Šta je novo?

Da li isključiti

tamash

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2007
Poena
319
Da li je potrebno isključiti laptop iz struje kad se ne koristi, tj. da li smeta ako je baterija napunjena da ostane na punjaču?

Meni vec 3 godine FSC tako radi bez problema. Ako je baterija ispravna nema shta da brinesh.

Hvala lepo, nisam znao šta da radim, jel ga uveče gasim

Ne moras da ga iskljucujes kad ne radi iz prostog razloga sto kad se baterija napuni punjenje prestaje i onda se ni baterija ni punjas vise ne greju,a to je jedino sto stvarno smeta li-ion baterijama,to im smanjuje kapacitet,postepeno naravno,ali sigurno smanjuje!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Korisno je izvaditi bateriju iz laptopa ako ga stalno koristis na adapter, jer njoj smeta toplota koju generisu procesor i ostale komponente... (kao sto rece Lomnica_city to joj najvise smeta i zato brzo gubi kapacitet)

Bolje je da izvadiš bateriju ako će ti laptop duže biti na punjaču. Ako je baretija u laptopu koji je dugo i često na punjaču to joj smanjuje radni vek. Ovo pričam iz ličnog iskustva.

Li-Ion baterije gube kapacitet vremenom koristio ih ili ne. Toplota im takodje smeta. Na mom starom Acer Aspire 1700 (desktop replacement). Baterija sada traje oko 45min. Vecinu vremena proveo na punjacu, a bateriju nikad nisam vadio. Laptop ima skoro 3 godine.

Kvalitet baterije je najbitniji. Kod mene u Amilu L7300 josh od kad je kupljen pre 3 godine ista baterija Sony Li-Ion nije ni 10min kapaciteta izgubila i to sam ubacio josh i veci hard i josh 256MB memorije. Traje 2,5 sata ladno. E sad uticaj toplote necu da komentarishem, zavisi od pozicije procesora, kod mene je rastojanje oko 20cm od baterije do procesora.
Kod mog prijatelja Gerricom star godinu dana, uvek korishcen kuci, baterija mu sada traje 20 minuta. Stvarno bzvz.

Zavisi i od kvaliteta baterije i od same toplote koju uredjaji generisu,neko pomenu da mu je procesor na 20cm od baterije,dobro resenje za bateriju (nazalost primenljivo samo na velikim laptopovima 15"+) ali onda nije povoljno za recimo"uzivanje"u koriscenju laptopa (vrela tastatura,touchpad...)!
Jednostavno nije bitno da li ce stojati ukljucena ili ne,ona ne meri tako svoj rok trajanja,vec na osnovu ciklusa punjenja,i jedino te dve stvari (to i toplota) stvarno smetaju li-ion baterijama,tako i ja imam Compaq koji sam dao burazeru koji i danas drzi bateriju 3 sata a kao nov je drzao i po 4+ (sad je star vec oko 4 godine,a plus sto mu je ubacen brzi HD i brzi CPU,i to utice na smanjenje kapaciteta baterija) ali kod njega procesor radi"ladno"a takodje i grafika (ATI Mobility)!
Dok je recimo situacija sa ovim HP-om iz potpisa skroz drugacija,hladjenje je lose,CPU je stvarno previse VREOOOO,isto vazi i za GPU (isto ATI Mobility),koristim NHC koji ocitava temperature za senzora iz laptopa i posle 10 minuta igranja izbacuje mi upozorenje da je CPU presao 80 stepeni,baterija je kao novom trajala ladno i po 4 sata,dok sad posle 11 meseci ne mogu da je ubedim ni 3 sata da skrpi,znaci zavisi puno od komponenata koje imate unutra,a ne od punjaca i od toga koliko stoji na punjacu kad je ugasen!
Pozdrav ,)

Još samo jedno pitanje, ako ga već koristim stalno na struju, i izvađena je baterija, jel to smeta bateriji kad se ne koristi. Znam da kod ovih akumulatora za auto akumulator propadne ako se ne koristi duže vreme.

Čitao sam negde ranije da je najbolje izvaditi bateriju ako je notebook stalno na adapteru i da je treba ostaviti na nekih 60-70%...

Mislim da je to bilo ovde.

Poslednja izmena:
Kada je na adapteru onda je bez baterije(osim kada treba da se dopuni baterija ali gledam da ga koristim makar jednom nedeljno sa baterijom bez punjaca i bez problema tako sljaka vec 2 godine

Nazad
Vrh Dno