Šta je novo?

Da li je ko otkljucao Semprona 3100+?

mihailo

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Moji prvi utisci o ovom procesorcetu su odlicni. Nakon razocarenja sa A64 2800+ i njegovim O/C potencijalom,sada sam otisao u drugu krajnost. Na (default) 1.4 V odmah i glatko ide na 240 FSB. Temperatura oko 40 stepeni sa BOX cooler-om. Sve na GA K8NS (non pro). Interesuje me da li se neko igrao sa otkljucavanjem Semprona 3100+ ili A64 u 754 izvedbi, jer mi se cini da ovo cudo zaista moze da przi podosta iznad ove vrednosti.

Trebalo bi da ide na default naponu na 267 Mhz FSB, posto su u pitanju CG revizije procesora. A64 2800+ CG radi bez problema na 2400 Mhz, na 1.4v.
Samo je pitanje kako ces to overklokovati. Promena mnozioca je podrzana na dole, dakle, ako ti je 9x default, mozes da menjas do 4x, a mozes i da aktiviras C'n'Q, pa da ti sam menjas mnozilac nadole iz Windowsa, ili da on to autmatski radi preko implementirane PowerNow! funkcije. Takodje, posto koristis napredni nForce3 250 chipset, spustanjem delioca za memoriju, mozes da izvuces mnogo vece magistrale, ali za FSB preko 250 Mhz potrebno je Hyper Transport smanjiti sa 5x ili 4x na 3x. inace nista od o.c.
Tipujem da taj Sempron moze da brije sa dobrim coolerom 2.6 Ghz.

Poslednja izmena:
Hvala Fedja na brzom odgovoru, javljam rezultate.

Preliminarni rezultati stigli.LM,HT x3,multiplier x7,FSB 316.Sve na default voltazi.CPU-Z pokazuje malo visi napon CPU,pa pretpostavljam da ga ploca blago overvoltuje.Sve je u stvari radilo i na 319,ali na 320 restart i automatski sve vraceno na default. Moje misljenje je da mu nedostaje aktivno hladjenje chipset-a (ima ga Pro) jer se pasivni hladnjak podosta ugrejao. Sve u svemu, vrlo sam prijatno iznenadjen ovim malisom. Sutra u cipset usmeravam jednu 12-icu i voltaze up, pa cemo videti.

Prilozi

• 3100+.gif
    3100+.gif
    18.6 KB · Pregleda: 147
Trebalo bi da moze vise od tih 2211Mhz,probaj sa malo vecim mnoziocem a manjom magistralom,sa malo dignutom voltazom bi trebao da ide bez vecih problema na oko 2400Mhz.

Kakvi su utisci sa GA-GA K8NS (non pro) plocom?

Miha, pravis preveliku desinhronizaciju, a samo budjenje mem magistrale, bez nekih znacajnijih pomaka u frekvencijiprocesora ti nista ne znaci! Delimir i ja smo testiranjem utvrdilli da je pravljenje prevelike razlike izmedju frekvencije memorije i takta memorijske magistrale kontraproduktivno, cak iako uvecavas frekvenciju procesora, a ti umesto da ciljas na 2.4 GHz uz nizi takt mem. BUS-a, przzis isti na preko 300 MHz i pri tome drzis CPU na "skromnih" 2.2 GHz.
Bilo kako, taj Duron, khm... ;) pardon, Sempron 3100+ je za tih stotinjak evrica veoma zahvalan CPU.

Uzeh ponovo da se igram sa Sempronom i Gigabyte-om.Uspesno sam dosao do 9x255MHz sa Kingstonom HyperX PC3700 sinhrono.Dakle,nekih 2300 MHz sa voltazom procesora 1.5 i povecanjem voltaze na cipsetu 0.1.HT magistrala x3 i izgleda da je to domet ovog procesora u kombinaciji sa K8NS.Temperatura procesora je zakucana na 32-33 stepena. Na 9x257 blokira u Win-u, bilo da je C`n`Q ukljucen ili ne. Probudio se na 259 ali sa gomilom kukica i bojama duge na ekranu :eyebrows: Ne mogu da provalim jos jednu stvar, a to je da ploca nekada sama sve vrati na default, a nekada se "uobicajeno" radi ClearCMOS kada se pretera sa zeljama :whip: Takodje, vrlo, ali vrlo je mala granica izmedju stabilnog rada i nemogucnosti da se sistem probudi. na 255 sve je stabilno,na 1-2 MHz vise smrzavanje i neulazak u Win.

Nedjo je napisao(la):
Miha, pravis preveliku desinhronizaciju, a samo budjenje mem magistrale
Kakva sad memorijska magistrala?

Nazad
Vrh Dno