Šta je novo?

Da li je 160W dovoljno za...

shone912

Slavan
Učlanjen(a)
12.07.2005
Poena
304
Nedavno sam kupio Dell OptiPlex GX260 Small form-factor computer koji ima napajenje od 160W i sledeće potrošače:
* procesor puni Intel 2GHZ
* 256 RAM
* integrisanu grafičku karticu
* 1 DVD-ROM (slim kao na laptopu)
* 1 Hard Disc
* 1 Floppy drive (slim kao na laptopu)
* integrisnu zvučnu i LAN karticu

http://support.dell.com/support/edocs/systems/opgx260/en/ug/specs.htm#1110653

Pošto je mini izdanje, sve je lepo upakovano i nestandardno i nije moguće ubaciti jače napajanje i ruke su mi vezane, pa bih molio nekoga ko je imao iskustva sa slabim napajanjima da mi kaže da li je izvodljivo:

1. izvadio bih DVD ROM i Floppy drive i dodao PCI sata kontroler i još jedan Hard Disc od 1TB.

2. da li bi došla u obzir 2 dodatna sata HDDa?

3. ako skinem i HD koji se trenutno nalazi u kućištu i zamenim nekom fleš memorijom, da li ću dobiti manju potrošnju?

Najbitnije mi je da znam koliko hard diskova mogu da spakujem u kućište sa takvim napajanjem.

Svaki komentar je dobro došao.
Pozdrav

Već sam u nekim prethodnim porukama spominjao takva Dell kućišta, takođe sam naveo kako nisu inspirativna za neke kreativne akcije, barem meni.

Problemi sa kojima ćeš se susretati su razni, od namenski kreiranih komponenti pa do manjka prostora i slabe ventilacije.

Pitanje je koliko se uopšte stvari može ugurati unutra, osim ako nisi David Copperfield ili ako ne zipuješ komponente. :)

Pa sve i da uguraš svašta nešto unutra, mene bi lično više brinulo koliku će temperaturu to sve da nagura nego da li ima dovoljno struje.

U kućištu imaš samo dva veoma diskretna i nejaka ventilatora, jedan iznad procesora i jedan u napajanju tako da moraš računati kako bi bilo poželno modovati neki usisivač da izvlači višak toplote iz nabudženog kućišta jer nije moguće ugraditi dodatne ventilatore.

Moguć i veoma veliki problem bi ti mogao biti kvar i otkazivanje matične ploče ili napajanja, tako da i na to moraš ozbiljno računati.

PS
Pošto si ti to već kupio i sada si ponosni vlasnik sigurno ćeš najbolje znati šta ti je činiti, da je računar u mom vlasništvu najverovatnije bih mu tražio novog gazdu kome bi koristio za neke kancelarijske nezahtevne aplikacije, naravno da ne bih ni pipnuo ništa iznutra, naročito ako je sve ispravno.

Svoju kreativnu energiju, vreme i novac bih usmerio u nekom drugom smeru.

Kupio sam ga namenski da bude network storage server, ali izgleda da sam se malo zaj***.

Poslušaću tvoj savet i neću dirati ništa u kućuštu. Staviću hard u neki eksterni rek sa dobrim hlađenjem i zakačiti za taj komp.

Inače, ima prostora uz levu bočnu ivicu i uz bušenje 2 rupe na kućištu :) ali bolje da ne čačkam kada je takva situacija :)

D/ART hvala na savetu!!

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno