Šta je novo?

Da li je memara neispravna?

n_131

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2005
Poena
320
Otisao ja pre neki dan kod ortaka da mu namestim masinu i naleteo sam na sledeci problem:
Masina je Sempron 2800+, Asus k8N(nf3) i 512Mb PQI memorije, bar ono sto je bitno za dalju pricu... Znaci ortak je mislio da mu je memorija neispravna, ja pustim memtest x86+ sa Hirens boot cd-a i sve pokaze dobro, prodje ceo test 2 puta. Pokrenem ja instalaciju sistema, lepo sve prodje digne XP, kad posle nekog vremena dok je trajala instalacija drajvera komp krene da se resetuje, pa cak i iz safe moda. Ja opet pustim memtest i ovog puta izbaci gomilu gresaka vec u prvom prolazu... Kako je to moguce da ponekad ne izbaci greske a ponekad izbaci? Nikako mi nije jasno, vratili smo memoriju na garananciju i onaj lik sto tamo radi kaze da memorija vrti 3d markove i radi pola dana normalno?
Da li je moguce da je problem u necem drugom (mozda procesor jer je memorijski kontroler integrisan), nista nije bilo klokovano, a sve radi normalno kada je ubacena moja memorija (Kingmax HC)...
Ima li neko neku ideju sta moze biti ovo?

podesavanja su ok, znaci probao sam i clr cmos i sve je ista stvar...
a to sam zaboravio, radi samo u prvom slotu tj. onom najblizem procesoru, u bilo kom drugom nece ni da upali monitor, dok moj kingmax radi u svakom slotu...

Mislim da ti neki drajver pravi problem...bar tako je kod mene bilo...tacnije drajveri za graficku...a moze da bude i nesto peto:wall:

Ma nije drajver provereno, jer memtest radi u dos-u tako da nema veze sa drajverima a resetovao mi je tri puta masinu iz safe moda, gde drajveri nisu ni podignuti... A sa svim drajverima instaliranim i mojim kingmaxom sljaka normalno...

n_131 je napisao(la):
Ma nije drajver provereno, jer memtest radi u dos-u tako da nema veze sa drajverima a resetovao mi je tri puta masinu iz safe moda, gde drajveri nisu ni podignuti... A sa svim drajverima instaliranim i mojim kingmaxom sljaka normalno...
Pa sam si sebi objasnio sta je. Memorija ti pravi problem. Memtest 86 nije uvek pouzdan. Probaj Goldmem, detektuje greske u driving-u 100%. Skini ga sa neta u iso formatu narezi na cd i bootuj sa njega.
n_131 je napisao(la):
podesavanja su ok, znaci probao sam i clr cmos i sve je ista stvar...
a to sam zaboravio, radi samo u prvom slotu tj. onom najblizem procesoru, u bilo kom drugom nece ni da upali monitor, dok moj kingmax radi u svakom slotu...
Neke memorije su jednostavno nekompatibilne sa odredjenom plocom, mada PQI bi trebalo fino da saradjuje sa Sempronima. Barem na DFI Infinity radi perfektno i u O.C. rezimu. Ipak mnogo zavisi i od primerka modula.

Poslednja izmena:
A ja sam bas bio ubedjen da je memtest bolji za DDR a goldmem za SDRAM...
Pa nema sta drugo ni da bude osim memorije, ako nista onda ce u prodavnici gde je kupljena morati da je zamene za ispravnu...

n_131 je napisao(la):
Ma kakve to veze ima. Goldmemory je zakon kad je u pitanju testiranje memorije.

n_131 je napisao(la):
Pa nema sta drugo ni da bude osim memorije, ako nista onda ce u prodavnici gde je kupljena morati da je zamene za ispravnu...

Goldmemory je daleko rigorozniji od Memtesta !

Sve u svemu memorija je konacno istestirana sa oba testa i potpuno je ispravna. A problem je jednostavno u nekompatibilnosti Asus A8N i PQI memorije sto prvi put vidim u zivotu (da je PQI nekompatibilan s nekom plocom, memorija je bila ona novija varijanta od 512Mb sa samo 8 memorijskih chipova) pa nek ovo bude kao upozorenje svima da ne mesaju ove dve stvari...

Nazad
Vrh Dno