno. kad pteras instalaciju ubi particiju ako je nevidi imas na instalacionom disku fdisk.exe pobi sve particije koje je linux napravio i pokreni setup. Napravi particije ako ti treba ili samo jednu i formatiraj disk na ntfs. uopste nije tesko.

p.s. Acerova politika da javno podrzava vistu a na cd-u isporucuje drivere za xp je po meni ok. na sajtu stoji da je laptop (5530g) namenjen za vistu ali evo drivera i za xp pa izaberite sami:)

Hvala mnogo!
Uspelo je sa IDE. Ne mogu da verujem kakva glupost. Ni u ludilu ne bih provalio.
Pozz

Ajde da se nadovezem na temu...

Za ovakve slucajeve ima 2 resenja.
1. da u BIOS-u prebaci kontroler iz SATA u IDE mode i normalno instalira XP
2. da ostavi SATA mode ali da pomocu nLite-a ubaci txtsetup.oem driver u instalaciju (a moze i ostale drivere za tu spravu) ponovo zaprzi instalacion CD i instalira XP.

Ako se koristi prvi nacin i vrati u BIOSu sa IDE na SATA (AHCI) windows vise nece da se bootuje. Da li neko zna kako naterati Windows da proradi kada je u BIOS kontroler prebaces sa IDE na SATA mod bez reinstalacije sistema?

Drugi nacin je mozda malo smorniji, ali rezultat je bolji jer moze da se u custom instalaciju XP-a ubace svi neophodni driveri pa tako olaksas sebi zivot sledeci put.

Jos nesto.. da li postoji neka razlika u performansama izmedju IDE i SATA moda rada kontrolera?

Ako se koristi prvi nacin i vrati u BIOSu sa IDE na SATA (AHCI) windows vise nece da se bootuje. Da li neko zna kako naterati Windows da proradi kada je u BIOS kontroler prebaces sa IDE na SATA mod bez reinstalacije sistema?

?

Nakon instalacije XP-a u IDE modu, potrebno je raspakovati INTEL AHCI drivere (oni su obično u nekoj varijanti ZIP, ili self extracting file-a) u neki folder na HDD_u, ići u device manager i u sekciji IDE ATA/ATAPI controller ručno (forced install) promeniti drivere za Primary i Secondary channel, kao i za storage controller (izaberite putanju u kjoj ste raspakovali drivere, izaberite Intel AHCI ICH8-9 controller).

kad zamenite sve drivere (NE RESTERTUJTE SISTEM dok ne zamenite sve, iako će da pita nakon svake), restartujte sistem ALI NIKAKO NE DOZVOLITE DA KRENE DA DIŽE WINDOWS pre nego što udjete u bios, i promenite na AHCI mode.

onda pustite da se windows podigne i to je to.

Ukoliko nešto niste uradili kako treba, nećete moći da podignete windows, pa morate da uradite "last known good configuration", stoga pre nego što krenete u experiment, napravite neki backup.

Cisto da se dodam na sve ovo...

Posto se ovde radi o XP-u, stvarno ne vidim zasto bi se neko mucio da tera HDD na AHCI kad je razlika u odnosu na IDE jako mala, a po nekim testovima se AHCI disk cak i ponasao sporije od native IDE...

Samo komplikuje covek sebi stvar... cepaj na IDE i ima sve lepo da sljaka...
E da, dobra stvar koj AHCI moda je Hot Swapping diskova, sto DUH nema svrhe na laptopu, a i na normalnom desktop racunaru je diskutabilna potreba za tim ( na serverima ili backup sistemima da)

Ali u svakom slucaju pozdravljam objasnjenje o instalaciji AHCI drajvera od Acer Specijaliste...

Imam pitanje gde bi mogao da nadjem te drivere za Acer Extensa 5220

E ovi drajveri su u exe zapakovani tako da ih nlite ne prepoznaje sta da uradim da ih ubacim
Zar je moguce da niko ne zeli da mi kaze kako da namestim i ubacim drajvere (videh da moraju da budu u text modu ali kako da ih namestim u taj mod ili gde mogu da ih skinem, a da su u tom modu??

Ovako, vidi ko je proizvodjac ploce, koji je chipset, zatim odes na sajt proizvodjaca i skines drivere, koji ti fale, zatim ih raspakujes, tako da ih imas u txt. formatu.... i onda uradi po uputstvu.

Ovako, vidi ko je proizvodjac ploce, koji je chipset, zatim odes na sajt proizvodjaca i skines drivere, koji ti fale, zatim ih raspakujes, tako da ih imas u txt. formatu.... i onda uradi po uputstvu.
Vidi ovako ja odem na acer.com i skinem drajvere za moj laptop ahci ali su u exe formatu e sad kako da ih otvorim i dobijem taj text mod ili treba da skinem u tom modu??

Aj' jedno pitanje...
Ja sam kod mene na amd780g Gigabyte konfiguraciji ubacio ahci drajvere nlite-om, sve se uredno instaliralo.
Ali od prvog dana, onaj screen kad se podiže winxp, sa plavim progress barom, zaglavi se negde na pola i tako stoji ukočen 30sec a hard disk normalno radi.

Ovo je sada počelo da me nervira, pogotovu što vidim da da sa ahci nije ništa brže, pa se razmišljam da enable-ujem ide/native mode u biosu.

Da li bi se bios windows normalno podigo posle toga? Performanse verujem da bi ostale iste...

Vrh Dno